Stress op de werkvloer met Het Nieuwe Werken
Het Nieuwe Werken brengt veel voordelen met zich mee. Je kunt overal en wanneer je maar wilt aan de slag. Altijd bereikbaar. Heb je je collega’s nodig dan kies je een werkplek bij hen. Wil je geconcentreerd werken, dan zoek je een concentratieruimte op.
Met het Nieuwe Werken is er ook een uitdaging gekomen. Het Nieuwe Werken vraagt om zelfsturing. Met de nieuwe mogelijkheden is het belangrijk je grenzen te herkennen. Met het Nieuwe Werken is het kort verzuim gedaald, en tegelijkertijd het lang verzuim gestegen hoorde ik vandaag tijdens een bijeenkomst op het congres Ambtenaar 2.0.
Overal en altijd kunnen werken kan stress verhogend zijn. Daarmee heeft HR een nieuwe uitdaging gekregen. Het managen van zelfsturing en stressreductie. En dat is waar Mindfulness van toegevoegde waarde kan zijn.
De effecten van Mindfulness op de werkvloer
Uit onderzoek naar de effecten van mindfulnesstraining blijkt dat het positieve effecten heeft op stress, mentale vaardigheden, ziekteverzuim, productiviteit en onderlinge verhoudingen op het werk.
Mensen die meer mindful zijn:
· hebben minder last van stress en negatieve gedachten;
· signaleren sneller dat er wat aan de hand is en doen er dan ook wat aan;
· ervaren contacten met collega’s positiever en communiceren makkelijker;
· gaan beter om met conflicten, omdat ze zich minder snel bedreigd voelen;
· zijn zelfbewuster en vitaler;
· zijn aandachtiger, hebben meer focus, zijn creatiever en presteren beter.
Alvast 1 Mindfulness tip: stimuleer je medewerkers in het nemen van hun rustmoment. Neem drie minuten de tijd om de aandacht bij de adem te brengen, en bewust te zijn van je lichaam. Zo een 4 à 5 keer per dag is een prima start.
Blog geschreven door Inge Offringa, www.vivavie.nl
Beste Inge,
Herkenbaar! Het Nieuwe Werken kan zeker voor stress zorgen en dus ook (langer) verzuim. Dit zie ik in mijn praktijk maar heb geen harde cijfers. Jij wel op dat congres gekregen?
En inderdaad. Mindfulness biedt dan uitkomst. Zeer effectief voor een gezond brein. Wat mij betreft is Mindfulness voor het brein wat de sportschool is voor het lichaam. Het verbetert je Mentale Fitheid.
Hoe mooi zou het zijn als Mentale fitheid net zo hoog op ieders lijstje zou komen als Fysieke fitheid!
Jouw tip verdient wat dat betreft alle aandacht.
Mensen die niet direct juichen bij Mindfulness maar wel behoefte hebben aan mentale fitheid geef ik vaak deze twee tips:
– verleng iedere 2 uur 2 minuten je uitademing. Dit doe je bijvoorbeeld door de pauze na je uitademing 2 tellen langer te maken.
Waarom? Ons brein kan goed in de alerte stress-stand komen en kan daar soms te lang in blijven hangen. Ook zonder dat je dit door hebt. Met een langere uitademing help je het brein om terug te schakelen naar een ontspannen toestand. Resultaat: je voorkomt onnodige belasting van je brein, onnodig energiegebruik en onnodige aanmaak van adrenaline en cortisol (en alle bijbehorende klachten die hiermee samen kunnen gaan).
– 30 minuten matig intensief bewegen op een dag niet haalbaar? Zie het dan zo: iedere extra stap is winst. Neem de trap, de fiets, maak iedere pauze en/of avond een wandelingetje. Bied aan om koffie of (liever) thee voor je collega’s te halen.
Waarom bewegen? Kijk hiervoor naar de inspirerende youtube filmpjes van Prof. dr. Erik Scherder. Om alvast twee mooie voordelen te noemen: je stimuleert toevoer van zuurstof naar het brein (en dus hoe goed het kan werken) en je vermindert de kans op Alzheimer. Ook als je vandaag pas begint.
Carlijne Philips
mindfulness trainer, burn-out coach, trainer Mentale Fitheid bij Breingemak Amsterdam