Motiveren met Maatschappelijk Leren

2011 was het jaar van de Arabische Lente, de KomkommerZomer, de EuroHerfst en Mauro. En het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk natuurlijk. Inderdaad, vrijwilligerswerk is zó 2011. Bij het woord vrijwilligerswerk denk ik aan jezelf wegcijferen. Aan rolstoelen duwen, luizenmoeders op de basisschool en met collega’s een dagje per jaar het kinderdagverblijf schilderen. Niets ten nadele van bovenstaande activiteiten. Maar of mensen anno 2012 zich nou aangesproken voelen tot deze term? Ik denk het niet.

 

Voldoening en verrijking

Maatschappelijk Leren klinkt een stuk beter. Dat sluit ook aan bij maatschappelijke stages die middelbare scholieren besef moeten geven van het aloude begrip ‘de maatschappij, dat ben jij’. Maatschappelijke inzet is zoveel meer dan belangeloos anderen helpen. Het is plezier. Het is leren. Het geeft voldoening en verrijking. Geestelijk, wel te verstaan. Je spekt eigenlijk je mentale bankrekening. Niet voor niets blijkt uit onderzoek van ING dat het medewerkers motiveert en stimuleert wanneer de werkgever maatschappelijke inzet mogelijk maakt!

 

Soft skills ontwikkelen

Motivatie en voldoening, oké. Maar wat valt er te leren van het rondbrengen van pakketten voor De Voedselbank? Wat dacht je van contacten met mensen die je normaliter nooit spreekt. Mensen in heel andere omstandigheden, die je misschien in eerste instantie zou veroordelen. ‘Hadden ze maar beter met hun geld om moeten gaan.’ Maar ga met die mensen in gesprek en je ontdekt dat er een hele wereld achter hun ellende verborgen ligt. Erger nog, je ontdekt tot je schrik dat het veel meer mensen zou kunnen overkomen. Zelfs jou. Je leert dat de scheidslijn tussen succes en afglijden heel dun is. Dat het ook een kwestie van geluk is om in een stabiele omgeving geboren te worden.

 

Waarde op de werkvloer

Pakketten rondbrengen voor De Voedselbank laat je heel anders kijken en maakt je milder en begripvoller naar anderen. Jouw wereldmodel is niet het model van de ander. Jouw waarden zijn niet hun waarden. Betekent dit dat je beter bent of slechter? Welnee. Ieder is anders. En hoe milder je daarnaar kijkt, hoe rijker je wordt. En hoe denk je dat dit kan helpen in je eigen omgeving, als je milder en begripvoller bent? Hoe kijk je naar collega’s, naar klanten, naar die vervelende manager met zijn strakke targets? Dankzij Maatschappelijk Leren vergroot je de soft skills die op de werkvloer enorm waardevol zijn!

 

Zelfontplooiing en motivatie

Zoals gezegd, recent onderzoek van ING heeft aangetoond dat driekwart van de werknemers uitermate gemotiveerd raakt als hun werkgever maatschappelijke inzet stimuleert en faciliteert. Interessant, zeker gezien het feit dat de jongere generatie zingeving zo belangrijk vindt. Maatschappelijke inzet onder werktijd kan dus de investering waard zijn. Maar dan wel met duidelijk omschreven rendement: het leereffect. De waarde van soft skills opgedaan in een maatschappelijke context is enorm. Het brengt mensen een bredere blik, flexibiliteit, creativiteit om buiten je box te denken. Is Maatschappelijk Leren dan het nieuwe vrijwilligerswerk? Zeker weten. Zelfontplooiing en maatschappelijke zingeving ineen, dat spreekt de werknemer anno 2012 aan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie