Nieuwe A&O-opleiding: veranderen voor gevorderden
Tot voor kort was er voor professionals die zich wilden specialiseren tot arbeids- en organisatiedeskundige maar één opleidingsmogelijkheid, in Den Haag. Binnenkort komt daar een gelegenheid in Nijmegen bij. En daar is dringend behoefte aan, vindt mede-initiatiefnemer Harry Tweehuysen.
Verandering
Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met concepten als het nieuwe werken, vitaliteitsdenken en maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘De vraag is dus: hoe krijg ik mensen naar een andere situatie? Daarvoor moet je deze concepten vertalen naar de werkvloer’, verklaart Tweehuysen. Dat zou je aan HRM over kunnen laten. ‘Maar HRM is vooral bezig met de status quo: het is bezig met administratief personeelsbeheer en strategisch beleid, op een vaste positie in een organisatie’, meent Tweehuysen. ‘Bij verandertrajecten komt je organisatie dus HRM-kracht te kort. Dan wordt vaak een A&O’er binnengehaald. Maar veel beter leid je die zelf op, zodat je de veranderkennis in het eigen HRM-huis hebt.’
Mens en arbeid
De nieuwe opleiding tot A&O-deskundige is bedoeld voor mensen met een vooropleiding als bijvoorbeeld A&O-psycholoog, HRM, personeel en arbeid of bedrijfskunde en relevante werkervaring in die sectoren. De opleiding duurt twee jaar in deeltijd. Het onderwijs is gebaseerd op vier pijlers: veranderkunde en adviesvaardigheden, authenticiteit als persoon, kennis van de kernthema’s en onderzoeksvaardigheden. ‘De opleiding is dus niet opgezet vanuit financieel of managementperspectief, maar vanuit mens en arbeid’, aldus Tweehuysen. Initiatiefnemers van de opleiding zijn de Nederlandse Academie voor ArbeidsWetenschappen en SGBO (Radboud Universiteit). De opleiding Arbeids- en Organisatiekunde aan de Haagse Hogeschool ondersteunde het project.
Communiceren
Volgens Tweehuysen voldeed de enige bestaande opleiding tot A&O-deskundige niet aan de sterke behoefte aan arbeids- en organisatiedeskundigen. Ontwikkelingen in techniek, klantvraag en productiewijze vragen namelijk voortdurend om verandercapaciteit. ‘In sommige afdelingen van ziekenhuizen bijvoorbeeld, zijn zorgzame zusters getransformeerd in techneuten die continu met meetapparatuur in de weer zijn. Dit wordt zelden besproken, terwijl het maar de vraag is of iedereen de omslag heeft kunnen maken’, meent Tweehuysen.
‘Het hele werk van een A&O’er is uiteindelijk adviseren en dus communiceren.’ Daarnaast maken in de wereld van arbeidsomstandigheden rigide normen steeds meer plaats voor evidence-based richtlijnen en arbocatalogi. Dus moet de A&O’er volgens Tweehuysen niet alleen de regels kennen en ze toepassen, maar de rol van regisseur kunnen spelen: ‘Beargumenteerd afwijken van de richtlijn is alleen voorbehouden aan de echte, gecertificeerde deskundigen en daarvoor heb je goede communicatieve vaardigheden nodig.’
De opleiding tot A&O-deskundige begint waarschijnlijk in het najaar van 2010, wanneer er voldoende aanmeldingen zijn. Meer informatie vind je hier.
Door Koen van Zon
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!