Handige tips voor meer werkvreugde

Ontdek maandelijks bevlogenheid in ons onderzoek: een blik op werkend Nederland. 2DAYSMOOD, bevlogenheidspionier en expert in MTO 3.0, het snelle, eenvoudige en altijd relevante medewerkerstevredenheidsonderzoek, praat je bij over werkgeluk en winnende organisatieculturen!

We verzamelen wekelijks gegevens over bevlogenheid, (on)tevredenheid en stress van meer dan 12.000 medewerkers en managers in diverse sectoren via enquêtes. Deelnemende organisaties kunnen in real-time hun eigen data bekijken. Maandelijks bundelen we de anonieme data voor een representatieve trendanalyse van werkend Nederland en behandelen we specifieke thema’s, zoals een drijfveer van werkgeluk.

Stemming in januari

In de maand januari zien we een duidelijke verschuiving richting meer gelukkige stemmingen onder medewerkers. In onze data zien we dat medewerkers 69 procent positieve stemmingen hebben ervaren. Dit betekent dat er 31 procent negatieve stemmingen ervaren zijn in januari onder medewerkers. Vorige maand waren er slechts 62 procent positieve stemmingen ervaren, we zien dus een flinke positieve verschuiving in de maand januari!

Wanneer we dieper duiken in deze positieve trend zien we dat medewerkers binnen de positieve stemmingen gemiddeld gezien 32 procent bevlogen waren. Dit is een stijging van 2 procent ten opzichte van vorige maand. Ook waren medewerkers 37 procent tevreden. Vooral dit is een stijging ten opzichte van vorige maand, namelijk een stijging van 5 procent.

Binnen de negatieve stemmingen waren medewerkers gemiddeld gezien 17 procent ontevreden, een daling van 4 procent ten opzichte van december. Verder waren medewerkers gemiddeld gezien 14 procent gestrest, een daling van 3 procent ten opzichte van december. Beide negatieve stemmingen worden dus een stuk minder ervaren door medewerkers in het nieuwe jaar.

Wanneer we de stemmingsdata van januari 2023 vergelijken met de data van afgelopen januari zien we dat alle stemmingspercentages exact hetzelfde zijn.

De stemmingsbalans zou idealiter moeten liggen op 75% positief en 25% negatief. Er heeft dus een zeer positieve beweging in de juiste richting plaatsgevonden afgelopen maand. De huidige cijfers liggen erg dicht bij de ideale balans, dit is een goede start van het nieuwe jaar. Wanneer de ontevredenheid iets naar beneden wordt gebracht binnen organisaties, dan kan er sprake zijn van een perfecte stemmingsbalans. Dit is een mooi streven voor werkgevers. Maar hoe kun je dit het beste doen? Daar duiken we in het volgende hoofdstuk op in!

Redenen voor de stemming

Naast hun gemoedstoestand, geven medewerkers in onze 2DAYSMOOD-softwaretool aan wat de redenen achter hun stemming zijn. Deze maand zien we een erg positieve stemmingstrend. Wanneer we duiken in de redenen achter de positieve stemmingen is “vakantie” erg opvallend. Veel medewerkers nemen vrij rondom de feestdagen, daarnaast zijn veel mensen vrij rond kerst en oud & nieuw. Deze vrije dagen kunnen werknemers frisse energie hebben gegeven om weer tevreden en bevlogen aan de slag te gaan.
Wanneer we duiken in de redenen achter negatieve stemmingen is “slaap” erg opvallend. In deze donkere wintermaanden zijn rust en slaap extra belangrijk om voldoende energie te hebben. Wanneer medewerkers een tekort aan slaap hebben kan dit zorgen voor veel moeheid op werk en lange zware werkdagen. Dit zorgt voor meer negatieve stemmingen onder medewerkers.

Kom in actie

Uit deze bevindingen blijkt dat voldoende rust zorgt voor positieve stemmingen. Vrije dagen en vakantie zorgen ervoor dat medewerkers meer positieve stemmingen ervaren. Voldoende slaap en rust kunnen zorgen voor minder negatieve stemmingen.

Als werkgever kun je medewerkers hierin ondersteunen om zo te zorgen voor meer werkgeluk. Tips voor werkgevers zijn: flexibele werktijden, vakantiedagen aanmoedigen, mogelijkheden voor powernaps op werk en duidelijke communicatie over rustperiodes. Moedig werknemers aan om voldoende rust te nemen, zo worden ze gelukkiger en ook productiever!

Wil je de bevlogenheid monitoren binnen je eigen team? 

Vraag dan gratis een quickscan aan bij 2DAYSMOOD.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie