De voor- en nadelen van onbeperkt verlof die iedereen echt moet weten

Het is een trend om je als werkgever aantrekkelijker te maken door medewerkers een onbeperkt aantal vakantiedagen te bieden. Een mooi gebaar. Maar laten we eens kijken naar de voordelen én de nadelen.

Communitylid Vivian Acquah werd recent getriggerd door onderstaande tweet van HR & Communicatie.

Recentelijk is ING gaan experimenteren met onbeperkt verlof. Dit is een trending topic op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Steeds meer bedrijven in Nederland zoals UPD, Bynder en Prowareness zijn inmiddels begonnen dit aan te bieden. Metro Nieuws meldde dat in 2018, 77 Nederlandse bedrijven al werken met deze secundaire arbeidsvoorwaarde om talenten aan de organisatie te binden. Wat zijn de belangrijkste voor- en ook nadelen op een rijtje?

Voordeel 1: Je kunt talenten aantrekken en behouden.

Met het oog op de ‘War on Talent’ kan de onbeperkt-verlofregeling bedrijven helpen om aantrekkelijk te worden en te blijven, om zo talenten weten aan te trekken en te behouden.

Uit onderzoek van Glassdoor blijkt dat bijna 80 procent van de werknemers de voorkeur geeft aan extra voordelen boven salarisverhogingen. Maar liefst 90 procent van de millennials zegt dat ze de voorkeur geven aan goede secundaire voorwaarden boven een loonsverhoging.

Het aanbieden van onbeperkt verlof kan op die manier talenten aantrekken, zelfs zonder extra kosten te maken voor het aanbieden van hogere salarissen. Het kan jouw bedrijf de voorsprong geven die het nodig heeft om meer van het beste talent in jouw branche te behouden.

Nadeel 1: Werknemers kunnen misbruik maken van het beleid of belanden in een burnout.

Een van de meest voor de hand liggende potentiële nadelen van een ruimhartig beleid is het risico dat werknemers misbruik kunnen maken van de regeling door er weken of zelfs maanden vandoor te gaan. Geen enkele CEO wil verstrikt raken in een dergelijk spinnenweb. Hoewel er geen garantie is dat jouw team geen misbruik zal maken van de onbeperkt verlofregeling, hebben verschillende experimenten aangetoond dat werknemers dit in de praktijk niet doen.

Uit een onderzoek van Sage Business Researcher is gebleken dat werknemers in bedrijven die een onbeperkt verlofregeling aanbieden, in veel gevallen juist de neiging hadden om minder verlof op te nemen. Een artikel van The Washington Post deelt een verhaal dat onbeperkt verlof kan leiden tot een soort competitie om minder verlof te nemen. Op de lange termijn kan dit leiden tot een burnout.

Voordeel 2: Het verhoogt het werkgeluk van de werknemers.

Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven zoals Prowareness en UPD besloten om een onbeperkt verlofregeling in te voeren, is het verbeteren van de werkcultuur en de medewerkerbetrokkenheid. Het wordt immers steeds belangrijker voor werknemers om evenwicht te bereiken in de verschillende aspecten van hun leven.

In de State of the American Workplace Report van Gallup staat vermeld dat 53 procent van de werknemers zegt dat het “zeer belangrijk” is om een baan te hebben die hen in staat stelt een beter evenwicht tussen werk en privé te bereiken. Onbeperkt verlof zou kunnen helpen om beide te bereiken.

Nadeel 2: Je moet jouw medewerkers echt vertrouwen.

Als het goed zit bij jullie op de werkvloer dan is dit misschien geen grote zorg. Op sommige werkplekken is het vertrouwen echter schaars. Uit onderzoek van Edelman Trust blijkt dat bijna een op de drie medewerkers geen vertrouwen heeft in de leiders – een kloof die aandacht verdient bij het overwegen van een onbeperkt-verlofregeling.

Het opbouwen van vertrouwen tussen organisatie, management en medewerkers moet een topprioriteit zijn. Het kan leiden tot tal van voordelen, zoals meer tevreden medewerkers, een betere output, een sterkere employer brand en een lager verloop van talenten.

Voordeel 3: Je kunt kosten besparen.

Een traditionele verlofregeling resulteert soms in ongebruikte vrije dagen aan het einde van elk jaar. Op een gegeven moment – als de werknemer stopt, met pensioen gaat of als je een nieuw beleid invoert – zal het bedrijf deze ongebruikte vakantiedagen moeten uitbetalen.

Werknemers kunnen minder druk voelen om vakantiedagen te gebruiken of te verliezen dan bij een traditionele verlofregeling. Dit verlaagt de kans dat werknemers elk jaar al hun dagen proberen te gebruiken of ze aan het einde van de periode laten uitbetalen.

Ask.com zegt dat het met zijn onbeperkt verlofregeling jaarlijks ongeveer 52 werkuren van HR bespaart. Dit lijkt mooi, maar ik wil nogmaals benadrukken dat hiermee een burnout op de loer kan liggen.

Nadeel 3: Je verliest vakantietijd als beloning.

Senioren krijgen op dit moment bij sommige bedrijven ‘ouwelullendagen’. Door de onbeperkt verlofregeling kan dit vervallen. Dat terwijl ze hard hebben gewerkt om meer vrij te kunnen zijn dan de nieuwe werknemers.

Het gebruik van een onbeperkt verlofregeling voor jouw werknemers kan het onmogelijk maken om extra vakantietijd te gebruiken als beloning voor de senioren of voor degenen die uitzonderlijk goed presteren. Dit kan verwarrend zijn voor medewerkers en ertoe leiden dat zij zich niet gewaardeerd voelen.

Aanbeveling

Als je op het punt staat om een onbeperkt verlofregeling te implementeren, overweeg dan een hybride verlofregeling, dat een aantal grenzen kent. Dit kan betekenen dat je nieuwere medewerkers slechts bijvoorbeeld 28 vakantiedagen per jaar geeft en dat werknemers die langer in dienst zijn langer vrij kunnen nemen. Hoe dan ook, doe je onderzoek en experimenteer net zoals ING voordat je helemaal in het diepe gaat springen.

Auteur: Vivian Acquah

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie