Vacatures sexy maken voor Google

Om websites te plaatsen en te rangschikken in zoekresultaten scant Google de inhoud van websites. Door de scan kunnen ze het onderwerp, relevantie en de populariteit vaststellen. De uitkomst hiervan bepaalt mede hoe hoog je website komt te staan in de zoekresultaten. En hoe hoger je vacature komt te staan des te groter is de kans dat kandidaten je website vinden. In deze blog een aantal tips hoe je ervoor kan zorgen dat vacatures beter worden gevonden in de zoekresultaten.

Google beoordeelt websites

Niet iedere website kan boven aan de organische zoekresultaten staan. Organisch? Ja, want Google heeft twee soorten zoekresultaten. Betaalde en organische zoekresultaten. Betaalde resultaten zijn advertenties (in afbeelding aangegeven met blauw). Organische resultaten stelt Google zelf vast op basis van de scan (In afbeelding aangeduid met groen).

Dit blog focust op de organische zoekresultaten. De meest relevante website tot een bepaald zoekwoord staat bovenaan. Om vast te stellen welke website het meest relevant is kijkt Google onder andere naar de gebruikte zoekwoorden, structuur van teksten, aantal links naar de website en het aantal shares op social media. Dat gebruikers informatie delen betekent dat het van toegevoegde waarde kan zijn voor anderen. Voor Google een teken dat de website relevant is tot een zeker onderwerp. Het is dus zaak om sexy te worden voor Google.

google_logo_41Maak gebruik van de juiste zoekwoorden

Daar begint alles mee. Zoekwoorden zijn de termen die bezoekers van Google gebruiken om informatie te vinden. Bedenk vooraf welke woorden interessant zijn voor werkzoekenden in relatie tot de vacature. Een combinatie van woorden maakt het eenvoudiger om gevonden te worden. Bijvoorbeeld ‘Online Marketeer Amsterdam’. Werkzoekenden uit Limburg zullen de vacature hierdoor niet tegenkomen.
Het is belangrijk om rekening te houden met de populariteit van zoekwoorden. Het is belangrijk dat de doelgroep de zoekwoorden gebruikt. De zoekwoordenplanner van Google biedt inzicht in populariteit van zoekwoorden. De planner geeft inzicht in het aantal maandelijkse zoekopdrachten per zoekwoord. Hoe populairder het woord, hoe moelijker het is om hoog in de zoekresultaten te komen. Zoek daarom naar zoekwoorden met lage concurrentie en een redelijk bereik. Bij de juiste zoekwoordkeuze is het niet erg dat het bereik minder groot is. Vaak hebben deze woorden een hogere relevantie waardoor bezoekers je vacature ook beschouwen als relevant. Bezoekers haken hierdoor minder snel af.

zoekmachine marketing vacatures

Deel vacatureteksten overzichtelijk in

Google is soms net een mens. Google houdt ervan als websites overzichtelijk zijn. Dat geldt ook voor vacatures. Een duidelijke indeling van teksten is daarom belangrijk. Hoe beter de teksten zijn ingedeeld, hoe beter Google de teksten kan beoordelen. Maak daarom gebruik van een titel, introductietekst en verschillende tussenkopjes. Voeg aan de titel, enkele tussenkopjes en de vacaturetekst de gekozen zoekwoorden toe. Google kan hierdoor eenvoudig het onderwerp van de vacature bepalen.

Zorg voor links naar je website

Google is dol op links. Links van andere websites naar jouw website wel te verstaan. Hoe meer links je website heeft, hoe belangrijker Google je vindt. Links verzamelen is belangrijk. Maar hoe doe je dat precies? Je kan er voor zorgen dat anderen over je vacatures gaan bloggen en daarin een link plaatsen naar jouw website. Ook vermeldingen op startpagina’s en vacaturesites zijn interessant. Dit hoeven overigens geen betaalde sites te zijn. Er zijn genoeg gratis alternatieven waar je gebruik van kan maken.

Laat medewerkers vacatures delen op social media

Ook verwijzingen vanuit social media hebben invloed op zoekresultaten. Je kunt zelf zorgen voor links door de vacature te delen op Linkedin, Facebook, Google+ en Twitter. Vraag ook medewerkers hier aan bij te dragen. Hoe meer mensen de vacature delen, hoe meer links er ontstaan. Een fijne bijkomstigheid is dat de zichtbaarheid van de vacature hierdoor ook snel vergroot. Google+, Twitter en Facebook maken allen gebruik van hashtags. Zoek naar interessante hashtags en voeg deze aan de post toe. Hiermee vergroot je de zichtbaarheid van de vacature en zal de vacature sneller gedeeld worden.

In het kort

Zorg er voor dat je sexy bent voor Google. Hoe hoger vacatures in de zoekresultaten staan, hoe meer relevante kandidaten dit naar je website stuurt. Google bepaalt welke websites relevant zijn tot zoekwoorden. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken begrijpt Google wat het onderwerp van de website is. De juiste zoekwoorden per vacature bepaal je met de zoekwoordenplanner. Zoek naar de juiste woorden met lage concurrentie die toch relevant zijn voor de vacature. De vacature wordt zo sneller hoog in de zoekresultaten getoond. Door het gebruik van een duidelijke tekststructuur is het voor Google eenvoudig het onderwerp van de vacature te bepalen. Maak de vacature belangrijk door links te verzamelen naar de website. Hiervoor kan je onder andere gebruikmaken van gratis vacaturesites. Deel de vacatures op social media en vraag collega’s om hetzelfde te doen. Google weet zo waar de vacature overgaat en hoe belangrijk de informatie is voor anderen. Hierdoor wordt je sexy en kom je hoger in de zoekresultaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie