Persoonlijke ontwikkeling: laat ze het ervaren!

Persoonlijke ontwikkeling staat hoog op het verlanglijstje van veel talentvolle medewerkers. Want wie wil dat nou niet, 2021? Maar wat is het precies? Wat kunnen je mensen ermee? En hoe weet je als HR-verantwoordelijke waar mensen nou echt behoefte aan hebben?

Welke vraag stel je?

Als je wilt weten waar mensen nou echt behoefte aan hebben, dan moet je het ze vragen. Het klinkt logisch en is voor zover ik kan overzien een veel gebruikte strategie. Bijvoorbeeld door het in te zetten in (half)jaar ontwikkel- of beoordelingsgesprekken. Wat zou je willen qua persoonlijke, beste medewerker? En wat heb je daarvoor nodig?

Het zijn waardevolle vragen. Maar de onderliggende aanname is dat mensen voor zichzelf een goed beeld hebben van wat er dan zoal te kiezen valt. En dat is nog niet zo makkelijk. Het is alsof je iemand voor het eerst meeneemt naar een restaurant en vraagt: wat wil je graag eten? Wat vind je lekker? Eh, tja. Misschien iets met kip ofzo? Of iets vegetarisch misschien? Kan dat?

Want op grond waarvan kies je dan? Als je de menukaart niet gezien hebt, of er staan dingen op waarvan je niet weet wat het is?

Zakelijk Engels

Als mensen geen duidelijk beeld hebben van wat er mogelijk is of wat de voorliggende opties precies inhouden, dan kiezen mensen al snel voor iets dat ze in elk geval kennen. Of waarvan ze het idee hebben dat het hoe dan ook veilig is. ‘Doe maar iets van een salade ofzo.’ En zo landen ze vaak in de hoek van de persoonlijke vaardigheden. Een sales training, impactvol presenteren of zakelijk Engels. Heel waardevol, zeker. Lekker concreet ook, want niet al te zweverig. En je haalt er altijd wel weer wat uit, toch? Zeker als je veel in het Engels communiceert met klanten of collega’s in andere landen.

Het is allemaal waar. Heel plat gezegd zien we dat medewerkers persoonlijke ontwikkeling vaak invullen als ‘alles wat niet vakinhoudelijk is.’ En daar vallen de verschillende waardevolle vaardigheden natuurlijk ook onder. Maar daarin komt de gedragscomponent van medewerkers minder aan bod. Het helpt ze niet zichzelf echt te onderzoeken, en zichzelf zo beter te leren kennen. Persoonlijke ontwikkeling helpt mensen zichzelf steeds scherper waar te nemen. Dat vergroot hun persoonlijke effectiviteit en versterkt de interactie met anderen.

Persoonlijke ontwikkeling vergroot persoonlijke effectiviteit en versterkt de interactie met anderen.

Daarbij staan andere vragen centraal. Wat voor patronen heb ik en wat is het effect daarvan op anderen? Wat levert het mij op dat ik dingen doe zoals ik ze doe? Wat drijft mij nou eigenlijk echt? Hoe kan ik mijn gedragsopties verrijken? Hoe kan ik effectief een confrontatie aangaan, met behoud van de relatie? Hoe kan het nou dat ik altijd gedoe heb met die ene collega? Hoe kan ik minder piekeren?

Bron: DIY Goeroe, gangpad 9 (bewustzijn).

Uitnodigen tot experimenteren

Oké, persoonlijke ontwikkeling is dus meer dan alleen vaardigheden. Check. En dat wist je waarschijnlijk al. Maar hoe kom je er dan achter wat jouw mensen verder gaat brengen? En hoe help je ze een breder beeld te krijgen van wat er te halen is?

Om te beginnen kan het heel waardevol zijn om je gesprekken met medewerkers te koppelen aan een meer kwantitatieve insteek en data analyse. En niet omdat data anlyse het grote antwoord is op al uw boze dromen. Maar wel omdat het heel concrete handvatten geeft om een ander gesprek met mensen te voeren. Bijvoorbeeld vanuit inzichten over wat bepaalde subgroepen bezighoudt. Zo kan de combinatie van deze twee (voor het gemak even: kwalitatief en kwalitatief) je een heel ‘rond’ beeld kan geven van wat er speelt, bij de verschillende groepen binnen je organisatie. Dat biedt concrete handvatten voor opties en prioriteiten, waaruit individuen dan hun keuze kunnen maken.

Het is waardevol om je gesprekken met medewerkers te koppelen aan een meer kwantitatieve insteek en data analyse.

Maar bovenal: laat mensen dingen ervaren. ‘Je kunt niet uitleggen hoe een mandarijntje smaakt’, zei Mieke Bello, mijn vroegere executive coach altijd. Je moet iemand gewoon een stukje in zijn mond doen. Dan kan hij zelf bepalen wat hij ervan vindt, en of hij er meer van wil. En zo is het ook met ontwikkeling. De uitnodiging is dus om mensen te laten spelen, experimenteren. Bijvoorbeeld door hen te laten experimenteren met ander gedrag. Om te ervaren wat het doet, wat het effect is. Wat gebeurt er als ik iets heel anders doe dan ik gewend ben? Wat als ik als introvert eens een tijdje alles zeg wat ik denk of als ik als extravert gewoon eens wat vaker mijn mond houd?

Wat levert het op?

Als mensen zelf ervaren wat ander gedrag hen oplevert, wat de winst is, dan hoef je ze daarna niet te motiveren om het te blijven doen. Ze doen het namelijk voor zichzelf, niet voor jou. Voorbeeld: je kunt een medewerker natuurlijk aansporen om een lastig gesprek met een klant te voeren. En hem nauwkeurig instrueren wat hij dan moet zeggen. Als je de baas bent, dan heb je goed kans dat iemand het die keer daadwerkelijk doet. Maar de volgende keer? Doet hij het dan ook? Of is het vooral een motivatie om gedoe met klanten niet meer te melden?

Als mensen zelf ervaren wat ander gedrag hen oplevert, dan hoef je ze daarna niet te motiveren om het te blijven doen.

Als iemand voor zichzelf inziet wat hem tegenhoudt een confrontatie aan te gaan, de middelen krijgt om dat op een goede manier te doen én ervaart wat het voordeel is (‘Ze vond het juist geweldig dat ik het zei!’), dan is de drempel daadwerkelijk een stukje lager geworden. En het zelfinzicht een stukje hoger. En niet omdat het na de eerste keer geweldig gaat, maar wel om te blijven ontdekken hoe je het steeds verder kunt verfijnen. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet om het aanleren van trucjes, maar om het continu leren vinden van alternatieve gedragsopties. Want als je weet hoe je die kunt ontwikkelen, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Niet alleen voor het probleem van de dag, maar ook voor dat van morgen en overmorgen. Want persoonlijke ontwikkeling is ook gewoon een vaardigheid waar je beter in kunt worden.

Wat doet jouw organisatie op invulling te geven aan persoonlijke ontwikkeling?

Laat het ons weten op raymond@double-oo.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie