CSRD biedt HR-afdeling kans op plek aan de bestuurstafel

De Corporate Social Responsibility Directive (CSRD) verplicht organisaties om op gestructureerde wijze te rapporteren over duurzaamheidsprestaties, met gebruik van de Europese standaarden (ESRS). Radboud van Hal, directeur van Human Capital Group: “HR heeft al jaren een plek aan de bestuurstafel nodig, en de CSRD biedt die mogelijkheid nu als nooit tevoren.”

Erkenning en kansen voor HR

Hoewel verslaglegging traditioneel bij Finance ligt, kan HR nu een belangrijke rol spelen in het verzamelen van data voor rapportages. Dat geeft erkenning aan de HR-professionals. Typische HR-thema’s zoals beloning, diversiteit en sociale dialoog worden meetbaar en komen in de spotlight te staan. Van Hal voorspelt dat HR-afdelingen vanaf nu door stakeholders als investeerders en ketenpartners bevraagd zullen worden over hun bijdrage aan deze thema’s.

Duurzaamheid en benchmarking

Hanneke van Dorst legt uit dat het doel van de CSRD is om organisaties duurzamer te maken, en dat de HR-afdeling hierin een sleutelrol speelt. De focus ligt in eerste instantie op het verzamelen van data. Organisaties moeten op termijn laten zien hoe ze zich verbeteren als het gaat om bijvoorbeeld beloningsverschillen en diversiteit. Specifiek noemt Van Dorst de gender-loonkloof, waarover gerapporteerd moet worden. Deze cijfers bieden inzichten maar vereisen ook nuancering en uitleg, afhankelijk van de organisatiestructuur.

Geert-Jan Waasdorp, oprichter en CEO van Intelligence Group, ziet deze ontwikkeling als een unieke kans voor HR-professionals om dichter bij het centrum van de besluitvorming te komen.


Voorbereiding op nieuw terrein

De HR-afdeling betreedt nieuw terrein met de CSRD, er komen gevoelige onderwerpen naar voren, zoals topbeloningen. Van Hal legt uit dat dit de standaard voor de komende tien jaar bepaalt. “Het is belangrijk om nu al goed na te denken over hoe deze cijfers worden berekend en gepresenteerd.”
Van Dorst erkent dat rapporteren voor veel organisaties spannend kan zijn vanwege het gebrek aan vergelijkingsmateriaal en de mate van openheid die vereist is. Waasdorp besluit: “We helpen je graag met al je vragen, vanuit een onafhankelijke positie, zonder verkoopverhalen.”

Seminar CSRD

Op 4 februari 2025 verzorgen Geert-Jan, Radboud, Hanneke van Dorst, Leen Paape, Ruurd Baane, Frank Boeijen en Cas Knibbeler een seminar over CSRD/ESRS & HR, georganiseerd door de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Tijdens dit evenement krijgen deelnemers begeleiding van deze ervaren HR-experts. Deelnemers doen in kleine groepjes kennis op over de CSRD-richtlijnen en hoe ze deze praktisch kunnen toepassen. Het doel is dat deelnemers na afloop vol vertrouwen kunnen beslissen of zij de rapportage zelf doen of uitbesteden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie