Duurzame koffie: arghhhh!

Komkommertijd. Mooi moment om het weer eens over de koffie op het werk te hebben. Het bakkie troost bij jou op kantoor is vast ruk. Maar laten we het niet over de smaak hebben. De duurzaamheid van koffie is eigenlijk een veel interessanter onderwerp. Duurzaamheid? Jawel. En dat gaat een stukje verder dan de obligate drie-eenheid people, planet en profit.

Eens in zoveel tijd barst bij ons op kantoor de discussie over de koffie weer los. Aanleiding is een aflopend contract. Of een kapotte automaat. Mijn collega’s zien hun kans: ‘We willen echte bonen!’ Of: ‘Krijgen we nu iets met dikke schuim?’ Nope. Over smaak valt te twisten en dus is de prijs, gecombineerd met de service, het doorslaggevende argument om met een leverancier in zee te gaan. Bovendien is al die luxe niet nodig. Zeker nu iedereen op de centjes moet letten. Gesnopen: ’s ochtends geen aroma van vers gemalen bonen. Maar duurzaam… dat kan toch wel? Ik bedoel: dat moet echt! Tegelijkertijd: het lijkt een onmogelijke missie. Ik zal uitleggen waarom.

Vooruit, de drie P’s
Volgens de ‘officiële’ definitie is duurzame koffie:

  1. onder ‘normale’ sociale omstandigheden geproduceerd (people);
  2. milieuvriendelijk geteeld en geproduceerd (planet);
  3. goed voor de koffieboer, het levert hem een eerlijke boterham op (profit).

Zorg dus dat de koffie aan deze voorwaarden voldoet. Dan mag je jouw bedrijf wat de koffie betreft in ieder geval mvo-proof noemen. Met biologische Max Havelaar zit je wel goed. Maar er zijn meer eerlijke merken.

Gezond verstand en prut
So far, so good. Nu komt het moeilijkste stuk: de rest van de ‘koffieketen’, want duurzaamheid gaat verder dan het bruine goedje. Met gezond verstand kom je een heel eind, dacht ik. Te beginnen bij de verpakking.  Je denkt: weinig verpakking is altijd goed. Zeker. Totdat je je gaat afvragen of het materiaal afbreekbaar, te recyclen en/of milieuvriendelijk geproduceerd is. Hoeveel energie kost de productie én het transport? Dan hebben we het nog niet over het apparaat of de machine. Met of zonder warmhoudplaatje? Waterreservoir of juist niet? Koffie-extract, vriesdroog koffie of toch echte bonen? Koffie-extract bewaar je toch in de vriezer? Hoe lang zijn bonen eigenlijk houdbaar? Wat is de levensduur van het apparaat? Oh ja: hoe zit het met de productie van die machine? Is die wel in de haak? En de prut bij filterkoffie… composteren? Arghhhh.

Koffiekoning
Er is duidelijk veel meer nodig dan gezond verstand. Ik zeg: TNO. Of de knappe koppen in Wageningen. Mijn oproep is dringend: zoek het uit tot op de bodem. Tot die tijd raad ik iedereen aan gewoon lekkere biologische filterkoffie zetten. In de thermoskan gooien en genieten. Niet duur. Eenvoudig. Vlot te ‘tappen’. En bij snelle drinkers: lekker vers. Ben je zonder al te veel gehannes in ieder geval een beetje mvo-koffiekoning. En de koffieprut? Die mieter je met veel genoegen bij de planten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie