Het Nieuwe Slapen: doorbreek de powernapparadox!

Volgens onze biologische klok hebben we twee keer per dag behoefte aan slaap. ’s Avonds als we naar bed gaan en ongeveer zeven uur nadat we wakker zijn. Dan zijn we echter aan het werk waardoor we zelden toegeven aan deze prikkel. Toch kan dit de productiviteit danig verbeteren. Het is dus zeker interessant voor werkgevers om powernaps op het werk toe te staan. Het verhoogt de productiviteit en het sluit naadloos aan bij Het Nieuwe Werken.

Cultuur

In onze cultuur is het not done om overdag te slapen. Een overtuiging die zich gaandeweg in de westerse hersenpan heeft genesteld. We associëren het met luiigheid en vaak zijn we te druk om overdag te slapen. Dit kunnen we zien als de ‘powernapparadox’. Door tussendoor even te powernappen wordt de productiviteit en creativiteit vergroot. Het verlaagt de kans op fouten. Bovendien verlaagt een powernap het stressniveau, zeker tijdens grote drukte.

Onderzoek

Uit onderzoek onder 109 werknemers blijkt dat ongeveer de helft graag een powernap zou willen nemen, mits de omstandigheden op de werkvloer dat toelaten. Wat zijn die omstandigheden dan? Op de meeste kantoren staan geen bedden of slaapbanken. Een ‘Powernap Chair’ – die als stoel en als bed is te gebruiken en die weinig ruimte in beslag neemt – is dan de oplossing. Deze kan bijvoorbeeld in de vergaderkamer worden geplaatst. Deur dicht en een bordje met ‘niet storen’ erop en slapen maar. Tien tot twintig minuten is genoeg blijkt uit allerlei onderzoeken. Bij een langer dutje ontstaat de kans om in een diepe slaap terecht te komen. Als je dan wakker wordt voel je je brak. ‘Wil het even niet meer lukken, ga dan lekker even dutten’ is dan ook mijn slogan.

Wilt u powernaps in uw organisatie een kans geven, of denkt u dat het de productiviteit niet ten goede komt?

2 antwoorden
  1. karlijnfiesler
    karlijnfiesler zegt:

    Mmm. Iets klopt hier niet. Jij zegt dat we volgens onze biologische klok twee keer per 24 uur moeten slapen. Volgens mij is dit niet waar. Biologisch gezien behoren wij gewoon netjes naar bed te gaan als het donker wordt en op te staan tijdens ochtendgloren. Maar sinds de uitvinding van de gloeilamp en het standaardiseren van de tijd (kunstmatige tijdzones) leven mensen al lang niet meer volgens dit ritme. En dat is volgens mij een van de grootste oorzaken van slaapritmestoornissen en slaapgebrek. Geen wonder dat mensen overdag behoefte krijgen aan powernaps!

  2. Huub Pennock
    Huub Pennock zegt:

    Tot de middeleeuwen sliepen we ook twee keer per dag. En bijna alle dieren slapen ook overdag. Alleen het slimste dier, de mens, is het afgeleerd. Het ontstaan van productiesystemen is daar van grote invloed op. En inderdaad de lamp en later de TV die 24 uur per dag zend is het slaaptekort toegenomen. Powernappen is ook niet bedoeld om slaaptekort effe snel op te heffen, maar om fitter, gezonder en productiever de dag door te komen.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie