Vijf tips voor een goede online wervingsvideo

Wervingsvideo’s geven een goed beeld van de organisatie als werkgever. Daarnaast genereren ze, mits goed gebruikt, ook veel waarde voor zoekmachines. Het maken van een goede video is niet eenvoudig. Uiteraard is het goed om een goed script en teksten te hebben. Maar dit kan er ook voor zorgen dat de video onnatuurlijk overkomt. Vijf praktische tips en voorbeelden van goede wervingsvideo’s.

1. Wees authentiek

Authenticiteit. Het klinkt als een open deur, maar toch komen video’s regelmatig onnatuurlijk over. Het gebruik van een script en vooraf opgestelde teksten kunnen een juiste basis zijn. Al is het daardoor soms lastig om authentiek te blijven. Voorkom dat geïnterviewde collega’s overkomen als pratende handpoppen. Zorg voor richtlijnen voor het verhaal, maar laat de werknemer zelf bedenken hoe hij zijn verhaal wil overbrengen. Hema geeft het goede voorbeeld in onderstaande video. Filiaalmanager Hein vertelt op een rustige en natuurlijke manier wat zijn werk inhoudt en wat het leuk maakt om voor Hema te werken.

2. Laat wervingsvideo aansluiten bij de kernwaarden

Een toekomstige werknemer moet passen binnen de bedrijfscultuur en de kernwaarden. Daarom wil je als werkgever de juiste kandidaten aanspreken. Video kan hier een goede bijdrage aanleveren. Het benadrukken van de kernwaarden in video’s kan de natuurlijke voorselectie stimuleren. ING vertaalt de kernwaarden door op de wervingswebsite, maar doet dat ook goed in video. In onderstaande video laat de bank zien waarom het niet saai is om bij een bank te werken. De kernwaarden ambitie, persoonlijke ontwikkeling en uitdaging worden door praktijkvoorbeelden goed vertaald.

3. Neem kandidaat mee de werkvloer op

Bezoekers van de wervingswebsite willen graag weten hoe het is om bij het bedrijf te werken. Het is dus erg belangrijk om de werkbeleving te vertalen naar alle aanwezige media. Zo ook in video. Door te laten zien hoe het is om voor het bedrijf te werken raken kandidaten sneller geïnteresseerd om te solliciteren. KLM geeft een goed voorbeeld in onderstaande video. Ze volgen een steward tijdens zijn werk. Tijdens de video vertelt de steward waarom hij het leuk vindt om voor KLM te werken en wat het werk interessant maakt. Naast een goede indruk als werkgever wordt KLM hierdoor ook erg persoonlijk.

4. Laat video aansluiten bij je doelgroep

Marketing afgestemd op een doelgroep zorgt ervoor dat consumenten sneller geïnteresseerd raken. Voor recruitment is dit niet anders. Maak daarom geen algemene video, maar richt de video op een specifieke doelgroep. Hiermee ben je als werkgever relevant voor de doelgroep en val je op. De video zal hierdoor ook beter bijdragen aan het interesseren van de juiste kandidaten. Voor studenten maakte Albert Heijn onderstaande video. Niet alleen de inhoud is afgestemd op de doelgroep, maar ook de vorm. De video bevat concrete antwoorden op  vragen, is snel, grappig en persoonlijk.

5. Laat je video opvallen

Als werkgever wil je opvallen tussen het recruitmentgeweld van concurrenten. Naast goed geschreven teksten en aantrekkelijke foto’s kan ook het gebruik van video bijdragen om op te vallen. Geef de wervingsvideo een aparte invalshoek of voeg humor toe. De video zal zich hierdoor sneller verspreiden op social media. Opvallen is goed, maar blijf jezelf. Uiteindelijk moeten kandidaten wel de juiste indruk van het bedrijf krijgen. Twitter heeft het aura van een internet start-up en handelt daar ook naar. Dit doen ze onder andere door het inzetten van humoristische video’s. Geheel op een Twitter-manier. Erg grappig en luchtig, maar wel met een inhoudelijke boodschap. Niet alleen goed om nieuwe medewerkers aan te trekken, maar ook voor de branding in het algemeen.

1 antwoord
  1. online recruiting
    online recruiting zegt:

    Goeie tips! Ik krijg ook vaak de vraag of het inzetten van video wel geschikt is voor het bedrijf. Vaak gehoorde reden om het niet te doen is dat men het ’te persoonlijk vindt worden’. Leuk om in je tips te zien dat alle voorbeeldfilmpjes hier dan ook behoorlijk authentieke en persoonlijke filmpjes zijn. Dat zijn nou eenmaal de beste video’s. Bedankt voor de voorbeelden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie