HR wordt Human Development!

Herman Wijffels – u weet wel, de man die op 21 mei jongstleden Statenleden opriep om bij de afgelopen eerste Kamer-verkiezingen niet te stemmen op een van de coalitiepartijen vanwege het volledig ontbreken van een ‘duurzaamheidsagenda’ bij dit kabinet – pleit ervoor om voortaan niet meer te spreken van HR, maar van HD: Human Development.

Van HR naar HD
Hij deed deze oproep op het seminar ‘Doorwerken GRAAG!’, waarin de kracht, kansen en kwaliteiten van 45+ers op de veranderende arbeidsmarkt werden onderstreept (www.werkvoorelkaar.nl). In een gloedvol betoog sprak hij over de ontwikkeling naar een nieuwe beschaving, een volgende fase van emancipatie. De klassieke sociale zekerheid betekende dat je een ‘vervangend inkomen ontvangt als je geen werk hebt, onder voorwaarde dat je niets doet’. Volgens Wijffels moet die vervangen worden door een nieuwe sociale zekerheid waarin het vervangend inkomen afhankelijk wordt gesteld van de mate waarin je jezelf geschikt maakt/houdt voor de arbeidsmarkt. Een waardevol idee, wat mij betreft. De kern van sociale zekerheid wordt dan namelijk ‘investeren in mensen’. Education permanente voor eenieder!

Human Development
Afdelingen HR zijn op dit moment nog te veel gericht op ‘verzorging’. Met de toekomstvisie van Wijffels in beeld kunnen zij hun naam echter beter veranderen in HD: Human Development. Zij zullen nog meer dan nu de ontwikkeling van medewerkers moeten faciliteren, met name de ontwikkeling van ‘persoonlijk leiderschap’ van ieder individu. Werknemers moeten hun toekomstige toegevoegde waarde relevant en interessant te houden. Natuurlijk blijft cognitieve ontwikkeling belangrijk, maar het belang van ‘personal development & branding’ neemt daarmee fors toe.

Managers ontwikkelen
Bij veel beroepen bestaat al een verplichting om jezelf voortdurend te ontwikkelen, van accountants tot buschauffeurs en artsen. Voor de beroepsgroep ‘managers’ geldt die verplichting nog niet. Terwijl zij het kostbaarste ‘goed’ van een organisatie aansturen: de medewerkers. Een inniger samenwerking tussen managers en HD gloort. Mobiliteit – in goed Nederlands – employability wordt een issue dat bovenaan de strategische agenda van HD en managers hoort. Hoe ondersteunen HD en managers hun mensen in dat continue ontwikkelingsproces? Dat lijkt mij een uitdaging om je vingers bij af te likken!

Blog geschreven door Wilbert de Kroon

1 antwoord
  1. bertdejong
    bertdejong zegt:

    Niet bepaald een origineel pleidooi. Laten we naast H(R)D ook eens kijken naar ‘houdbaarheid’ – de meeste mensen kunnen zich immers niet oneindig blijven ontwikkelen. Het nut van scholing houdt een keer op. Een loopbaanbeleid waarin demotie en uitstroom worden opgenomen en normaal zijn, is net zo belangrijk als H(R)D.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie