Echt samenwerken met bytes, bricks & behaviour

Begin januari ben ik jarig en ieder jaar heb ik weer het dilemma wat ik zal trakteren. Ga ik voor wat lekkers dan loop ik het risico dat ik de meeste van mijn traktaties onverrichterzake weer mee naar huis neem. Veel mensen zijn aan het begin van het jaar aan de lijn en zoetigheid wordt rond deze tijd nog heel dapper geweigerd. Maar trakteren op mandarijnen vind ik ook weer zo wat. Nu het jaar wat verder vordert, sneuvelen de meeste van de goede voornemens. Vooral die voornemens waar we diepgewortelde gewoontes en overtuigingen voor aan moeten pakken. Dat ligt toch niet zo eenvoudig als we dachten. Of in ieder geval hoopten.

In mijn werk als coach en procesbegeleider van organisaties, teams en hun leiders word ik vaak gevraagd mee te denken op een typisch goede-voornemens-onderwerp: Het Nieuwe Werken. Het valt me alleen op dat het hier heel vaak bij goede voornemens blijft. Er is niet veel tijd of verleiding nodig om gewoon weer terug te vallen in oude en vertrouwde gewoontes. En dat is zo ongelooflijk jammer.

Bakken met geld en zeeën van tijd en energie zijn er besteed aan het neerzetten van een fantastisch gebouw en dito IT-hulpmiddelen om tijd- en plaats onafhankelijk werken voor iedereen mogelijk en aantrekkelijk te maken. Sommige organisaties besteden nog wel aandacht aan het aanleren van nieuwe vaardigheden zoals digitaal samenwerken of persoonlijke effectiviteit. Maar hoe komt het toch dat mensen vaak, na een paar weken of maanden alweer, oud gedrag vertonen in een nieuwe omgeving?

In mijn onderzoek naar de cultuur die nodig is om Het Nieuwe Werken te laten slagen, stuitte ik op acht elementen. ‘Hoe kun je elkaar loslaten, zonder te verliezen?’, luidde de titel. Ik adviseer om als organisatie, als team en als leidinggevende te investeren in deze acht elementen:

Individueel niveau
1. Zelfvertrouwen
2. Zelfsturend vermogen
3. Energiemanagement

Teamniveau
4. Relatievertrouwen
5. Verwachtingsmanagement

Management niveau
6. Sturen op resultaat
7. Operationeel management
8. Coachend leiderschap

Wanneer organisaties niet alleen investeren in de bytes en de bricks maar ook bereid zijn te investeren in het bijbehorende behaviour van Het Nieuwe Werken, kunnen oude gewoontes vervangen worden door nieuwe gewoontes. Mijn tip? Ga samen het gesprek aan. ‘Medewerkers willen wel veranderen, ze willen niet veranderd worden’, geven van Doorn, Janssen, van Osch en Waardenburg in Bedrijfscommunicatie voor de manager. Behandel elkaar als gelijkwaardige gesprekspartners. Samen bouwen aan de organisatiecultuur van de toekomst. Dat noem ik nu Het Nieuwe Samen Werken.

Meer weten over de acht elementen van Het Nieuwe Samen Werken? Of over het programma dat ik samen met Roos Wouters ontwikkelde om organisaties en hun teams bij deze zachte kant van Het Nieuwe Werken te helpen? Kijk dan eens op http://inn-spiratie.nl/programma/inn-bedrijf/hnw-next-level

De blog is geschreven door Annelies Rulkens-Zielman, directeur/eigenaar van Inn-spiratie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie