‘Communicator’ verkozen tot arboprofessional van het jaar

Hoe krijg je thema’s als veiligheid en vitaliteit permanent op de agenda van je organisatie? Het is een vraag die menig arboprofessional ’s nachts wakker houdt. Sinds afgelopen week hebben deze slapelozen er een voorbeeld bij in de persoon van Har Pluijmakers. De preventiecoördinator van zorgstichting Pergamijn werd op het Nationaal Arbo Congres, georganiseerd door Uitgeverij Rendement en FNV Formaat, verkozen tot arbomedewerker van het jaar 2011.

 

Spin in het web

Het succes van de verkiezing heeft Pluijmakers te danken aan het arbomanagementsysteem dat hij introduceerde bij Pergamijn. Bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorgverstandelijk gehandicapten werken 1600 medewerkers in 103 teams. Pluijmakers wilde dat elk team een eigen arbocontactpersoon kreeg. Dat zijn geen druk bezette leidinggevenden, maar toegewijde geïnteresseerden van de werkvloer. Zo creëerde Pluijmakers verantwoordelijkheidsgevoel onder de medewerkers en een systeem met korte communicatielijnen met hem als preventiecoördinator in het midden. Het juryrapport noemde hem niet voor niets ‘arbospin in het web’. Alle arbocontactpersonen weten dat Pluijmakers de contactpersoon is voor arbogerelateerde zaken en dat hij contact onderhoudt met de or, het managementteam en de directie.

 

Verankerd

Wat dit arbomanagementsysteem bijzonder maakt is dat het in korte tijd voor iedereen vanzelfsprekend was. Voor Pluijmakers’ komst in 2005 had Pergamijn nog geen preventiecoördinator, vertelt de kersverse arbomedewerker van het jaar. ‘Op arboproblemen werd toen enkel ad hoc gereageerd. Voldoen aan de eisen van de Arbeidsinspectie was het voornaamste streven.’ Dat is nu wel anders. De arbocontactpersonen krijgen tweemaal per jaar een workshop over een actueel veiligheidsrisico. Daarnaast legt Pluijmakers werkbezoeken af om afspraken te maken met de teams en deze afspraken te controleren. Tegelijkertijd houdt hij nauw contact de directie.

 

 

 

Praktisch

Pluijmakers is een voorbeeld van een nieuwe generatie arboprofessionals. Hij is meer adviseur en aanspreekpunt dan een controleur met geheven vingertje. Dit is volgens Pluijmakers mogelijk omdat zijn rol en die van anderen heel duidelijk omschreven heeft: ‘Alle medewerkers weten dat ik het primaire aanspreekpunt ben en zij weten wat van hen verwacht wordt. Veel arboprofessionals gaan solistisch te werk, maar zo maak je arbo geen onderdeel van de dagelijkse gang van zaken in je organisatie.’ Jurylid Jasmijn Bovendeert bevestigt dit: ‘Har werkt op beleidsniveau, maar zijn plannen blijven niet beperkt tot papier. Hij is een communicator en maakt duidelijke afspraken met medewerkers. De directie bepaalt wat er moet gebeuren, maar hij laat de werkvloer bepalen hoe dit gebeurt.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie