Hoe zorg jij voor meer energie in jouw organisatie?

Vorige week was de week van de bevlogenheid, een tegenhanger van de week van de Werkstress. Een mooie positievere insteek – waar ik zelf ook een groot voorstander van ben. Als gelukkige mocht ik als gast van Inge Beckers mee naar het afsluitende hoofdevent op donderdag 7 juni!

Een event met een missie

Bij binnenkomst werden we meteen met onze neus op de feiten gedrukt, we kwamen immers met een missie bijeen: per 2025 is 80% van werkend Nederland bevlogen en trots. Drie sprekers hebben ons deze middag de juiste inzichten (Effectory), inspiratie (Drukwerkdeal.nl) en kennis (prof. Bas Kodden) verschaft om naar dit doel te werken. Graag deel ik deze inzichten, inspiratie en kennis met jullie, zo bereiken we de missie wellicht al per 2020 😉.

De eerste spreker was Guido Heezen, directeur van Effectory. Zoals Guido het mooi verwoordde ‘je merkt het verschil tussen een flop en top organisatie al bij binnenkomst in een bedrijf, aan de energie die er hangt.’ Energie is aanstekelijk, en daarom is het des te belangrijk om positieve energie in je organisatie te bevorderen. Maar hoe? Guido deelde met ons ‘7 Geheimen van Goed Werkgeverschap’: 7 adviezen en best practices die volgens hem leiden naar meer bevlogen, energieke medewerkers:

  1. Een aansprekende visie voor je medewerkers
  2. Een inspirerende directie die zich onder de mensen begeeft
  3. Minder regels
  4. Minder management
  5. Het waarderen van je specialisten
  6. Toepassen van sociale innovatie (vraag je medewerkers eens naar hun ideeën voor de organisatie)
  7. Deel informatie

De tweede spreker was Marco Aarnik, één van de succesvolste jonge ondernemers van Nederland. In korte tijd maakte hij zijn bedrijf Drukwerkdeal.nl groot en verkocht het vervolgens met succes. Als luisteraars werden wij meegenomen in zijn levens- en praktijkverhaal over hoe hij 175 medewerkers bevlogen kreeg én hield. Zijn geheime recept? ‘Het reguleren van emoties van je medewerkers maakt je bedrijf succesvol.’ Het bewustzijn over wat je uitstraalt. Hier werden medewerkers van Drukwerkdeal constant op getraind. Een glimlach maakt immers het verschil, zowel voor de klant als voor je eigen collega’s. Als Chief Happiness Officer bij 2daysmood, kan ik het belang van het reguleren van emoties in organisaties zeker beamen!

Wat is er nu authentieker voor je merk dan echte glimlachen van je eigen medewerkers? Daarom werd elke nieuwe werknemer van Drukwerkdeal met zijn hele team in een verf-kanon-klieder-kamer gezet, waarbij ze elkaar mochten bekogelen met verf, in de vrolijke kleuren van het bedrijfslogo. De foto’s die tijdens dit hilarische welkomsritueel werden geschoten, vormden het materiaal voor een oprechte wervingscampagne.

Van tevreden naar bevlogen

Bij de laatste spreker voelde ik mij weer alsof ik terug was in de collegebanken. Wat een kennis deelde dr. Bas Kodden over bevlogenheid met ons! Weet jij het verschil tussen tevredenheid, betrokkenheid en bevlogenheid? Veel bedrijven meten tevredenheid: ‘Houd hier direct mee op!’ zegt Bas. Tevredenheid zegt alleen iets over het verleden, een situatie waarop men terugkijkt, maar het zegt niks over de toekomst en de actiegraad van je medewerkers; bevlogenheid wel. Eén van de meest opvallende verschillen tussen de tevreden medewerker en de bevlogen medewerkers is namelijk het verschil in gedrag; waar een tevreden medewerkers zich behoudend, afwachtend en soms zelf defensief kan gedragen, trekt de bevlogen medewerker met plezier en energie de kar in jouw organisatie (Kodden & IMPACT on the job, 2018). Kom maar op met die bevlogenheid in de organisatie dus!

Deze gastblog van Robin van der Meulen:

Bij 2daysmood ben ik medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen van een innovatieve vervanging van het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek. Een vernieuwde, frequente meetmethode waar niet alleen werktevredenheid centraal staat, maar ook de bevlogenheid, organisatietoewijding en emoties & stemming. Het optimaliseren van deze thema’s zorgt immers voor het meeste werkgeluk (Fisher, 2010; Meyer and Allen, 1991; Meyer, Allen and Smith, 1993; Kahn, 1990).

Hoe reguleer jij de energie en emoties in jouw organisatie? Advies van Robin van der Meulen: Wees een rolmodel: straal zelf positieve energie uit en vraag eens vaker aan je medewerkers en collega’s ‘Hoe voel jij je op je werk vandaag?’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie