Je opleidingen laten vergoeden: steeds makkelijker

Als HR manager is het zaak om jouw collega’s en werknemers zichzelf te laten blijven ontwikkelen. Des te meer kennis waar zij over beschikken, des te beter de prestaties van de onderneming zullen worden. Bovendien geeft het mensen een voldaan gevoel wanneer een bedrijf graag wil dat zij door blijven leren. 

Ze voelen zich immers gewaardeerd en blij dat een onderneming verder in hun wil investeren. Maar jouw collega’s of werknemers een opleiding laten doen kan in het begin lastig lijken door de kosten die er bij komen kijken en wordt bovendien vaak nog als een restpost gezien. Jammer. 

Gelukkig wordt het steeds makkelijker om opleidingen te laten vergoeden. In deze blog tref je enkele tips aan die jij op dit vlak kunt toepassen.

Financiële tegemoetkoming

De eerste tip voor het laten vergoeden van een opleiding, is door te kijken of er een afspraak is gemaakt in het Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) waarbij opleidings- of ontwikkelingsfondsen in het leven zijn geroepen. 

Deze fondsen kunnen dan een deel van deze kosten lasten vergoeden. Indien dit het geval is, is dit een mooie meevaller op financieel vlak. Daarom is het zaak om aandachtig het CAO door te lezen en te ontdekken wat de mogelijkheden allemaal inhouden.

Extra belastingvoordeel voor werkgevers

Een ander advies om mee te nemen, is door gebruik te maken van alle belastingvoordelen die de overheid biedt aan werkgevers op het vlak van werknemers opleiden. Zo is het mogelijk om de opleidingskosten van een student te laten vergoeden via een subsidieregeling. 

Ook kun je studiekosten als lesgelden en reiskosten voor de studie laten vergoeden zonder dat het belast is. Dit gaat nooit ten koste van de vrije ruimte, waardoor deze regeling erg lucratief is en de kwaliteit van het personeel toeneemt. 

Al met al is dit extra belastingvoordeel een stap in de goede weg om het laten vergoeden van een opleiding nog makkelijker te maken. Vergeet mede daarom niet om van deze optie gebruikt te maken.

De STAP-regeling

Tot slot is het ook mogelijk om via de STAP-regeling een opleiding te laten vergoeden. ” Wat is STAP? ” is een veelgestelde vraag, waardoor het van belang is om dit vraagstuk te beantwoorden. 

De STAP-regeling is een speciaal budget ingesteld voor werknemers. Het heeft als doel om werknemers controle te geven over welke aspecten zij zich in willen laten ontwikkelen. Daardoor neemt de kans toe dat zij succesvol op de arbeidsmarkt blijven.

Door collega’s of werknemers gebruik te laten maken van deze subsidieregeling, hoeft het bedrijf ineens een stuk minder of zelfs niets te betalen aan de opleiding. Via deze makkelijke wijze worden vele kosten vermeden, waardoor het budget aan andere aspecten van HR kan worden besteed.

Deze blog is geschreven door Tijn Langenberg van Internet Impact 

Foto: Thought Catalog, Unsplash

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie