Goed nieuws: zitten is dodelijk

TNO werkt aan een richtlijn die te veel zitten moet tegengaan. Zitten blijkt namelijk dodelijk te zijn, omdat schadelijke vetten in je bloed ophopen. En met een half uurtje hardlopen is acht uur zitten niet te compenseren. Het is in westerse landen – na roken – doodsoorzaak nummer 2. Ik las het in De Gelderlander – zittend op het toilet – aan het begin van mijn werkdag. Een werkdag, die ik samen met 24 collega’s in een bureaustoel doorbreng. Dodelijk? Dat is goed nieuws, schoot door me heen.

Hoezo goed nieuws? Simpel: de urgentie dwingt de vele mensen die dagelijks in de auto stappen om vervolgens acht uur achter hun bureau te zitten, tot een ander manier van leven en werken. Als we in plaats van Homo Sedentarius een snelle ontwikkeling doormaken naar Homo ‘Velocipedius’, heeft dat – naast een gezond en lang leven – nog veel meer voordelen. Voor wie vergeten is hoe dat ook alweer zat, de voordelen van bewegen op en rond de werkvloer nog een keer op een rijtje.

1. Bewegen op de werkvloer = meer contact…
Binnen kantoormuren mailen medewerkers heel wat af. Dat levert een irritant volle mailbox op – waar vrijwel iedereen van baalt. Het opruimen van die mails kost weer tijd. Bovendien leveren mails veel miscommunicatie en soms zelfs conflicten op. Loop naar je collega toe als je iets wilt overbrengen. Neem dan niet de lift maar de trap.

2. …en meer tijd.
Minder mailtjes betekent meer tijd. In een gesprek wordt alles afgekaart, je mailbox legen en ordenen is een stuk eenvoudiger bij weinig e-mails. Fietsen of lopen naar het werk levert ook meer tijd op, omdat het niet meer nodig is om ’s avonds met de auto naar de sportschool te gaan om daar op een fiets te zitten. Of om plichtsmatig rondjes in het park te gaan rennen. Tenzij je dat gewoon heel erg leuk vindt natuurlijk!

3. Bewegen vermindert stress.
Als mensen fietsen of lopen naar werk, winkel of richting openbaar vervoer zijn ze niet alleen fitter, ze vermijden files en parkeerleed en daarmee heel veel stress. Het wordt daarmee een stuk rustiger op de weg waardoor de automobilisten die over blijven, normaal kunnen doorrijden. Mensen die de trein pakken, kunnen de reistijd bovendien goed en ontspannen benutten. Uitwaaien op de fiets is een goede remedie tegen piekeren!

4. Bewegen is besparen.
Zieke werknemers kosten geld. Werkgevers hebben er dus belang bij dat hun medewerkers bewegen. Waarom geen leasefietsen en ov-(fiets)kaarten verstrekken in plaats van leaseauto’s? Het levert fittere medewerkers op en is bovendien goedkoper. Er zijn werkgevers die medewerkers belonen als ze met de fiets komen. Een maandelijkse bonus is een geweldige stimulans. Gecombineerd met een besparing op parkeergeld levert dat een aardig zakcentje op. En je krijgt er vrijwel ongemerkt een portie bewegen gratis bij.

5. Bewegen op de werkvloer is leuk.
‘Live’ in plaats van digitaal contact met je collega’s is waardevol en meestal leuk. Maar er zijn meer activiteiten te bedenken die gezond zijn en het werkplezier verhogen. Vijf minuten pingpongen met een collega geeft energie en lol. Een indoorbasketbalnetje met een (zacht!) balletje of een golfclub met balletje heeft een positieve, aanzuigende werking.

Anders werken vraagt natuurlijk iets van werkgevers. Maar ook van werknemers. Het artikel over de ‘Zitrichtlijn van TNO’ in De Gelderlander bevat duidelijke tips voor kantoorzitters. Die tips zijn overigens op het web in overvloed te vinden. Ik ben benieuwd of er bedrijven zijn die ludieke oplossingen hebben. Ben je desondanks niet van je stoel te branden, blijf dan drinken. Dan ben je regelmatig gedwongen om naar het toilet te lopen. En dat is in ieder geval een goed begin.

1 antwoord
  1. Petra van Rijn
    Petra van Rijn zegt:

    Goed artikel! Bewegen omdat het leuk is, en gezond en niet omdat het MOET. En wat te denken aan ‘moeilijke’ beoordelings- en functioneringsgesprekken die je al wandelend in de buitenlucht voert.Zuurstof in je longen in plaats van gerecyclede ‘frisse’ lucht binnenskamers. Je zult zien wat dat oplevert in termen van een goed gesprek. Natuurlijk niet vergeten om alles even vast te leggen als je weer achter je bureau zit.
    Ook thuis kun je eenvoudig meer bewegen. Wat te denken van zelf stofzuigen met de IPod voor je favoriete muziek in plaats van de sportschool. Bespaart dubbel geld en je bent af van het verplichte sportschoolbezoek. En als je dan toch liever gaat sporten, neem dan lekker de fiets in plaats van de auto. Ook nog duurzaam!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie