Directeur van de BV Ik

Leiderschap vraagt om visie. Een lonkend perspectief. Een toekomstbeeld dat de moeite waard is om je comfortzone voor uit te komen. Waar management vooral gaat over ‘de dingen goed doen’, gaat leiderschap over ‘de goede dingen doen’. Maar wat zijn dan die goede dingen? Hoe scheid je het kaf van het koren en voorkom je dat je jouw tijd en aandacht als leidinggevende voornamelijk in managen stopt? Ik moet de eerste leidinggevende die zijn werk serieus neemt nog tegenkomen die zegt dat hij zit duimen te draaien op zijn werk. De dagen vliegen vaak voorbij en je verveelt je geen moment. Maar heb je je tijd ook besteed aan zaken die voor jou echt belangrijk waren?

Bijzonder is dat het antwoord op wat echt belangrijk in je leven is, op kwetsbare momenten vaak veel makkelijker te beantwoorden lijkt. Zo heb ik mijn keuze voor het ondernemerschap en het loslaten van mijn veelbelovende loopbaan bij een van de mooiste werkgevers van Nederland, kunnen maken op een van de meest kwetsbare momenten in mijn leven; rondom het overlijden van mijn vader. De gesprekken over zingeving van zijn en ons leven werden in dit perspectief totaal anders en ik durfde het aan om mijn dromen achter na te gaan. Ik kan je vertellen; geen moment spijt van gehad. Hooguit één zinnetje wat me misschien nog wel eens achtervolgt; waarom deed ik dit eigenlijk niet eerder?

Durf het verschil te maken

Wanneer dit onderwerp op tafel komt met de leidinggevenden en professionals die ik  tegenwoordig begeleid, merk je dat je na het nodige graafwerk eigenlijk altijd tot hele mooie wezenlijke zaken komt die men belangrijk vindt; gezondheid, familie, vrienden, geluk, persoonlijke ontwikkeling, een wezenlijke bijdrage leveren aan de maatschappij. Verschil maken.

En dan begint het normale leven weer en verzuipen we vaak weer in de moetjes van alledag. Hoe zorg je er nu voor dat je, ondanks die moetjes, toch vooruit komt in de zaken die er voor jou eigenlijk ècht toe doen?

Voor mezelf merkte ik een enorm verschil toen ik zo’n jaar of twee geleden in aanraking kwam met de theorie en filosofie van David Allen met zijn boek “Getting Things Done”. Wanneer je dit wat tijd en aandacht geeft, merk je namelijk dat het je veel meer geeft dan een platte time-management methode. Daarin ben je prioriteiten vaak aan het afwegen op de as urgent en belangrijk. David Allen daagt ons uit om de as perspectief toe te voegen om de term belangrijk te laden. En dat heeft voor mij een wereld van verschil gemaakt en daarom gebruik ik het ook graag in de gesprekken die ik voer met leiders, ondernemers en vakspecialisten die ook graag meer grip op hun (werk) leven willen krijgen. En in deze column deel ik het ook graag met jou.

Stel je nou eens voor dat het leven bestaat uit verschillende luchtlagen

Op de grond heb je runway. Op dit niveau vind je allerlei acties terug die je bezig houden. Collega mailen. Notulen lezen. Productplan schrijven. Feedbackgesprek inplannen. Maar ook de basale zaken zoals boodschappen doen, kinderen uit school halen of een nieuwe plant kopen.

Eén luchtlaag hoger, op 10.000FT vind je jouw projecten terug. Een project betreft een verzameling van acties, op de runway, die samen een totale uitkomst hebben. Bijvoorbeeld: je auto op een grote beurt doen, je jaarplan voor 2015 schrijven, planningsgesprekken voeren met je medewerkers. Kortom; een verzameling acties uit de runway die samen zorgen voor een resultaat.

Op 20.000FT maak je een overzicht van alle rollen en aandachtsgebieden die je hebt. Deze vind je vaak terug op je functieomschrijving maar voor mij als ondernemer betekent dit bijvoorbeeld Financiën, Bedrijfsvoering, Productontwikkeling, Uitvoering, Relatiebeheer etc. Vergeet ook niet de rollen buiten je werk te benoemen zoals partner, huisgenoot, vader/moeder van, zoon/dochter van, vriend/vriendin van, broer/zus van etc. Zorg er voor dat je al je rollen waar je je verantwoordelijk voor voelt of zou willen voelen in scope hebt.

Op 30.000 FT benoem je voor de eerder genoemde rollen of aandachtsgebieden doelstellingen. Bedenk goed of je dit bottom up of juist vanuit de visie op 40.000 FT wilt doen. Voor mij werkt het het beste wanneer ik deze omdraai, dus éérst je visie bepalen en dan pas je doelstellingen. Immers, dat zou je voor je bedrijf toch ook doen? Waarom dan niet voor jouw BV Ik?

Op 40.000 FT beschrijf je jouw visie op de toekomst. Van jouw organisatie, team of afdeling, maar vooral die van jouw BV Ik. Hoe wil je graag dat jouw leven er uit ziet over vijf jaar? Leg af en toe even een lijntje met je rollen van 20.000 FT om te checken of je volledig bent geweest. Droom niet te klein; het moet de moeite waard zijn om je comfortzone voor uit te komen! Een ezelsbruggetje op dit niveau is om te checken of jouw visie/droom AMORE is; Ambitieus, Motiverend, Onderscheidend, Realiseerbaar, Echt. Enne… visie komt van visueel. Durf jouw visie ook in te kleuren met beelden die jou en anderen ook echt motiveren.

Op 50.000 FT kom je op een niveau waarop je het risico loopt Mieke Telkamp in je hoofd te horen zingen met “Waarheen leidt de weg?” De zingeving van het bestaan maar specifiek jouw leven wordt je gevraagd. Waarom ben jij hier? Wat geeft jouw leven zin? Waarom kom jij ‘s ochtends je bed uit? En vanuit welke waarden en principes wil jij eigenlijk leven? Wie ben jij als je de beste versie van jezelf bent? En wat heeft een ander of de maatschappij daar dan aan? Voer voor een goed gesprek met jezelf en de belangrijkste personen in je leven!

Leidinggeven en leiderschap

Wanneer je deze luchtlagen voor jezelf helder hebt en met enige regelmaat evalueert of je op de goede weg zit, zul je merken dat keuzes maken makkelijker wordt. De agenda van een ander heeft minder invloed op die van jou als jij weet wat jouw dromen en doelen zijn. Dan kun je zonder schuldgevoel kiezen om je kinderen in het vervolg iedere dinsdagochtend naar school te brengen of durf je makkelijker een jaarlijkse strategiesessie voor jou en je MT te plannen, weg van de werkvloer om zicht te krijgen op ‘de goede dingen’ voor het aankomend jaar.

Ik ontmoet met enige regelmaat indrukwekkende leidinggevenden die leidinggeven aan grote groepen mensen en belangrijke processen. Maar de vraag die ik altijd zal blijven stellen; geef jij eigenlijk wel leiding aan jezelf? Leiderschap begint met persoonlijk leiderschap. Want als jij je eigen dromen en doelen niet volgt, waarom zou ik dat dan doen?

Dus vraag ik aan jou; ben jij eigenlijk nog directeur van de BV Ik?

Meer weten over “Getting Things Done” of over de bronnen die ik gebruikte voor dit blog?

  • Meer over inspirerend leiderschap vs management in het boek “Inspirerend Leiderschap begint bij jezelf” van Ton Rijkers (Uitgeverij Nelissen, 2007)
  • Bestel en lees het boek “Getting Things Done” van David Allen. Vooral in de opvolgende titel “Making it al work” wordt aandacht besteed aan de waarde van perspectieven. Bijvoorbeeld via www.bol.com.
  • Waardevolle samenvattingen van deze theorie en werkwijze vind je op www.7verspillingen.nl/gtd
  • Ben je net als ik op zoek naar een manier om manier van werken volledig digitaal te doen? Zelf ben ik erg blij met de mogelijkheden van “Evernote” (www.evernote.com) die ook als app op je verschillende devices te zetten is.
  • Hulp nodig bij het verder definiëren van jouw BV Ik met haar 50.000 FT, 40.000FT en de praktische vertaling maken naar de luchtlagen er onder? In het #inn-dividueel programma “Word directeur van de BV Ik” is dit o.a. het resultaat na 3 intensieve dagen samenwerken met mij als jouw persoonlijke begeleider.

De blog is geschreven door Annelies Rulkens-Zielman, directeur/eigenaar van Inn-spiratie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie