Interview met Martijn Hemminga: ‘De beste HR-communicatie ontwikkel je door als organisatie goed naar je medewerkers te luisteren’

Graag stellen we aan jullie voor Martijn Hemminga, mede-oprichter van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en onze nieuwe kennispartner. Onze kennispartners steunen ons financieel én inhoudelijk. Samen willen we van elke organisatie een prachtige werkplek maken door kennis en mensen te verbinden op het vlak van HR & Communicatie.

Wie ben je?

Arbeidsmarktcommunicatie heb ik niet als specialisme gekozen, maar arbeidsmarktcommunicatie heeft mij gekozen. Tijdens mijn studie Communicatiemanagement kwam ik in 1998 bij een ICT-bedrijf terecht waar ik voor het eerst met het vakgebied in aanraking kwam. Ik was eigenlijk meteen verkocht want hoe specialistisch het wellicht klinkt, binnen arbeidsmarktcommunicatie kun je alle kanten op. Van online tot events en van actiematig tot lange termijn employer branding.

In 2007 ben ik samen met mijn compagnon de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie begonnen. We zijn gestart met een driedaagse Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Nu twaalf jaar later is het een opleidingsinstituut met tientallen open inschrijvingen trainingen met honderden deelnemers. En het najaar 2018 starten we met de 24e Leergang Arbeidsmarktcommunicatie die inmiddels is uitgegroeid tot vijf dagen en vier e-trainingen. Verder ben ik ook mede-oprichter van Werf& dat dit jaar tien jaar bestaat. De eerste zeven jaar als kwartaalmagazine en nu als site op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment.

 

Naast mede-eigenaar van en docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie geef ik ook advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en employer branding vanuit Nr29 regie in arbeidsmarktcommunicatie. En informeer ik recruiters over recruitmenttechnologie via mijn sites Recruitmentsystemen.nl en Recruitmenttech.nl en events Recruitment Tech Demo_Day en Recruitment Tech Event.

Wat is jouw visie op het gebied van HR-communicatie?

Arbeidsmarktcommunicatie is in mijn ogen onderdeel van HR-communicatie. In deze krappe tijden een essentieel onderdeel omdat je recruitment kan helpen met goede arbeidsmarktcommunicatie. Arbeidsmarktcommunicatie is niet alleen gericht op werven, maar ook op de (middel)lange termijn doelstellingen zoals employee relationship management en employer branding. Veel organisaties hebben nu al wervingspijn, maar iedereen die ik spreek verwacht dat de pijn over één jaar nog erger is. Dus moet je vandaag ook al aan de slag om te zorgen dat je over een jaar beter kunt werven. En dat is moeilijk als je nu al alle zeilen moet bijzetten.

Hoe vind jij dat organisaties het beste hun (toekomstige) medewerkers kunnen motiveren, verbinden en informeren?

Als organisatie moet je enerzijds dicht bij jezelf blijven en anderzijds luisteren naar je doelgroep. Het antwoord op heel veel vragen kun je vinden bij jouw (potentiële) medewerkers. Ga de dialoog aan, luister en leer van ze. Als je een extern bureau inschakelt, doen ze dat ook. Dus ga in gesprek met je medewerkers. En ik ben ook van het meten, dus maak gebruik van medewerkersonderzoek en doe er ook iets mee.

Welke tip wil je de leden van HR & Communicatie geven?

Werk samen! Het is een cliché, maar ik kom bij veel organisaties over de vloer en ik zie nog vaak dat HR en communicatie niet optimaal samenwerken. En als de twee ouders van HR-communicatie niet goed door een deur kunnen, dan is HR-communicatie het kind van de rekening. Zorg voor een vast overleg, loop eens een dagje mee met elkaar om meer begrip te krijgen voor de agenda van de andere afdeling. Als je elkaar echt aanvult creëer je synergie en krijgt HR-communicatie vleugels.

Voor welke vragen kunnen onze leden bij je terecht?

Voor vragen over arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en recruitment tech kun je terecht bij mij, Nr29. Maar veel informatie en kennis deel ik ook via mijn sites. Voor dagelijks nieuws op gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment kun je terecht op Werf-en.nl en voor recruitmenttechnologie op Recruitmenttech.nl. Wil je je verder verdiepen en ontwikkelen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, oriënteer je dan eens bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie

Rotterdam Science Tower (10e etage)
Marconistraat 16
3029 AK ROTTERDAM
T 088 – 730 28 88
E info@arbeidsmarktcommunicatie.eu
www.arbeidsmarktcommunicatie.eu

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie