Hoe Maslow ons kan helpen om betere vacatureteksten te schrijven

De piramide van Maslow bestaat al zo’n 75 jaar. Volgens Matt Buckland kunnen we dit model ook goed inzetten bij werving. Maslow deelde de menselijke behoeftes op in verschillende lagen: de hogere behoeftes komen pas aan bod als de lagere vervuld zijn. Wat kunnen we hiervan leren met betrekking tot vacatureteksten?

Wat is de piramide van Maslow?

In 1943 publiceerde Maslow een paper genaamd A Theory of Human Motivation in het tijdschrift The Psychological Review. Hierin schreef hij dat er in een bepaalde volgorde aan menselijke behoeftes voldaan moet worden, voordat de motivatie van een persoon verandert. Bijvoorbeeld, wanneer jij honger hebt en geen dak boven je hoofd, is het onwaarschijnlijk dat jij je drukt maar over wat andere mensen van jou vinden.

Maslow stelde een piramide op die je van beneden naar boven kunt bewandelen in deze volgorde:

  1. Fysiologisch
  2. Veiligheid
  3. Behoren
  4. Waardering
  5. Persoonlijke groei

Een baan beslaat zo’n belangrijk deel in iemands leven, dat de piramide van Maslow hier zeker van toepassing is.

Fysiologisch: wat ga ik verdienen?

De eerste prioriteit van een mens is overleven en dat houdt in dat iemand te eten heeft, een dak boven zijn hoofd, goede nacht rust, etc. Dit kun je in deze moderne wereld vertalen naar salaris. Mensen hebben vaste lasten die ze moeten betalen (boodschappen, huur, kinderen, etc.). Hoe leuk de baan ook is, zonder een bepaald inkomen kunnen ze niet overleven. Het is belangrijk om het salaris te noemen in de vacaturetekst, zo weet je of iemand de baan kan aannemen.

Veiligheid: hoe veilig ben ik in deze baan?

Ook veiligheid is belangrijk voor kandidaten. Mensen willen zich graag veilig en verzekerd voelen. Daarom willen kandidaten weten of het gaat om een vast contract of een tijdelijke. Maak dit dan ook altijd duidelijk in de vacaturetekst. Daarnaast vinden kandidaten het ook prettig als ze voor een sterk bedrijf solliciteren. Waarom? Als jij als bedrijf failliet kan gaan binnen enkele maanden, dan hebben zij na zes maanden geen baan meer. Het vernoemen van de bestaanstijd van jouw organisatie kan hierbij helpen. Als start-up helpt het om te vermelden dat er investeerders aan boord zijn en welke investeerders dat zijn.

Behoren: pas ik in het huidige team?

Mensen hebben behoefte aan kameraadschap, familie, vriendschappen en ja dat is: 💜 liefde. Iemand wilt graag in het team horen. Iedereen kent de zeur van nergens bijhoren wel in tijden van werkloosheid. Beschrijf in de vacaturetekst in wat voor een team iemand komt te werken. Krachtige motivators zijn:

  • Werken met een inspirerende leider
  • Een team van experts in een bepaald vakgebied
  • Een bepaalde werkcultuur en sfeer

Voeg bewijslast toe en deel testimonia van alumni en huidige werknemers, deel de sociale activiteiten van het team. Dit is ook een pre-selectie: hoe duidelijker beeld van het team wordt neergezet, hoe eerder er iemand solliciteert die hierbij past.

Waardering: wat is mijn rol in het team?

Waardering en respect van de mensen om je heen is een belangrijke motivator. Dit kan twee kanten opgaan. Wanneer een teamlid voelt dat hij of zij iets neerzet wat door het team geaccepteerd is en ook het team naar het volgende niveau tilt, verhoogt dat het gevoel voor waardering. Aan de andere kant, als een teamlid zich onder gewaardeerd voelt, dan stagneert diegene. Zet in de vacaturetekst neer waarom de functie zo belangrijk is voor het team en de organisatie. Laat blijken dat je opzoekt bent naar die 1 uit 1000 schoonmaker, developer of designer!

Persoonlijke groei: wat kan ik uit deze baan halen?

Wanneer alle voorgaande behoefte voldaan zijn, heeft iemand ruimte voor persoonlijke groei. Iemand wilt graag een leven leiden waarin zijn of haar capaciteiten benut worden en in lijn staan iemand zijn of haar waarden en normen. Zet in de vacaturetekst neer wat de kansen zijn om te ontwikkelen. Dit gaat verder dan cursussen. Zijn er mentoren, coaches en staan teamleden open om kennis met elkaar te delen? Zijn er werkboeken, testen en gave demo’s waaraan een teamlid kan deelnemen?

Alle ins en outs weten voor het schrijven van goede vacatureteksten?

Wil jij weten wat er exact komt kijken bij het schrijven van goede vacatureteksten, zodat deze goed vindbaar zijn en de juiste mensen reageren op jouw vacature? Kom naar de blended workshop Schrijven van Vacatureteksten, van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Bij inschrijving ontvang je een jaar lang toegang tot de Kennisportal Vacatureteksten. Voorafgaand volg jij alle acht de modules die in de portal staan in jouw eigen tempo op het tijdstip dat jou uitkomt. Na afloop van de workshop leg je een herschreven vacaturetekst voor aan de docent voor één-op-één feedback. Interessant? Lees meer >>

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie