Verbinding met anderen vraagt verbinding met jezelf

Wanneer doe jij het nu goed als HR-professional? Wanneer is men tevreden? Wanneer ben jij tevreden? Zomaar drie vragen waarbij ik graag even wil stilstaan. Wat mij betreft staan ze deels symbool voor het leven van een HR-professional. Het is lastig om ze eenduidig te beantwoorden, om een antwoord te geven dat iedereen tevreden stelt. Toch wil ik benadrukken dat het voor HR-professionals belangrijk is ze zelf te beantwoorden. Alleen als je verbinding maakt met jezelf, kun je namelijk verbinding maken met anderen.

 

Verbinding

2012 wordt het jaar van de verbinding. Door de onzekere economische situatie zoeken we allemaal naar houvast, voor onszelf en voor anderen. De zaterdagedities van het AD en Trouw vorige week vertelden het verhaal van mensen die van het ene op het andere moment zonder baan kwamen te zitten. Deze mensen hebben op verjaardagfeestjes ineens een boel vrienden of amateurpsychologen erbij gekregen óf ze zitten plotsklaps zónder en bevinden zich in een kleine wereld, thuis. Waar anderen volop in het leven staan, want zij hebben per slot van rekening werk, een moeilijk project, een complex vraagstuk. Mensen met werk hebben iets te vertellen.

 

Spagaat

In dát spectrum van uitersten bevindt zich de HR-professional. Die laveert tussen de belangen van een organisatie en de belangen van het individu. Denkt proactief mee met de OR en biedt een luisterend oor aan de medewerker, die zich al dan niet terecht zorgen maakt over de toekomst. Maar wanneer doe je het nou goed?

 

Eigen plek

Ons gedrag komt voort uit hen die ons voorgingen: grootouders, ouders, familie. Om voorwaarts te gaan, moeten we dus soms eerst achterwaarts. Je kan het huis pas uit, als je eerst thuis bent geweest. In het leven van mensen is het de uitdaging om dichter bij ons ‘zijn’ te komen. Vanuit het socialisatieproces leggen we ons namelijk allerlei beperkingen op. Om als HR-professional te kunnen verbinden, is het goed om eerst verbinding te leggen met jouw ‘zijn’, waar het jou omgaat in het leven. Ik gebruik de PLEK-aanpak om mensen hierbij te helpen. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op mijn website.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie