MVO (4): Ontwikkelende loopbanen

De term viel al eerder: ‘duurzame arbeidsvoorwaarden’. Je werknemers laten groeien en ontwikkelen, op zo’n manier dat het je organisatie verrijkt. Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan niet zonder, maar wat komt er bij kijken? Hoe zorg je voor medewerkers die gemotiveerd en loyaal blijven, en op welke manier leg je hun ontwikkeling vast? Deze week wordt de sluier wat opgelicht.

Een leven lang leren
Je wilt je werknemers laten groeien in waarde. En het mooie is, dat willen je medewerkers ook. Niemand heeft zin om vast te roesten op zijn plek en bij veranderende omstandigheden ontslagen te worden bij gebrek aan bredere inzetbaarheid. Duurzame arbeidsvoorwaarden leggen daarom niet de focus op iemands functie, maar op zijn mogelijkheden. Je let er dan als werkgever op dat je werknemers nieuwe taken oppakken en een leven lang blijven leren. Zo blijven ze uitgedaagd en voorkom je dat mensen ‘opgedroogde bronnen’ worden. Heel maatschappelijk verantwoord.

Brede inzetbaarheid
Duurzame arbeidsvoorwaarden maken het mogelijk dat iemand kan blijven doorgroeien binnen de organisatie. Daar zijn een aantal voorwaarden voor nodig. Om te beginnen moet de organisatiestructuur geleidelijke veranderingen van functies toestaan. Daarnaast moet je investeren in de ontwikkeling van werknemers. Bij leren hoort het maken van fouten. Maar als je daar de tijd en ruimte voor geeft, betaalt zich dat terug in vertrouwen, loyaliteit en motivatie van je personeel. Tot slot is het verstandig te letten op de inzetbaarheid van je mensen. Zorg er voor dat ze op meerdere plekken in de organisatie aan de slag gaan. Dat versterkt de onderlinge banden, kennis en slagkracht.

Interne kennisoverdracht
Bij elke levensfase van een werknemer hoort een andere focus. Wie net begint moet nog een boel leren, en een veertiger doet er verstandig aan om zich te verbreden. Maar met de vergrijzing in zicht is het ook slim om kennisoverdracht een vaste plek te geven. En wie is daar beter geschikt voor dan de oudere werknemer? Met zijn ervaring en kennis is een coachende rol vaak op zijn plek en krijgt hij zelf weer een nieuwe uitdaging.

EVC
Werkervaring, nieuwe taken, cursussen en opleidingen zijn vaak gewenste uitdagingen voor je werknemers. Maar de persoonlijke ontwikkeling die dat met zich meebrengt, liet zich tot voor kort moeilijk vastleggen. Gelukkig is er tegenwoordig de mogelijkheid een EVC-traject te volgen. Daarbij worden competenties die iemand in de loop van een leven opdoet, vastgelegd in een diploma. En dat toont de groei in waarde weer aan!

Door er voor te zorgen dat je werknemers zichzelf blijven ontwikkelen, houden ze plezier in hun werk. Ze blijven uitgedaagd en gemotiveerd. Dat verkleint de uitstroom en verrijkt de bronnen die je al in huis hebt. Zo gaat ook duurzaam om met uw personeel. De volgende keer: hoe kun je dit en de andere aspecten van MVO inzetten om nieuwe mensen te werven? En waar liggen de valkuilen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie