Ken je lifelines!

“Het is goed om te weten wie je ‘lifelines’ zijn in je werk. Zoek die mensen op en inspireer elkaar.” Ik hoor het mijn vader nog zo zeggen, toen ik hem jaren geleden opzocht om te sparren over een lastige situatie in mijn werk. Inspiratie klonk goed. Maar wat was dat andere woord eigenlijk?

Verbinding tot jouw voedingsbron
‘Lifeline.’ Ik weet inmiddels heel goed wat hij bedoelde en liet het laatst weer eens vallen in een coachgesprek met een communicatieprofessional die via ons ergens werkt. “Wat een mooi begrip is dat. Ik hoor een blog!” zei ze. En inderdaad. Een mooi onderwerp voor een blog. Van Dale zegt: lifeline betekent reddingslijn. Vitale verbindingslijn. Of anders gezegd: navelstreng. De verbinding tot jouw voedingsbron. De lifelines in jouw organisatie zijn die mensen die zorgen dat jouw hart in een lekker werktempo blijft kloppen. Dat je gevoed wordt met kansrijke ideeën. En dat jouw ondernemersbloed – ja ook als je in loondienst bent moet je dagelijks ondernemen – soepel door je aderen stroomt.

Duurzame inzetbaarheid
Wij spreken dagelijks met professionals. Mensen die in heel verschillende organisaties werken, allemaal in hun eigen vak en functie. En vaak gaan die gesprekken over ontwikkeling, zelfreflectie en werkplezier. Wat geeft mensen dagelijks dat werkplezier? Wanneer dooft dat uit en wat doe je dan? Hoe ga je om met onvoorziene situaties? Het is menselijk en toch ook heel verraderlijk om in vanzelfsprekendheden en patronen te vervallen. Dan is het goed als iemand jou of een situatie kan observeren en je hier wat frisse inzichten in kan meegeven.

Het vraagt best wat moed en lef om je kwetsbaar op te stellen, helemaal als een (werk)omgeving niet heel veilig voelt. Maar juist dan is het een verademing om vrij je gedachten te kunnen delen met iemand die je vertrouwt en dat diegene eerlijk naar je is. En dat hoeft niet je manager of meerdere te zijn! Nu je dit leest schieten er misschien personen in je werk- of privésituatie door je gedachten bij wie jij je prettig voelt en waar je dit al mee ervaart. Maar door de link naar het begrip ‘lifeline’ te maken, durf je wellicht nog meer stappen te zetten om iemand in vertrouwen te nemen. Om jou te inspireren. Iedereen heeft in zijn werk één of meer lifelines nodig. En nee, niet om daarmee je positie te bewaken of veilig te stellen. Een echt goeie lifeline is een oprechte, betekenisvolle en vitale verbindingslijn. Inderdaad, zoals een navelstreng. Nodig om duurzaam vitaal en inzetbaar te blijven. En dagelijks met veel plezier waarde toe te voegen aan het bedrijf waar je werkt.

Jouw aandacht doet ertoe
Iedereen is het aan zichzelf verplicht om happy en met energie aan het werk te zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan… Een lifeline is van grote waarde als je worstelt met werk en jouw rol. En is blij voor je als je de wind heerlijk mee hebt. Realiseer je dat jij tegelijkertijd ook voor iemand anders of zelfs voor meerdere mensen een lifeline bent. Je krijgt het vertrouwen en jouw oprechte vragen en aandacht doen ertoe. En andersom laat je ook je (echte) zelf zien aan hem of haar. Zijn er mensen die nu bij je oppoppen? We nodigen je uit om hier eens bij stil te staan. Om er dankbaar voor te zijn dat je iets voor iemand betekent. Door toegankelijk te zijn. Zonder de verwachting dat er iets concreets voor terug moet komen.

Want dat is de basis voor een echte lifeline, en deze mag je koesteren. Maak er een mooie dag van!

Foto-credits: Samuel Zeller

Deze blog is geschreven door Erica van Ommen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie