Ga voor je passie, altijd!

Mensen moeten iets gaan doen dat bij ze past. Iets waar ze energie van krijgen, waar ze gelukkig van worden, waar ze voldoening uit halen. Er zijn te veel mensen die een nieuwe baan accepteren ‘omdat ze nu eenmaal moeten werken’ of omdat ze ‘dat werk al kennen’ of omdat ‘het ze best wel leuk lijkt’. Dát is niet wat werkgevers willen en nodig hebben! Ze willen iemand die het werk met enthousiasme gaat doen, met passie, iemand die zijn ziel en zaligheid er in gaat gooien, iemand die de beste in zijn vak wil worden. Dát is wat een werkgever wil!

En die werknemer dan?

Voor hem geldt hetzelfde! Die moet ook niet iets gaan doen waar hij zich dagelijks ‘heen moet slepen’, waar hij geïrriteerd of verveeld van raakt, of een job die alle energie uit hem trekt. Die moet een baan hebben waar ie blij van wordt, waar ie energie van krijgt, waar hij plezier aan beleeft, een baan die nauwelijks energie kost, die hij bij wijze van spreken zelfs in het weekend nog wil blijven doen, zo’n baan! Als je op zondagavond denkt: ‘shit, ik moet morgen weer….’ Dan is het foute boel. Stop daarmee! Zoek een baan waarbij je op zondagavond staat te trappelen, omdat je ‘s maandags weer mag! Zo moet het zijn!

Stoppen met een mooie job

Nu kunt u denken: ‘die heeft makkelijk praten…’ Dat lijkt wellicht zo, maar ís niet zo. Ook ik heb in de situatie gezeten dat ik op de automatische piloot werkte, dat ik op zondag dacht “shit, ik moet morgen weer, ik heb eigenlijk niet zo’n zin.‘ In 2009 besloot ik dat het genoeg was. Ik wilde dat niet meer en ben gestopt met mijn job. En dat was een mooie job hoor: commercieel directeur bij een middelgroot uitzendbureau. Dikke Audi onder de kont, mooi salaris, etc. Velen om mij heen begrepen er niks van en verklaarden me voor gek. ‘Wat ga je doen? Je hebt een mooie baan, een goed salaris, je zit geramd!”

Bovendien was net de crisis ingetreden dus volgens velen kon ik beter ‘blijven zitten waar ik zat’. Toch deed ik het niet, ik nam het risico. Wat kon mij gebeuren? Dat mijn droom mislukte en dat ik dan weer een baan zou moeten zoeken. Nou, dat zag ik dan wel. Ik ging er voor en startte Pienk. De beste beslissing ooit! Ik doe nu wat ik leuk vind, ik heb elke dag plezier, geniet met volle teugen, werk ’s avonds en in ’s weekends vaak door. Gewoon, omdat ik het leuk vind! Ik krijg er energie van, ben helemaal opgeleefd!

Bevlogenheid stimuleren

In het boek Passie, Energie en Prestatie wordt beschreven wat bevlogenheid is, wat het met je doet, hoe je ermee aan de slag kunt en hoe werkgevers bevlogenheid kunnen stimuleren. Het is geschreven door Bernadette van de Laak en Jessica van Wingerden. Het boek koppelt managementconcepten en wetenschappelijk onderzoek aan praktische invulling. Interessant, voor werkgevers en werknemers.

Bij Pienk, Office Professionals selecteren we kandidaten op competenties, persoonlijkheid én op passie. Bij het bespreken van het CV kijken we naar hoe iemand over zijn eerdere werk en werkgevers vertelt; praat iemand op vrij monotone manier over zijn baan of vertelt iemand met passie, met vuur over zijn baan. Gaan de ogen fonkelen, komt er energie in de uitstraling? Dat matchen op bevlogenheid is essentieel, voor onze opdrachtgevers, maar ook voor die werknemers. Eenvoudigweg omdat als een werknemer iets gaat doen waar ie geen plezier in heeft, geen energie uithaalt, hij na 6 tot 12 maanden toch weer om zich heen kijkt, of langzaam indut.

Kies voor een leuk werkzaam leven

Dat moet je niet willen! Het leven is kort, je moet dingen doen die je leuk vindt, waar je achter staat, waar je blij van wordt! Dat geldt óók voor het werkzame leven. Je besteedt immers vele uren per week aan werk én het werkzame leven duurt steeds langer (jippie, doorwerken tot je zeventigste…of langer). Ík vind het prima! Met plezier!

Ga voor je passie, altijd!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie