Hoe je een vacaturetekst aantrekkingskracht geeft

De arbeidsmarkt wordt steeds krapper als gevolg van economische groei, waardoor het voor bedrijven steeds lastiger wordt om nieuwe werknemers aan te trekken. De dagen van ‘post and pray’ zijn allang voorbij en jezelf positioneren als aantrekkelijke werkgever is de eerste cruciale stap om arbeidsmarktkrapte als bedrijf tegen te gaan. Vervolgens omschrijf je welk talent jij nodig hebt op welk moment en giet je dat in een pakkende vacature.

De meeste werkgevers starten vandaag de dag echter nog steeds met een hoop eisen met betrekking tot het opleidingsniveau, functie specifieke expertise en – in sommige gevallen – slechte primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Vacatures die volgens deze richtlijnen worden geplaatst, werken echter niet in 2018.

Vacatures plaatsen in 2018 die werken

Tegenwoordig willen werknemers weten voor welke organisatie ze mogelijk gaan werken en zoeken naar de juiste bedrijfscultuur die past bij hun personal brand. Dus als jij nadenkt over het formuleren van jouw vacatures, gebruik dan de volgende vijf tips als richtlijnen om ervoor te zorgen dat je de juiste werknemers voor jouw organisatie kunt krijgen:

Tip # 1: trainen boven werven
Je huidige medewerkers weten waar je als organisatie voor staat, wat je wilt bereiken en hoe het spel wordt gespeeld. Dus waarom niet eerst uw huidige medewerkers eens nader bekijken? Ik weet zeker dat je een paar echte juweeltjes hebt die die momenteel niet al hun mogelijkheden gebruiken. En wiens schuld is, is dat? Alleen die van hen of maak je ook deel uit hiervan? Zorg er daarom voor dat je jezelf openstelt, met ze praat en hen de juiste tools biedt zoals training en coaching om hun talent te verbeteren. Weet dat trainen boven werven gaat. Vooral in tijden als deze waar de ‘war on talent’ heftig is.

Tip # 2: focus op competenties
In de huidige maatschappij zijn werkgevers te zeer gericht op onderwijsniveau, ervaring in een sector of bij een bepaald bedrijf en vooral in een specifieke functie. Functies veranderen tegenwoordig even snel als organisaties (vanwege de noodzakelijke toename van het aanpassingsvermogen). Het is daarom veel slimmer om te concentreren op competenties van werknemers. In plaats van te beschrijven welke functie-eisen worden geëist, beschrijf daarom welke competenties jij de voorkeur geeft in een vacature op basis van je waarden in je werkgeversmerk. Hoewel goud niet altijd haalbaar is, is zilver of brons ook goed genoeg: misschien kan een medewerker niet alle vakjes aanvinken, sommige competenties kunnen in de nabije toekomst worden geleerd door training, advies en persoonlijk sturen.

Tip # 3: maak onderscheid per afdeling
Als je organisatie uit meer dan één afdeling bestaat, zorg er dan voor dat je specifieke waarden benadrukt die relevant zijn voor de afdeling waarvoor je gaat werven. Elke afdeling heeft zijn eigen unieke ziel en eigenschappen, waardoor ze verschillende typen mensen aantrekken. Medewerkers van een IT-afdeling zijn vaak heel anders dan een Sales-afdeling. Zorg er dus voor dat je in jouw vacature eerst de bedrijfscultuur beschrijft, daarna de afdeling als zodanig, gevolgd door de competenties die nodig zijn om de functie te vervullen.

Tip # 4: gebruik formele functiebenamingen
Vermijd het gebruik van ‘originele’ functienamen zoals Ninja, PHP-wizard of helikoptermanager. Het is onduidelijk wat potentiële medewerkers mogen verwachten. Hoewel de vereisten of competenties vergelijkbaar zijn met bestaande functies, zoeken werkzoekenden eerst op titel en als deze op het eerste gezicht geen belletje rinkelt, denken ze: next! Een ander groot nadeel is dat vacatures, zoals die door Indeed, LinkedIn, Google en Monsterboard worden gebruikt, niet goed geclassificeerd kunnen worden door zoekbots. Hierdoor zijn zoekresultaten voor jouw potentiële werknemers onzuiver en verklein je jouw kansen op de juiste kandidaat.

Tip 5: verwelkom nieuwe werknemers op een passende manier
Wanneer je een sollicitant aanneemt die past op jouw vacature, sta even stil bij dit moment. Gebruik een juiste introductie op basis jouw bedrijfscultuur, waarin je waarden benadrukt die jij belangrijk vindt. Als je bijvoorbeeld de waarde ‘innovatief’ hebt gedefinieerd als onderdeel van jouw Employer Value Proposition, bedenk dan een innovatieve manier om je nieuwste werknemer bij de organisatie te verwelkomen. Stuur ze niet alleen hun laptop, mobiele telefoon en bloemen op de eerste dag, maar huur een team in om een verrassingsinterview op locatie te doen en vraag of zij het ook zelf online op hun social media willen plaatsen.

Gebruik deze vijf tips als algemene richtlijnen voor jouw vacatures in 2018. Maar vergeet niet eerst te bepalen waar u als werkgever voor wilt staan zodat potentiële werknemers weten wie u bent, voordat u begint te communiceren van je vacatures. Veel succes met je wervingsinspanningen!

Yves Pilet is auteur van het boek ‘Boost Your Employer Brand’

Foto: Edwin Andrade / Unsplash
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie