Nieuw of gerecycled? Aanbevelingen van denktank voor werkend Nederland

22 oplossingen voor een beter werkend Nederland. Onder deze hoogdravende noemer presenteert de Nationale Denktank, een team jonge onderzoekers uit verschillende disciplines, vandaag zijn bevindingen van een onderzoek naar de BV Nederland (zie pdf). Op de dag dat duidelijk werd dat we officieel in recessie verkeren, zijn deze aanbevelingen van harte welkom. Maar biedt dit honderd pagina’s tellende rapport wel nieuwe inzichten?

 

Nee, dat doet het niet. Het idee was goed: zet een aantal jonge, getalenteerde intellectuelen bij elkaar en laat ze onder professionele begeleiding advies uitbrengen over een maatschappelijk thema, in dit geval de uitdagingen van de moderne werkomgeving. Maar het rapport signaleert geen nieuwe problemen, laat staan dat het met innovatieve oplossingen komt. De denktank komt niet verder dan het aanbevelen van initiatieven die we al lang terugvinden in de praktijk. Daarmee is het rapport een leuke recycling van case studies, maar niet meer dan dat. Toch benieuwd waarmee de denktank op de proppen komt? Hieronder staan de voor HR-communicatie meest relevante aanbevelingen. Oordeel zelf.

 

BaroBeter

In veel organisaties, met name in het mkb, laat de interne dialoog in bedrijven te wensen over. Verspreid daarom maandelijks interne vragenlijsten, waarin de werktevredenheid en behoeften van werknemers gepeild worden. De antwoorden worden anoniem onder het personeel verspreid en bieden de basis voor vergaderagenda’s van teams en leidinggevenden.

 

Blikopener

In veel organisaties blijven de kennis en ideeën van medewerkers onbenut. Met name voor jonge werknemers is dat een bron van ergernis. In projectgroepen kun je betrokken medewerkers laten meedenken over organisatievraagstukken. Zo komen oplossingen van onderaf, wat het draagvlak voor verandering in de organisatie versterkt. Bovendien erken je hiermee de behoefte aan inspraak die leeft onder medewerkers.

 

EveryBuddy

Vorm koppels in je organisatie waarbinnen jongere met oudere medewerkers samenwerken. Dit houdt de senioren gemotiveerd omdat ze hun kennis en kunde kwijt kunnen in een rol als mentor. De junioren krijgen met dit systeem welkome sturing en begeleiding die anders op een wellicht duurdere manier georganiseerd had moeten worden.

 

WerkWijzer

Een van de factoren die de duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt in de weg zit is de negatieve beeldvorming. Het idee dat oudere werknemers minder creatief, gemotiveerd en innovatief zouden zijn, moet op de helling. Om vooroordelen bij medewerkers weg te halen, stelt de denktank voor dat ze een online test afnemen, de WerkWijzer.

 

De Woliday

Werken, maar dan op vakantie. Het lijkt een doorgeslagen vorm van het Nieuwe Werken, maar de combinatie van work en holiday bevordert de motivatie, arbeidsproductiviteit en creativiteit van medewerkers. En het hoeft je vakantie niet te verpesten, zo lang er ruimte blijft voor ontspanning en er duidelijke afspraken zijn gemaakt met reisgenoten. Bovendien kun je er met een wolidayverantwoord veel langer tussenuit.

 

Wat denk jij? Staan er nuttige aanbevelingen tussen? En wat zouden jouw aanbevelingen zijn voor de werkomgeving van morgen? Laat het weten in de reacties! Het rapport van de Nationale Denktank kun je hier lezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie