Visie van Arthur Claassen (Aon): ‘HR negeert nieuwe arbeidsverhoudingen’

Arthur Claassen en Nicole Toorenaar van Aon Hewitt stellen: HR-functionarissen zijn niet blind voor uitdagingen als vergrijzing, de war on talent en flexibel werken, maar slagen er niet in met een afdoende antwoord te komen. Carrièrepaden en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn nog te veel gebaseerd op traditionele arbeidsrelaties.

Aon Hewitt concludeert in de whitepaper ‘Verschuiving in de arbeidsrelatie’ dat organisaties te weinig prioriteit geven aan de veranderende arbeidsverhoudingen. Ruim vier op de tien respondenten (41 procent) heeft nog geen passende oplossing voor de veranderende stijl van leidinggeven. Ook op veranderingen in de levenscyclus van individuele werknemers (40 procent), de samenstelling van het pakket aan arbeidsvoorwaarden (30 procent) en het belonen van prestaties (29 procent), hebben zij nog geen passend antwoord.

Succesvol en betrokken
Claassen: ‘Bestuurders denken zich hier in de loop der tijd wel op aan te passen. Feit is echter dat er momenteel fundamentele trends doorzetten, zoals krapte op de arbeidsmarkt, de roep om flexibele inzet van arbeid en doorwerken tot na je 65e. Je kunt wachten tot de druk op de arbeidsmarkt toeneemt maar dan loop je achter de feiten aan. Grote kans dat je dan terugvalt op oude oplossingen die niet meer werken, zoals meer loon betalen, terwijl aandacht voor een herijking van de arbeidsrelatie noodzakelijk is en veel meer oplevert dan je op het eerste gezicht zou denken. Werkgevers die hier meer aandacht aan besteden zijn succesvoller en hun medewerkers zijn meer betrokken.’

Aanbevelingen voor HR
Claassen heeft vier aanbevelingen voor HR-functionarissen. In de eerste plaats moeten organisaties bewuster omgaan met talent dat zij echt nodig hebben om succesvol te zijn, stelt hij. Naast afwegingen over het al dan niet uitbesteden van activiteiten, loont het om goed te kijken naar de competenties die medewerkers in huis hebben en te onderzoeken of je die optimaal benut. Daarnaast moeten carrièrepaden anders worden ingericht nu oudere medewerkers langer doorwerken, terwijl dienstverbanden tegelijkertijd korter worden.

Ook de stijl van leidinggeven verandert. ‘Vertrouwen, transparantie, respect en vakmanschap worden steeds belangrijker,’ aldus Claassen. ‘Leiders zullen beter in staat moeten zijn om mensen aan de organisatie te binden.’ Tot slot moeten managers met medewerkers in gesprek over het arbeidsvoorwaardenpakket. ‘Nu een van de belangrijkste voorwaarden, het pensioen, ter discussie staat, is dit het juiste moment om in overleg met medewerkers te gaan over een voorwaardenpakket dat beter aansluit bij hun behoeften.’

Bron: Intermediair PW

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie