MVO (3): Verantwoorde arbeidsvoorwaarden

De vorige keer werd duidelijk dat goed werkgeverschap bij MVO hoort, en bijdraagt aan een succesvol werven en behouden van werknemers. Dat wordt steeds moeilijker op de krapper wordende arbeidsmarkt. MVO biedt een kordaat middel om goede mensen in dienst te krijgen en te houden. De vraag is dus: welke concrete arbeidsvoorwaarden passen bij een maatschappelijk verantwoorde onderneming?

Gezondheid
Geen enkel bedrijf heeft baat bij zieke werknemers. En de Arbowet verplicht elke werkgever om te voorkomen dat mensen ziek worden van hun werk. Het zal je dus niet verbazen dat ook bij MVO de gezondheid van je werknemers belangrijk is. Je let op ergonomie, frisse lucht, veel daglicht en rustige werkplekken. Maar MVO gaat nog een stapje verder. Waarom zou je namelijk volstaan met het niet ziek maken van je werknemers, als je ze ook gezonder kunt maken?

Praktische maatregelen
Met een paar eenvoudige ingrepen in je organisatie, kan je al een boel bereiken. En voor de meeste tips geldt dat er meestal subsidiemaatregelen of belastingvoordeel te halen is! Op een rijtje:
• De werklunch. Een vette hap of een biologisch broodje?
• Wandelen. In de pauze even de deur uit.
• Werkfruit. Een gratis tussendoortje, gezond én lekker.
• Op de fiets naar het werk. Goedkoper dankzij je fietsenplan.
• Bedrijfsfitness. Een stuk goedkoper, dankzij belastingvoordeel.
• Gezamenlijk sporten. Gezellig, motiverend en gezond.

Flexibel forensen
Met de reiskostenvergoeding die je aan je werknemers biedt, kan je fiets- en OV-gebruik stimuleren. Met een gedeelde bedrijfsauto, OV-jaarabonnementen en OV-fietsabonnementen zorg je er vervolgens voor dat ook tijdens werktijd verantwoord gereisd wordt. Maar er valt meer winst te halen, bijvoorbeeld door flexibele werktijden mogelijk te maken. Met een paar kleine ingrepen kunnen je medewerkers thuis hun eerste bureauwerk van de dag doen en achter de spits aan in de trein stappen. Of een dag rustig thuiswerken.

Vrijheid en verantwoordelijkheid
De flexibiliteit die je aan de werknemers geeft qua werktijd en werkplek vraagt om je vertrouwen. Je kunt niet langer controleren of mensen achter hun bureau zitten. Dat betekent dat je werknemers zelf de vrijheid krijgen om hun werktijden in te delen, en daarmee de verantwoordelijkheid voor hun werk. Je kunt je goed voorstellen dat zoiets motiverend werkt. Wie zelf zorg moet dragen voor zijn werk, is daar ook meer betrokken op. Het eindresultaat is beter, de werknemer is gemotiveerd en leert en passant zelfstandig te werken.

Evenwicht
De flexibiliteit en vrijheid die een maatschappelijk verantwoorde ondernemer biedt aan zijn werknemers is natuurlijk aan grenzen gebonden. Je moet wel in de gaten houden dat het werk af komt en mensen er genoeg tijd in stoppen. MVO draait om evenwicht. Dat merk je ook bij andere facetten, zoals de verhouding tussen werk en privé, en de balans tussen piekmomenten en rustige perioden. Een maatschappelijk verantwoorde werkgever schept de ruimte voor zijn werknemers om flexibel en evenwichtig te kunnen werken. Zo draag je zorg voor je werknemers.

Werknemers blijven gezond en gemotiveerd aan het werk dankzij MVO. Maar bij MVO hoort ook visie op duurzame loopbaanontwikkeling. De volgende keer: hoe groeit je personeel en blijft die groei behouden voor je organisatie?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie