In vacatureteksten komt alle AMC samen

In aflevering 29 van mijn podcast ‘Hier is AMC’ is het dan eindelijk zover, we gaan het over vacatureteksten hebben. En met wie kan je dat beter doen dan met Nicol Tadema van Voor Tekst? We hebben eerst de breedte van vacatureteksten besproken. Want als je over vacatureteksten praat, gaat het eigenlijk over arbeidsmarktcommunicatie in de volle breedte. En we hebben elkaar uitgedaagd om ieder 3 concrete tips te geven voor het maken van vacatureteksten. Een lekkere mix dus tussen breedte en concreet. Bekijk hier het hele gesprek. De links naar de audioversie staan onderaan dit artikel.

Er is meer dan alleen de vacaturetekst 

Natuurlijk zijn de vacatureteksten in eerdere afleveringen aan bod gekomen, maar we hebben het er nog niet eerder specifiek over gehad. Het mooie is dat in ons gesprek het onderwerp gelijk breder wordt, want een vacaturetekst staat niet op zich. Alle AMC-onderdelen en -afwegingen komen samen bij het schrijven van de tekst. Doelgroepinfo, data, employer branding, recruitment marketing. Allemaal heeft het een rol bij het maken van de teksten.

En als je het over vacatureteksten hebt, gaat het dus niet alleen over die ene tekst. Want bij het maken van die tekst moet je rekening houden wat er allemaal met die tekst moet gebeuren om de doelgroep te bereiken en te overtuigen. Dus het raakt direct social media inzet, referral, de werkenbij-site, conversie en nog veel meer.

In ons gesprek zijn we begonnen met deze bredere insteek. We wandelen door een aantal onderdelen van het traject, waarbij we per deel bespreken hoe je dat het best kunt organiseren. Hoe dat het best verloopt. Dat gaat vaak verder dan puur het schrijven van een tekst. Voor recruiters en AMC’ers is dit een mooi overzicht, per onderdeel kun je kijken of je dat zelf doet, of er een specialist voor inschakelt.

Een paar onderwerpen die hier aan de orde komen:

Doelgroep centraal, vacature centraal of werkgever centraal?

  • Gevoel in je tekst vs. conversiegericht schrijven
  • Wat is de ideale briefing?
  • Wie kan uiteindelijk de tekst schrijven?
  • Hoe ontwikkelt zich de mix tussen tekst en video?

Deze onderwerpen bespreken we, daar zitten zeker interessante handvaten in voor iedereen die met vacatureteksten bezig is. Ik doe het gesprek alleen tekort om er korte tips van te maken. Luister dus het hele gesprek voor deze inzichten.

Foto: Unsplash – Glenn Carstens-Peters

6 praktische tips bij het maken van vacatureteksten

Om het nog concreter te maken, hebben we elkaar uitgedaagd om 3 concrete tips te geven. Dat vond ik best spanend, omdat Nicol een echte specialist is, en ik meer een AMC-generalist. Maar het is bij elkaar een mooi lijstje geworden:

1: Kwalitijd:

Kwaliteit kost tijd. Neem of claim meer tijd voor je vacatureteksten. Of om ze zelf te schrijven, of voor het aansturen daarvan, of om te kijken wat ermee gebeurt. Er valt zoveel te verbeteren, als je er meer tijd aan besteedt, betaalt die tijd zich altijd terug.

2: Er is meer dan alleen de vacaturetekst

Bekijk het breder dan alleen de vacaturetekst. Het begint met de tekst, maar er moet nog van alles mee gebeuren om je doelgroep ook echt te bereiken. Bedenk je ook gelijk, bij het schrijven van de tekst, wat ermee moet gebeuren, hoe je er de aandacht mee gaat verdienen. Eerste stap: hoe ga je de vacature in drie regels op LinkedIn omschrijven, of uitleggen aan een vriend in de kroeg?

3: Start altijd met een knallend intro

In de eerste paar regels moet je ervoor zorgen dat iedereen de hele tekst wil gaan lezen. Dat is ook nog eens efficiënt, want deze intro kun je ook op social media gebruiken om de vacature te verspreiden.

4: Jij vertegenwoordigt de doelgroep

Realiseer je iedere keer weer dat je binnen je organisatie de stem naar buiten bent. Als je met interne mensen over een vacature spreekt, weet je veel meer over je organisatie dan de externe doelgroep. En benoem je sommige dingen dus niet. Maak voor iedere vacature heel bewust de vertaling naar de doelgroep. En vergeet je dus niet netjes voor te stellen als werkgever. Leg uit wie je bent als organisatie, wat je doet en waarom dat interessant is. En kies een functienaam die je doelgroep begrijpt.

5: Verscheur het functieprofiel.

Vaak is een functieprofiel de basis voor een vacature, en dus ook voor een vacaturetekst. Maar te vaak zit dit heel erg in de weg. Het is te oud, te lang of te algemeen. Durf het functieprofiel los te laten, en bespreek in een goede intake wat er echt gezocht moet gaan worden. De praktijk geeft bijna altijd een beter beeld.

6: Bepaal je stem als werkgever

Benoem je tone of voice concreet. En maak iemand er de eigenaar van. Te vaak is dit een onuitgesproken ‘ding’ dat terloops ontstaat. Terwijl het erg belangrijk is in hoe je overkomt. Zorg ervoor dat je met dezelfde stem praat in alle contacten van de journey, dus niet alleen in je vacaturetekst.

Mooi gesprek, lekker breed en toch ook concreet. Dankjewel Nicol. Een mooie aanvulling van de serie.

‘Hier is AMC’ is een serie interviews waarin ik (Marcel van der Quast) het vakgebied arbeidsmarktcommunicatie in de schijnwerpers wil zetten. Door met verschillende mensen te spreken die aan AMC, employer branding of recruitment marketing doen of wat ook maar in de buurt ligt doen, gaat er een serie ontstaan die de breedte van het vakgebied laat zien. En hoop ik zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken voor dit vakgebied. 

Je kunt je abonneren op de podcast via iTunes, Spotify, Stitcher en Soundcloud. Of op elke andere plek waar jij je podcasts ophaalt. Voor iedereen die (nog) niks doet met podcasts, staan alle interviews ook op Youtube. 

Blog geschreven door Marcel van der Quast
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie