Allemaal ondernemer!
Volgens een onderzoek van het CBS voelen steeds meer mensen ervoor om ondernemer te worden. Intussen zou zo’n 40% de voorkeur geven aan een eigen bedrijf boven een baan. Nu vind ik het een fascinerend idee dat de ene helft van Nederland straks gaat optreden als huurling voor de andere helft. Maar stel dat het inderdaad zover komt dat 40% van de NBB zelfstandig ondernemer is, wat heeft dat dan in hemelsnaam voor consequenties voor bedrijven?
Overigens: die 40% zegt het wel, maar ik moet nog zien of ze het ook ooit gaan doen. En als ze het doen, hoeveel ervan zich dan niet al snel realiseren dat een fancy visitekaartje geen compensatie is voor de soms bizarre worklife-balance en de onzekerheid die het ondernemersleven met zich meebrengt. Uit ondervinding weet ik dat je over financiële buffers en vooral stalen zenuwen moet beschikken om magere crisisjaren te overleven en niet terug te rennen naar een betaalde baan…
Recruteren wordt regisseren
Maar of we straks met 10, 25 of 40% ondernemers zitten in dit land is misschien alleen belangrijk voor de Belastingdienst; de tijd van een veertigjarig dienstverband bij één en dezelfde werkgever is sowieso wel voorbij. En al worden jobhoppers door hun collega’s vooralsnog met met scheve ogen bekeken, dergelijke medewerkers – in lossere verbanden – zullen steeds meer gemeengoed worden. De manieren waarop werkgevers straks aan medewerkers gaan komen, zullen daarom veelvormiger (moeten) worden. Dat betekent een andere benadering van recruteren: van ‘mensen aannemen’ tot ‘werk regisseren’. Wat moet er gedaan worden? Met wie? Hoe lang mag dat duren? Is het een structurele taak of eerder een project? Vragen we zeer specifieke deskundigheid? Dat is iets anders dan maar even een advertentie zetten of een jobposting plaatsen.
Ik zie nog veel ‘conservatief’ recruitmentgedrag om me heen. Blijven steken in de constatering “dat het nu eenmaal een moeilijke doelgroep is”, of telkens weer dezelfde instrumenten inzetten, zelfs als duidelijk is dat ze niet werken. De vraag zal een heel andere worden; wie kun je enthousiast maken voor het werk dat je gedaan wilt hebben – of dat nu kort, lang, vast, flexibel, eenmalig of structureel is. In constructies die meer weghebben van het laten draaien van Chinese bordjes dan van ‘klassieke’ personeelswerving. Regisseren, dus. Uitdaging? Ja. Keus? Nee.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!