Meer vrouwen aan de top? Onbelangrijk!

De juiste persoon op de juiste plek! Man of vrouw. Blauw, rood of groen. Dát is waar het om gaat! De ECB weigert de absoluut beste kandidaat, de Luxemburgse bankier Yves Mersch, aan te stellen in het dagelijks bestuur van de bank omdat hij ballen heeft. Letterlijk dan, hij wordt namelijk niet benoemd omdat hij een man is. Het zou tijd zijn voor een vrouw. Wat een waanzin!

Kabinet
Ook bij de invulling van het kabinet Rutte II was het aantal vrouwen een hot item. Begrijp me niet verkeerd: ik ben absoluut vóór vrouwen op belangrijke posten. Mits ze de beste kandidaat zijn. Er zitten uiteindelijk meer vrouwen in het nieuwe kabinet: vijf vrouwelijke ministers (tegenover acht mannen) en twee vrouwelijke staatssecretarissen (tegenover vijf mannelijke), waar in het vorige kabinet maar vier vrouwelijk ministers en één staatssecretaris zaten. Prima.

Vrouwenquotum
Het nieuwe kabinet wil ook een ‘vrouwenquotum’ instellen; over vijf jaar moet ten minste 30% van de topambtenaren vrouw zijn. Dat er op dit moment weinig vrouwen topposities bekleden, heeft vooral te maken met het feit dat de groep van hooggeplaatste vrouwen waaruit men kan kiezen veel kleiner is dan die van mannen. Het ligt dan ook meer voor de hand dat het kabinet maatregelen neemt om de groep van topvrouwen groter te laten worden, dan dat bedrijven (en overheden) worden gedwongen onmogelijke, geforceerde keuzes te maken. Een andere reden dat relatief weinig vrouwen topposities bekleden, is dat de Nederlandse vrouw wereldkampioen parttime werken is. In de top wordt er om méér dan 40 uur werk per week gevraagd. Tot slot gaat het in de top van organisaties vaak hard aan toe en daarbij is een goede dosis testosteron handig en dat hebben vrouwen nu eenmaal niet (en willen ze ook niet hebben).

Topkandidaten
Persoonlijk vind ik dat je altijd moet gaan voor de béste kandidaten, ongeacht geslacht of politieke kleur. Wat mij betreft had minister De Jager dus minister van Financiën mogen blijven. Hij kent de dossiers door-en-door, ligt goed in Europa, en heeft het volgens de kenners goed gedaan. Maar ja, hij is van het CDA. So what? Natuurlijk is de teamsamenstelling ook erg belangrijk; de samenwerking is beter als het team op elkaar aansluit, complementair is en het goed met elkaar kan vinden op professioneel, zakelijk gebied. Het is algemeen bekend dat een ‘gemengd team’ beter presteert dan een geheel mannelijk of, nog erger, een geheel vrouwelijk team. Maar ook bij het samenstellen van een team moet het er niet om gaan welke geslacht iemand heeft, of welk ras, of leeftijd, of politieke kleur, etc.

De juiste persoon op de juiste plek!

1 antwoord
  1. Tjitske Willemsma
    Tjitske Willemsma zegt:

    Helemaal mee eens. Ook positieve discriminatie is discriminatie. Als ik als vrouw aan de top wil komen bereik ik dat tien keer liever door mijn eigen prestaties, dan door een quotum waardoor mijn baas verplicht wordt mij te kiezen boven mijn mannelijke collega.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie