Vage vacatures, vage sollicitanten

Goed personeel begint met een goede vacature. Vacatures die bol staan van de spelfouten, tenenkrommende clichés en vage taal zijn dan ook een bron van frustratie. U krijgt als werkgever namelijk waar u om vraagt: vage vacatures, vage sollicitanten. Ga dus de confrontatie aan met de nietszeggende vacaturetaal.

Duidelijke boodschap
Op onduidelijke en multi-interpretabele vacatures wordt doorgaans flink gereageerd, maar vooral lukraak. Die achteloze sollicitaties kunt u missen als kiespijn: de waardevolle reacties komen juist van doelgerichte en oprecht geïnteresseerde kandidaten. Alleen met een goede boodschap spreekt u hen aan, want vooral hoogopgeleide sollicitanten knappen af op de onprofessionele indruk die onduidelijke vacatures wekken. Als u niet duidelijk maakt waar uw bedrijf voor staat en naar wie u op zoek bent, weet de sollicitant niet of hij bij u wil werken. Bovendien begint het binden van werknemers aan uw bedrijf bij de vacature. Als die basis ontbreekt, loopt u de kans nieuwe werknemers even snel te verliezen als ze binnenkwamen.

Actief, resultaatgericht en flexibel
Om eens en voorgoed af te rekenen met slecht geschreven vacatures hebben de schrijvers van het boek Vaagtaal de vacaturekraker in het leven geroepen. Hiermee genereert u vacatureteksten die kant noch wal raken. Lachwekkend, maar ook schrikbarend herkenbaar en dus een lichtend voorbeeld van hoe het niet moet. Dacht u prima zonder de vacaturekraker te kunnen, kijk dan maar eens naar de zwarte lijst van vacaturevocabulaire. Wellicht gebruikt u ook woorden als ‘actief’, ‘resultaatgericht’, ‘flexibel’, ‘innovatie’ en ‘dynamisch’. En zeg nu zelf: u zou toch ook niet solliciteren bij een organisatie die op zoek is naar ‘oplossingsgericht, gedreven en gepassioneerd toptalent’?

Vijf w’s
Manager laten het schrijven van vacatureteksten vaak over aan personeelszaken zonder dat daar een communicatiedeskundige aan te pas komt. Vandaar misschien dat 69 procent van de beoordeelde vacatures in een onderzoek van de Campaign Group een onvoldoende scoort. De onderzoekers beoordeelden de vacatureteksten op basis van de vijf w’s: Wie (zoekt u), wat (houdt de functie in), waarom (moet men solliciteren) en ten slotte de waar en wanneer (over de sollicitatieprocedure). Naast taal blijkt inhoud dus een struikelblok. Erg zonde van al het potentieel op de arbeidsmarkt dat onvoldoende aangesproken wordt.

Daarom aan u de vraag: wie is er in uw organisatie verantwoordelijk voor het opstellen van vacatures en hoe moet dit volgens u gebeuren?

Door Koen van Zon

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie