Niemand meer een vaste baan!

Bent u die crisis ook zo zat?Al die sombere berichten, faillissementen, ontslagen en andere ellende? Er zijn écht schrijnende gevallen hoor. Het wordt de hoogste tijd dat het kabinet eens gaat regeren. In Duitsland gaat het al langere tijd beter, evenals in de meeste Europese landen. Nederland is zo ongeveer het slechtste jongetje van de klas. Hoe dat komt? Omdat men niet regeert. ‘Mutti’ Angela (Merkel) heeft in 2009 al drastische, voor sommigen zeer pijnlijke overigens, maatregelen genomen. Vervelend, maar wel daadkrachtig, duidelijk en effectief. En, ze draaien weer. In Nederland komen we niet verder dan ‘pappen en nathouden’ en áls er al maatregelen komen zijn dat de gemakkelijkste: korten op kinderbijslag en –opvang, op ouderen, op pensioen. Wanneer komen er nu eens structurele maatregelen, hervormingen? Uit onderzoek blijkt dat als de overheid efficiënter zou werken (zoals een bedrijf zeg maar) er € 22 miljard per jaar bespaard zou worden. U leest het goed: € 22 miljard. Per jaar! Dan zouden we niet eens meer hóeven bezuinigen! Zorg dat je de term regering waard bent. Ga regeren! Op de regering Rutte is een uitspraak van Einstein van toepassing: “Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.”

Vaste baan

Eén van de dingen die deze regering heilig lijkt te verklaren, ongetwijfeld onder druk van de PvdA, is een vaste baan. Zo zullen werknemers in de toekomst na 2 jaar verplicht een vaste aanstelling krijgen (nu is dat 3 jaar). Ik geloof er niet in. Dit soort maatregelen komen voort uit een soort idealistisch communisme. Maar we leven niet in Rusland of China, we leven in één van de meest open en liberale economieën. Dat is ook precies de reden dat we zo’n hoog welvaartsniveau hebben. Nederland is gebaat bij een groot deel flexibiliteit. De wereld verandert nu sneller dan ooit en dat geldt ook voor de markten. Daar moet je als onderneming op in kunnen spelen en dat kun je niet als je vast zit aan elke werknemer. Als een werkgever na 2 jaar van tijdelijke overeenkomsten niet zeker weet dat er over enkele maanden nog werk is voor die werknemer, dan zal hij die werknemer niet in vaste dienst nemen. Als hij flexibel zou kunnen zijn met contracten, dan zou de werknemer langer houden. Flexibele contracten zijn dus ook in het belang van de werknemer. Hoe flexibeler de arbeidsmarkt, hoe meer werkgelegenheid, vacatures en kans op werk.

Jobrotation

Organisaties hebben behoefte aan flexibiliteit. Dit kan overigens ook intern, door vaste medewerkers gerealiseerd worden. Als je als medewerker niet vastgeroest zit aan één plek en je bent bereid om ook andere dingen te doen en te leren, dan is dat ook een vorm van flexibiliteit en waardevol, voor organisatie en werknemer.

Hypotheek

De reden dat veel mensen een vaste baan willen, ‘zekerheid’, is dat men anders geen hypotheek kan krijgen. Dát is dus één van de zaken die de regering moet gaan regelen. Als je nu weet (en de VVD weet dat) dat flexibiliteit (in allerlei vormen, ook tijdelijke, of uitzend-, of freelance contracten) in het belang is van de Nederlandse economie, régel dat dan! Dus nogmaals: Ga regeren! Neem maatregelen, snij in eigen vlees en biedt Nederland duidelijkheid!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie