Jezelf veerkrachtig houden

Het wordt steeds lastiger om hoop te houden. Waar het vorig jaar nog leek alsof de maatregelen van tijdelijke aard zouden zijn, wordt het voor sommigen steeds lastiger om het licht aan het einde van de tunnel te blijven zien. Minder versoepelingen, meer besmettingen, stress om een baan of zorgen over de gezondheid van een naaste.

In een tijd waarin je tegenslag na tegenslag moet verwerken, spanningen, onrust en onzekerheid dagelijkse kost zijn, is het belangrijk jezelf mentaal te kunnen wapenen. Hoe blijf je elke dag gemotiveerd, hoe hou je jezelf enthousiast, productief en mentaal gezond?

Met andere woorden; hoe blijf je veerkrachtig?

‘Veerkracht’ is afgeleid van het Latijnse woord resiliere, dat ‘terug springen’ betekent. Niet voor niets verwijst het woord in het Nederlands naar een veer. Wanneer een (spring)veer wordt uitgerekt, zal hij na het heen en weer gaan immers weer terugkomen in een situatie van balans. De situatie waar je weer in ‘terug springt’ hoeft niet altijd identiek te zijn aan die waar je vandaan komt. Wanneer de smalle opvatting van veerkracht gevolgd zou worden, zouden immers de zwakheden van de oorspronkelijke situatie in stand worden gehouden. Terugspringen kan ook naar een nieuwe situatie waar je weer net zo goed (of beter) functioneert, al is het op een andere manier.

Veerkrachtige mensen hebben de mogelijkheid om zichzelf te herpakken na een tegenslag, zijn beter bestand tegen stress en kunnen zich beter staande houden in een crisissituatie. Maar hoe blijf of word je veerkrachtig?

Foto: Unsplash

Hieronder geven we je drie tips om beter bestand te worden tegen tegenslagen en jezelf mentaal te kunnen wapenen.

1. Acceptatie

Accepteer de situatie zoals hij is. Hoe sneller deze acceptatie volgt, hoe wendbaarder en flexibeler je kunt zijn. Probeer niet teveel energie te verliezen aan het verzet hiertegen. Het accepteren van de situatie brengt wendbaarheid met zich en zorgt ervoor dat je je eerder kunt richten op oplossingen, positieve gedachtes of andere mogelijkheden.

Bron afbeelding: Samennaarresultaat

2. De focus op hetgeen wat je kunt veranderen

Stephen Covey, de Amerikaanse schrijver bekend van het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’, tekende twee cirkels in elkaar. De cirkel van ‘Betrokkenheid’ omvat alles waar je je druk om maakt. Daarbinnen is de cirkel van ‘Invloed’ en dat zijn de zaken waar je daadwerkelijk invloed op kan uitoefenen. Het zal je niet verbazen dat de eerste – buitenste – cirkel groter is dan de tweede. Gek genoeg gaan de meeste van onze gedachten uit naar de grootste cirkel. We maken ons vaak het meeste zorgen over dingen waar we geen invloed op hebben. Dit kost erg veel energie. Probeer voor jezelf te bedenken in welke cirkel een bepaald onderwerp ligt. Ligt het in de cirkel van betrokkenheid? Besteed daar dan niet te veel energie aan, want dat zijn de zaken waar je zelf geen invloed op hebt.

3. Zelfbescherming

Om mentaal sterk te blijven of te worden is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Zorg bijvoorbeeld voor een routine in je dag. Sta elke dag op hetzelfde tijdstip op, neem op hetzelfde tijdstip pauze en zorg ervoor dat je elke dag genoeg beweging hebt. Dit helpt om scherp te blijven en
Als laatste is het van belang je eigen grenzen te bewaken; een keer nee zeggen op een uitnodiging voor de zoveelste online borrel is helemaal niet erg.

Wij hopen je zo handvatten te hebben gegeven om in deze roerige tijden jezelf mentaal te kunnen wapenen. Hou vol, wees veerkrachtig!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie