De drie voordelen van Het Klassieke Werken

Het is de week van Het Nieuwe Werken. We worden overstelpt door berichten over de talloze voordelen van thuiswerken, papadagen en teleconferencen. Het is een goed initiatief, maar tegelijkertijd lijkt het me verstandig de beperkingen van Het Nieuwe Werken te erkennen. Een teken aan de wand: zelfs de organisatie van de week zelf heeft een hoofdkwartier nodig. Dit bewijst waarom elke dag ’s lands wegen op gezette tijden dichtslibben: mensen hebben behoefte aan regelmaat en om fysiek bijeen te komen voor hun dagelijkse portie noeste arbeid.

 

1. Mensen hebben behoefte aan contact met collega’s
We komen niet voor niets bijeen in kantoren. Als het goed is zijn hier alle voorwaarden voor een goede werkomgeving aanwezig en, misschien nog wel belangrijker, je collega’s. Ze zijn er om je te voorzien van nieuwe ideeën en inzichten die je thuis achter je laptop misschien niet had gekregen. Ze zijn experts, waar je terecht kunt met vragen en je waardering krijgt van mensen die wél begrijpen waar je mee bezig bent. Maar bovenal bieden ze een vertrouwde omgeving waarin je graag dagelijkse beslommeringen bespreekt of lacht om kantoorhumor. Als dit niet het geval is, snap ik al te best waarom je meer thuis zou willen werken.

 

2. Mensen houden werk en privé graag gescheiden
Door naar kantoor te pendelen creëren we een fysieke scheiding tussen werk en privé. Op het moment dat we de deur van het kantoor achter ons dichttrekken zit de werkdag erop. We kunnen dan thuis nog wat stukken doornemen of in de auto wat zakelijke telefoontjes plegen, maar dat hóeven we niet. Als we thuis werken is die scheiding er niet en is er niet dat ene moment waarop we fysiek ophouden met werken. Vandaar dat meerdere onderzoeken wijzen op een gevoeligheid van thuiswerkers voor een burn-out.

 

3. Mensen hebben behoefte aan regelmaat
De techniek maakt het voor velen al lang mogelijk om thuis te werken. Maar, en dit klinkt misschien wat gek, naar kantoor gaan is voor een groot deel een ritueel. Het brengt structuur aan in ons leven. Iets waar met name jonge werknemers behoefte aan blijken te hebben. Die ordening van de dag komt ook ons werk ten goede.

 

De week van Het Nieuwe Werken wil dat we afrekenen met de 9 tot 5-mentaliteit. Daarvoor zijn goede redenen aan te wijzen. Maar hoe welkom tijd- en plaatsonafhankelijk werken ook is, voordat werkgevers hun werknemers massaal gaan uitrusten met thuiswerkgerei lijkt het mij zinnig om de toegevoegde waarde ervan af te wegen. En als ik toch Nieuw Werk, hoe onderhoud ik dan het contact met collega’s, de balans tussen werk en privé en de regelmaat in mijn leven?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie