Oranje vraagt om aangepast personeelsbeleid

Toeters, vlaggen en pruiken liggen in menig bedrijfskantine te wachten op het grote moment: 14 juni 2010. NED-DEN. Na Joran van der Sloot is oranje het meest besproken thema. Maar wat betekent het gezamenlijk kijken voor het personeelsbeleid?

Stel je bent lekker aan het werk totdat je een agenda-item in outlook ziet opdoemen:
Datum: 14 juni
Tijdstip: 13.30 – 16.00 uur
Gericht aan: Allen
Onderwerp: NEDERLAND-DENEMARKEN
Locatie: serre (met kratje)
Aanvullende informatie: je mag voetbal kijken of werken (dus geen andere dingen doen).

Stel je bent een doorsnee werknemer en de serre betreft jouw werkplek. Je baas is een voetballiefhebber in het kwadraat (die snapt wat belangrijk is). Wat doe je dan? Er zijn meerdere mogelijkheden: je zet je oranjepetje op en maakt een rondedansje, je gaat stampvoetend verhaal halen bij je baas of je accepteert gelaten die ene wedstrijd in jouw kamer (Nederland ligt er toch meteen uit). Hoe dan ook, dit hypothetische voorbeeld roept de nodige (HR)-vragen op. Een paar vragen die chefs, personeelsmanagers en directeuren zeker gaan tegenkomen. Natuurlijk stuur ik jou als personeelchef of directeur niet uitsluitend met problemen het veld op. De oplossing is vaak een inkopper.

Vraag 1: Wie op 14 juni vangt het werk op?
Zo dringt de vraag zich op wie het werk opvangt. Er komt maandagmiddag 14 juni om 12.00 uur een spoedklus binnen. Deadline: 17.00 uur op dezelfde dag. Zijn de medewerkers die niet kijken dan automatisch het bokkie? En als iedereen kijkt: wie pakt de klus dan op? Het is heel simpel: je volgt gewoon de regels van het voetbal. Kop of munt. Zie je Beatrix, dan heb je geluk.

Vraag 2: Wat doe je met mensen die niet van voetbal houden?Een ander interessant vraagstuk is een alternatieve invulling van deze tweeënhalf uur. Is dat toegestaan? Dat wil zeggen: mogen de medewerkers die niks met voetbal hebben een stukje gaan fietsen in het desolate stadscentrum? Of een oranje koikarper gaan uitzoeken? Als je geen tweedeling wilt in het bedrijf, geef je jouw medewerkers gewoon de vrijheid. Meekijken is goed voor het groepsgevoel en wordt zeer gewaardeerd. Maar als werkgever begrijp je natuurlijk volkomen dat niet iedereen warm loopt voor een potje voetbal.

Vraag 3: Wat doe je de volgende wedstrijd?En dan de moeilijkste. Nederland wordt groepswinnaar. Volgende wedstrijd: 28 juni, 16.00 uur. Nu kun je niet meer terug. Je hebt een precedent geschapen: medewerkers gaan ervan uit dat de baas voorop gaat. Met toeter en sambabal in polonaise richting de breedbeeld-tv van de zaak. Wat ga je doen? Er zijn meerdere antwoorden op deze vraag. Welke je kiest, hangt een beetje af van de economische situatie. Staat het bedrijf er goed voor? Dan kan deze investering er wel af. Gaat het minder goed: dan moeten medewerkers inclusief pruik vrij nemen en hun oranje biezen pakken.

N.B.
Kijken in plaats van werken kost ‘Nederland’ gemiddeld €32,87 euro per werknemer per uur. Het bekijken van het WK kost het bedrijfsleven zo’n 75 tot 150 miljoen euro. Olé, olé, olé, olé.

5 antwoorden
  1. Anoniem
    Anoniem zegt:

    Het feit dat een werkgever een groot nationaal event als dit (gemiddeld 8 miljoen kijkers!) aangrijpt als gezelligheidsmoment lijkt mij verstandig: goed voor het groepsgevoel, goed voor de fun in het bedrijf. Niet iedereen houdt van voetbal, vrijwel iedereen houdt van gezelligheid en ongedwongen social events. Wellicht is het voor deze werkgever raadzaam om medewerkers die ‘niks met voetbal hebben’ duidelijk te maken wat het doel is van het samen voetbal kijken. Met een groot woord: corporate bonding. Als dat duidelijk is, zullen de meeste medewerkers alsnog aanschuiven, schat ik zo in. Doordenkend vanuit de gedachte van corporate bonding kun je verstokte voetbalhaters als werkgever natuurlijk wel meer alternatieven aanreiken dan louter doorwerken. Bijv. een inhoudelijke sessie, een intervisie of – liever nog – een activiteit die uit de medewerkers zelf komt en die het groepsgevoel versterkt. Mochten we verder komen met Oranje en nog een keer om 16.00 uur moeten spelen: met het mogelijk maken van tropenroosters en het faciliteren van flexibele werktijden kun je voorkomen dat werkuren verloren gaan. Veel kijkplezier!

  2. tanjakorevaar
    tanjakorevaar zegt:

    Inmiddels staan ‘we’ in de finale. Ik denk dat NL maandag 12 juli massaal ziek is van de drank en de nacht doorhalen. En dinsdag staan we allemaal in Amsterdam, dus dat zijn al 2 dagen vrij … of ziek. Leuke voor de Arbodiensten.

  3. Anoniem
    Anoniem zegt:

    Inmiddels staan ‘we’ in de finale. Ik denk dat NL maandag 12 juli massaal ziek is van de drank en de nacht doorhalen. En dinsdag staan we allemaal in Amsterdam, dus dat zijn al 2 dagen vrij … of ziek. Leuke voor de Arbodiensten.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie