Zo laat je werknemers succesvol bij- of omscholen
Nieuwe ontwikkelingen in uw branche of sector worden niet zomaar toegepast op de werkvloer. Werknemers moeten met nieuwe systemen of methodes leren werken en missen de meest recente kennis om hun functie goed uit te voeren. Bij- en omscholing van het personeel kan noodzakelijk zijn om als bedrijf mee te blijven draaien aan de top van de branche. Dus: hoe zorgt u ervoor dat uw personeel succesvol geschoold blijft?
In dit artikel tips van Laudius hoe bij- of omscholing van het personeel slaagt.
Tip 1. Praat met uw werknemers
Uw personeel voert de taken uit die uw bedrijf draaiende houden. Zij weten goed waar de werkzaamheden haperen door inefficiëntie of gebrek aan kennis. Luister daarom goed naar de ervaringen en behoeftes van uw werknemers om erachter te komen waar zij tegenaan lopen.
Bespreek welke vaardigheden of kennis zij nodig denken te hebben om het werk zo goed mogelijk uit te voeren. Zo pakt u problemen bij de kern aan en weet u meteen welke vaardigheden verworven moeten worden.
Tip 2. Vermijd uitstel
Bij- en omscholing van uw personeel kan een flinke onderneming zijn, op financieel gebied maar ook in tijdsbesteding. Stel daarom scholing niet te lang uit. Niet alleen omdat u anders essentiële, recente kennis op de werkvloer mist, maar ook om de studiedruk bij uw werknemers te verlagen.
Hoe langer u wacht met het bijscholen van het personeel, hoe meer kennisachterstand zij moeten inhalen. Dit kan demotiverend werken of zelfs werkzaamheden belemmeren.
Tip 3. Zorg voor duidelijke afspraken
Om te voorkomen dat uw geschoolde werknemers na al uw scholingsinvesteringen vertrekken naar een concurrent, is het belangrijk om van tevoren duidelijke afspraken te maken.
Bespreek en zet op papier wat uw personeel kan verwachten na het afronden van de cursus. Vergeet ook niet om samen met de werknemers afspraken vast te leggen over de studieperiode en bekostiging van de cursus. Zo komt niemand voor verrassingen te staan.
Tip 4. Motiveer om te leren
De slagingskans van bij- en omscholing wordt voor een groot deel beïnvloedt door de motivatie van deelnemers. Personeel dat tegen zijn zin een cursus volgt, zal weinig van de stof opsteken. Probeer uw werknemers te motiveren door ze bijvoorbeeld te betrekken bij het opleidingsbeleid van uw bedrijf.
Betrokken werknemers zullen gemotiveerder zijn doordat zij enerzijds het gevoel krijgen dat zij gehoord worden en inspraak hebben in hun eigen ontwikkeling. Anderzijds zullen zij sneller begrijpen waarom de scholing noodzakelijk is – niet alleen voor hen, maar ook voor het bedrijf. Voor motivatie op korte termijn, kunt u ook een extra beloning inzetten voor alle deelnemers.
Door goed te luisteren naar uw werknemers en samen te praten, creëert u openheid, betrokkenheid en duidelijkheid over bijscholing. Hierdoor zullen uw werknemers gemotiveerder aan de slag gaan, wat zeker zal bijdragen aan een succesvollere bij- of omscholing.
Gastblog is geschreven door Mark van Hegelsom van Laudius.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!