Wat gaan recruiters doen met video cv’s?

Gastblog door Bas Klein Geltink van Sollicitego

Afgelopen jaar heeft het video cv aan populariteit gewonnen. Werkgevers zien het als de perfecte tool om iemand snel te leren kennen. Sollicitanten uit de Youtube-generatie maken creatief gebruik van deze nieuwe manier van solliciteren. Iets minder goed nieuws is deze ontwikkeling voor recruiters. Waar zij voor traditionele cv’s vaak gebruik maken van automatische tracking systems, is dit voor video nog niet mogelijk. In dit artikel vertel ik je meer over de ontwikkelingen op dit moment en geef ik een aantal handige tips.

De opkomst van video cv’s

Nu bedrijven steeds meer digitaliseren, kan het sollicitatieproces natuurlijk niet achterblijven. Ook deze is aan verandering onderhevig en videosollicitaties zullen steeds vaker de standaard zijn. Zo zijn bedrijven zoals Unilever, IKEA en HEMA al helemaal om en worden verkopers gevraagd om op video hun kwaliteiten over te brengen.

Een video cv biedt voordelen die een papieren cv niet heeft. Op video kunnen kwaliteiten worden overgebracht die op papier niet overkomen zoals uitstraling, enthousiasme en klantvriendelijkheid. Ook is het voor sollicitanten die geen ster zijn in schrijven een ideale manier om zich toch goed te presenteren. Een persoonlijkheid komt met een video beter over waardoor er eerder in het proces een efficiënte keuze kan worden gemaakt.

Nieuwe systemen

Er komt steeds meer videosollicitatie software op de markt. Zo heb je Clappervue, zij bieden standaard videosollicitaties aan waardoor de video cv’s minder tijd kosten en er een betere selectie plaatsvindt. Bedrijven zoals MatchQ, Clooks en Cammio hebben videosollicitatie tools ontwikkeld waarmee recruiters een videosollicitatie kunnen sturen en videogesprekken kunnen inplannen.

Gevolgen voor recruiters

Uit onderzoek van de Erasmus universiteit blijkt echter dat recruiters een papieren cv eerlijker vinden dan een video cv. Ook zeggen ze dat het hen meer tijd kost om video’s te bekijken dan cv’s. Dit heeft te maken met de tracking systems die de cv’s scannen op bepaalde selectiecriteria, waardoor alleen de meest geschikte sollicitanten overblijven. Er zijn op dit moment enkele systemen die dit voor video’s kunnen doen maar deze zijn nog niet optimaal. Een video cv bekijken kost dus meer tijd en geeft minder snel resultaat.

Een video van jezelf maken is volstrekt normaal.

De recruiters zullen er uiteindelijk toch aan moeten geloven. De nieuwste generatie werkzoekenden van 16- tot 26-jarigen zijn gewend om dagelijks social media te gebruiken. Een video van jezelf maken is volstrekt normaal. De verwachting is dan ook dat deze trend niet meer zal verdwijnen.

Tips voor recruiters

Om je als recruiter een eind op weg te helpen, hebben wij de volgende tips:

  • Stel van tevoren een aantal vragen op die in het video cv beantwoord moeten worden. Zo kun je kandidaten makkelijker beoordelen op bepaalde criteria;
  • Vraag kandidaten om een lichte en stille ruimte op te zoeken voor de opname van de video;
  • Verplicht een maximaal aantal seconden video om zo lange video cv’s te voorkomen;
  • Maak gebruik van een videosollicitatie tool;
  • Pas videosollicitatie alleen toe op vacatures die daar geschikt voor zijn zoals sales of horecafuncties.

Vermijd videosollicitatie bij vacatures in de administratie en techniek.

Bas Klein Geltink, oprichter van Sollicitego, heeft met het bedrijf het grootste trainingsbureau op het gebied van solliciteren in Nederland. Hij is op de hoogte van de nieuwste trends op de arbeidsmarkt en helpt mensen graag door het overdragen van zijn kennis. 

Foto: Antoine Beauvillain / Unsplash
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie