Duurzaam HR: wat is dat precies?

Duurzaamheid is zo langzamerhand een ‘containerbegrip’ geworden. Iedereen verstaat er iets anders onder.  Wat mij betreft is duurzaamheid vooral: zorgen dat je met alles wat je doet de toekomst in het achterhoofd houdt. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. We worden immers te vaak geleid door de waan van de dag, dalende beurskoersen of andere economische onzekerheden.

Vragen
In HR- termen draait duurzaamheid naar mijn idee vooral om de vragen:
– Hoe zorgen we dat onze organisatie ook over vijf jaar nog kan voortbestaan met de juiste mensen op de juiste plaatsen?
– Hoe houden we kennis vast? Met andere woorden: hoe zorgen we dat de waardevolle medewerkers behouden blijven voor onze organisatie, dat zij zichzelf blijven motiveren en ontwikkelen? Hoe benutten we hun volledige potentieel?
– Hoe zorgen we dat we in een krappe arbeidsmarkt de juiste mensen binnenhalen, hoe blijven we aantrekkelijk als toekomstige werkgever?

Prikkel
Al deze vragen hebben te maken met een duurzaam HR-beleid. Als we nu niet investeren in onze mensen, hun kennis en hun vaardigheden is onze organisatie straks uitgehold. Maar hoe pakken we dat aan? En hoe doen andere organisaties dat? Kunnen we voor onze mensen zoeken naar nieuwe mogelijkheden om zichzelf te ontplooien en te leren in de praktijk? Bijvoorbeeld door mensen te prikkelen en uit te dagen als ze regelmatig in een heel andere omgeving te laten meedenken. Of door mensen bewust te maken van hun persoonlijke leerdoelen en deze op een andere manier aan te pakken.

Potentieel benutten
Gebruikmaken van het volle potentieel van medewerkers. Eruit halen wat erin zit en wat er niet altijd 100% uitkomt. Dat is wat mij betreft echt duurzaam. Niet alleen voor je organisatie, maar zeker ook voor individuele medewerkers.

Meedenken
Wie wil meedenken en praten over dit onderwerp is van harte welkom op een boeiende HR Inspiratiemiddag op 15 september a.s. in Utrecht. Klik op deze link als je meer wilt weten over deze inspirerende middag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie