Zo ondersteunen organisaties thuiswerkende ouders

Sinds april 2020 zit er elke week een leuk bericht van een nieuwe organisatie in mijn inbox. ‘Wij willen onze medewerkers ondersteunen om thuis alle ballen hoog te houden in lockdown. Kun je ons helpen?’ Dat is een kolfje naar mijn hand. Als onderwijs- en personal coach gaat mijn hart uit naar harmonie in huis. Zeker in tijden van lockdown met avondklok. Van grote verzekeringsmaatschappijen tot advocatenkantoor en scholen, ik hoor dat alle medewerkers tegen hetzelfde aanlopen. ‘Hoe houd ik mijn stuiterende 4-jarige de hele dag bezig én kan ik tijd maken om te werken? Wat doe ik als mijn puber overdag geen frisse neus wil halen buiten?’

Met plezier maakte ik een Toolkit voor Thuiswerkende Ouders om werknemers met kinderen in thuisonderwijs door deze roerige periode te helpen. In deze blog geef ik je de drie Toolkit kerntools voor jouw medewerkers die thuiswerken en hun kinderen begeleiden bij afstandsonderwijs. Je kunt de blog zo verspreiden onder je teamgenoten.

1. Plan je dag

Rust, reinheid en regelmaat zijn nog steeds toverwoorden om het thuis gezellig te houden. Je zit immers bovenop elkaar, krijgt eerder irritaties en rekening houden met elkaars behoefte aan privacy is dan extra belangrijk. Hoe klein of groot je kinderen ook zijn.

Wanneer je samen met je kinderen een week- en dagplanning maakt voelen ze zich meer betrokken en zorg je samen voor harmonie in huis. Houd de schooltijden aan voor tijd om te werken en om te pauzeren. Nu er tijdelijk een avondklok is, is het helemaal belangrijk om overdag naar buiten te gaan. Dat maakt je hoofd leeg, je lichaam fit en zorgt voor meer energie. Dit dagschema geeft je tips om jullie dag inspirerend in te delen.

2. Verwacht niet teveel

In gesprekken met ouders merk ik dat ze last hebben van te hoge verwachtingen. Over zichzelf, vanuit school of van de werkgever. Het helpt om de lat in deze tijden niet te hoog te leggen. Je doet je uiterste best in een situatie die we niet eerder meemaakten dus geef jezelf de ruimte om niet perfect te zijn. Voel wat je kunt en spreek dat dan ook uit.

Geeft de juf huiswerk maar heb je geen tijd om dat met je 4-jarige dochter te doen? Zeg dat tegen de juf. Jij krijgt rust in hoofd en je dochter leert ook door te helpen met klusjes, kleuren te tellen bij jullie dagelijkse wandeling of geduld te oefenen bij videobellen met vriendinnetjes.

Zijn de taken eerlijk verdeeld met je partner? Ik hoorde deze uitspraak van een mannelijke medewerker: ‘Mijn vrouw heeft moeite met thuiswerken en lesgeven aan ons kind’. Anno 2021 is het soms toch nog nodig even te gaan zitten en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kinderen te verdelen… Er zijn stellen die elke dag ieder telkens 2,5 uur werken en elkaar dan aflossen in de zorg voor de kinderen. Misschien werkt dat ook voor jou?

Vertel je collega’s wanneer je wel en niet bereikbaar bent. Ja dat kan, welke functie je ook vervult in de organisatie. Misschien heb je er wat moed voor nodig maar zie deze thuiswerkperiode ook als ruimte om jezelf te ontwikkelen. Thuis en op je werk.


3. Vergroot je netwerk

Er zijn altijd meer mensen die je kunnen helpen dan je denkt. Maak eens een overzicht van wie in jouw sociale netwerk zit. Als inspiratie: familie, vrienden, buren, kennissen, vrijwilligers uit de wijk, (HR-) collega’s, je leidinggevende. Bij welke taken kun je ondersteuning gebruiken? Met welke ouders spreek je af dat kinderen bij elkaar online les volgen zodat jij even rust hebt? Wanneer willen opa’s en oma’s een (video) oogje in het zeil houden? Je hoeft geen 7 dagen per week te koken, maak een kookestafette met vrienden. Dat is gezellig en effectief tegelijkertijd.

En weet, alles verandert – ook deze periode gaat weer voorbij!

Blog geschreven door Hélène van Oudheusden. Hélène is organisatiepsycholoog met een eigen praktijk, auteur van het boek ‘Maak een Krachtplek van je Werk’, ze loodst dagelijks werknemers door het woud van veranderende arbeidsomstandigheden. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie