Van transactie naar engagement – de wervingslus
De recruitment funnel is uit, schreef ik een jaar geleden en moet worden vervangen door de wervingslus. De funnel als lineair proces doet namelijk geen recht aan het feit dat een sollicitatie of – wat een voorfase is – het ontwikkelen van een voorkeur voor een baan of werkgever steeds minder over ‘het merk’ gaat en steeds meer over wat mensen denken, voelen of nodig hebben. Dat zijn dingen die je niet één-twee-drie ‘weet’ of ‘doet’.
Zo’n proces verloopt eerder in een cirkel en nu komen ze daar in Amerika ook achter: “Over the next five years I expect to see much less focus on tools and technology, and much more use of them to really engage candidates and improve the experience they have in finding the right use of their skills”, zegt Kevin Wheeler. He’s right. Al was het alleen maar omdat daarmee betere garanties zijn dat er ook een daadwerkelijke match tot stand komt. Maar recruitment begint daardoor wel steeds meer op een achtbaan te lijken.
Meestal word ik kriebelig en geïrriteerd van allerlei voorspellingen, maar ik kan me helemaal vinden in de vier ‘ontwikkelingen’ die door Wheeler beschreven worden:
- ‘Engagement en Experience’ zijn de lijm die e.e.a. bij elkaar houdt
- Sociale media worden meer en meer mobiel en het belang van video neemt toe
- Kennis en analytics optimaliseren de betrokkenheid en ervaring
- De structuur van organisaties ondersteunt netwerken nieuwe vormen van samenwerking
De wervingslus
Het valt samen met wat je zou kunnen noemen: van praten tegen je doelgroep naar praten met je doelgroep. En hoewel tussen droom en daad wetten staan, en praktische bezwaren, denk ik dat het alleen maar die kant op kan gaan. De wervingslus kan daar goede diensten bij bewijzen.
Waar ‘purchase’ staat, vul in: sollicitatie. Het is een proces waarbij de ‘actie’ in drie delen uiteen valt: geconfronteerd worden, iets doen en evalueren. ‘Iets doen’ kan in dit geval van alles zijn: je aanmelden bij een community, een website bezoeken, getriggerd worden door een advertentie, desnoods in print, een evenement bezoeken… Recruitment kan daar op verschillende manieren en momenten op inspelen om de effecten te beïnvloeden.
Klinkt simpel. Nu alleen nog even doen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!