Vijf tips voor duurzaam ondernemen

Slimme HR-communicatie bevordert duurzaam ondernemerschap, zoveel is duidelijk. In het Inspiratieboek ‘Duurzaam Werken’, dat FNV vorige week presenteerde, komt dat nog eens mooi naar voren, met praktijkvoorbeelden van onder andere DSM, KLM en de Rechtbank Rotterdam. HR-Communicatie Netwerk filtert de vijf belangrijkste communicatietips eruit.

1. Geduld
Duurzaam ondernemen is een proces, dat niet van de ene op de andere dag kan worden ‘ingevoerd’. Zoek mogelijke verbeteringen en bouw aan een structuur. Van duurzame investeringen zal ook niet direct duidelijk zijn hoe zij zich terugverdienen. Geef het de tijd; MVO is er voor de lange termijn.

2. Draagvlak
Het creëren van draagvlak en bewustwording onder medewerkers is essentieel. Stuur vragenlijst en enquêtes rond, ga de discussie aan, laat iedereen meedenken. Een belerende houding werkt niet.

3. Concrete voorbeelden
Met concrete, herkenbare voorbeelden maak je duidelijk welk doel duurzaam ondernemen dient. Bereken voor hoeveel bijvoorbeeld het licht uitdoen in de pauze bespaart. Zo laat je zien dat het werkt.

4. Het hoort er bij
Probeer de duurzame acties aan te laten sluiten op bestaande activiteiten. Presenteer duurzaamheid niet als iets speciaals of iets tijdelijks; het hoort er gewoon bij en dat zal ook zo blijven.

5. Leer van elkaar
Kijk naar andere bedrijven, overleg met elkaar, wissel kennis uit. Niemand heeft de absolute wijsheid in pacht, maar samen kom je een heel eind.

Bron

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie