Informele gesprekken bevordert commitment
Op lodiplanting.com schrijf ik zeer regelmatig over retentiemanagement en alles wat daar onder valt. Vandaag schreef ik daar over hoe performance management ingezet kan worden als coachingstool. Dit met als ultieme doel het niet-vrijwillige verloop tegen te gaan.
Het krijgen van feedback
Branham (2005) zegt dat:
50 procent van de werknemers die niet optimaal presteren geven aan dat de oorzaak ligt bij het krijgen van te weinig of geen feedback. Nog eens 50 procent van de werknemers die denken problemen met hun motivatie te hebben, blijken echter eveneens problemen te hebben met het krijgen van te weinig of geen feedback (bvb. iemand die geen evaluaties krijgt).
Het krijgen van feedback en coaching spelen dus een belangrijke rol als het gaat om het verhogen van retentie. Tegelijkertijd blijkt dat er in de praktijk nog te weinig tijd (lees: aandacht) wordt besteed aan deze vereiste.
Discongruentie tussen werknemer en manager
Er is vaak ook sprake van een discongruentie tussen de (lijn)manager en werknemers. De werknemer vindt dat hij te weinig coaching en feedback krijgt, terwijl de (lijn)manager juist vindt dat hij dit wel vaak geeft. Deze discongruentie kan te maken hebben met het onbeantwoord laten van vier essentiële vragen en dat zijn de volgende:
* Waar gaan we als organisatie heen?
* Hoe gaan we daar geraken?
* Wat wordt er van mij verwacht?
* Hoe doe ik het?
Informele gesprekken bevordert commitment
Er zijn namelijk aanwijzingen, dat wanneer werknemers geen antwoord krijgen op deze vragen, dat het loyaliteitsgevoel, de “commitment”, ten op zichten van de organisatie in het gedrang zou kunnen komen. (lijn)Managers letten daarom maar beter op de tekenen (bvb. een werknemer die weer om feedback komt vragen), zodat hij deze discongruentie kan wegnemen en de werkrelatie in stand houdt of versterkt. De mate waarin deze (in)formele gesprekken echter plaatsvinden, is eveneens belangrijk. Te veel gesprekken kunnen leiden tot disengagement, omdat de werknemer het gevoel krijgt te worden gecontroleerd.
Klik hier als je de blog helemaal wenst te lezen. @Lodiplanting
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!