Effectieve pensioencommunicatie kan kort en krachtig

Voor veel werknemers zijn maar twee zaken echt interessant als het om pensioen gaat: wanneer kan ik met pensioen en hoeveel bedraagt dat pensioen dan? En of dat nu in een eindloon, een middelloon of beschikbaar premie regeling wordt opgebouwd, wat een franchise is, wat pensioengevend salaris is;  tja, voor de techneut interessante materie maar de gepensioneerde in spé gaat het vaak boven de pet. De website mijnpensioenoverzicht.nl vind ik in dit verband een prima site. Daar staat gewoon simpel het antwoord op de twee vragen die werknemers echt belangrijk vinden.

Onzekerheden

Maar dit is misschien een iets te simpele voorstelling van zaken. De werkgever moet nog wel duidelijk communiceren hoe onzeker de antwoorden zijn. Er zijn namelijk nogal wat onze aspecten die maken dat het antwoord kan veranderen. Het pensioen uit de eindloonregeling is bijvoorbeeld zekerder dan het pensioen uit de beschikbaar premie regeling, de pensioenleeftijd is onder voorbehoud van actuele wetgeving, de indexatie kan achterlopen bij inflatie, et cetera.

Andere wensen

Tot slot kan het nog iets complexer worden wanneer het antwoord op één of beide vragen niet bevredigend is. Zo kan een werknemer eerder met pensioen willen of het opgebouwde pensioen niet toereikend vinden. Dan moet de werkgever duidelijk kunnen communiceren over de mogelijkheden van de werknemer. Kan een werknemer zorgen dat hij eerder met pensioen kan of het pensioenbedrag nog opkrikken?

In 3 stappen, kort en krachtig

Duidelijke pensioencommunicatie kan dus eigenlijk in 3 korte en krachtige stappen:

  1. Geef antwoord op de vragen: wanneer kan ik met pensioen en hoeveel bedraagt het pensioen dan (nettobedrag)?
  2. Maak duidelijk hoe zeker deze antwoorden zijn en waar de onzekerheid ligt.
  3. Geef aan hoe een werknemer op de antwoorden invloed uit kan oefenen, mocht hij niet tevreden zijn.

Als een werkgever pensioencommunicatie op deze wijze aanpakt, ben ik er van overtuigd dat het effectief zal zijn: kort en krachtig en toch precies die antwoorden geeft waar de doelgroep naar op zoek is!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie