Wat is employee engagement en hoe verhoog je het? [+6 tips]

We maken tegenwoordig in een rap tempo veel ontwikkelingen mee. Niet alleen op het gebied van technologie, maar ook op de arbeidsmarkt (door de toenemende krapte) en op de werkvloer: denk aan de transitie naar hybride werken en een hogere werkdrukbeleving door corona. Die transformaties zorgen ervoor dat de employee experience belangrijker is geworden om goede resultaten te boeken voor je organisatie. Een onderdeel van die medewerkersbeleving is ook employee engagement, oftewel medewerkersbetrokkenheid. Waarom is het zo’n veelgebruikte term, en wat kun je er als HR-manager mee doen?

Allereerst helpen we even een fabeltje uit de lucht: employee engagement en employee satisfaction zijn niet hetzelfde. De laatste, medewerkerstevredenheid, laat namelijk alleen maar zien hoe tevreden medewerkers zijn. Wat je hier niet in terugziet zijn hun motivatie, loyaliteit, of emotionele toewijding aan het werk en de organisatie.

Als je focust op het verbeteren van de medewerkerstevredenheid zie je bijvoorbeeld niet direct een toegenomen productiviteit onder medewerkers. Tevreden medewerkers ervaren wel positieve gevoelens over hun werk, maar dat betekent nog niet meteen dat ze ook gemotiveerd en toegewijd zijn voor de organisatie. Daarvoor moet je aan de slag  met de employee engagement.

Tevredenheid zegt alleen iets over het verleden, een situatie waarop men terugkijkt. Maar het zegt niks over de toekomst en de actiegraad van je medewerkers; betrokkenheid wel. Eén van de meest opvallende verschillen tussen de tevreden medewerker en de betrokken medewerkers is namelijk het verschil in gedrag. Hoewel een tevreden medewerkers zich behoudend, afwachtend en soms zelf defensief kan gedragen, trekt de betrokken medewerker met plezier en energie de kar in jouw organisatie (Kodden & IMPACT on the job, 2018).

Wat is employee engagement?

Hoewel medewerkerstevredenheid voor zich lijkt te spreken, ligt de definitie van medewerkersbetrokkenheid wat ingewikkelder. Wij definiëren employee engagement als volgt:

Employee engagement is de mate waarin medewerkers passie voelen voor hun werk en zich toegewijd inzetten voor de organisatie.

Dat betekent dat medewerkers écht geven om het werk dat ze doen en de organisatie waar ze werken. Ze werken niet alleen om geld te verdienen, maar zijn ook in lijn met de doelen van de organisatie. Daar komt dus een hogere motivatie bij kijken, maar ook hogere productiviteit en effectiviteit. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd om continu beter te zijn dan de dag ervoor.

Betrokken medewerkers zijn de motor achter verandering, je ambassadeurs. Ze werken harder en doelgerichter, staan open voor nieuwe ideeën, zijn zowel psychisch als fysiek gezond en beginnen elke werkdag met energie en plezier. Oftewel, zij dragen in hoge mate bij aan het succes van het team en de organisatie.

Maar waar bestaat employee engagement nu precies uit en hoe kun je het beïnvloeden? In samenwerking met de Universiteit Utrecht heeft 2DAYSMOOD het Employee Happiness Model ontwikkeld, waaruit 15 drijfveren zijn gekomen. Dit zijn de knoppen waaraan je kunt draaien om te zorgen dat de employee engagement stijgt.

De voordelen van betrokken medewerkers

Volgens het Gallup’s State of the Global Workplace-rapport (2017) zijn er over de hele wereld veel tevreden werknemers. Maar slechts 15% van de medewerkers is echt betrokken bij hun werk. Daarnaast is zelfs een relatief grote groep actief niet betrokken, waardoor de organisatieontwikkeling wordt belemmerd. Er is dus veel ruimte voor verbetering. Hieronder staan een aantal voordelen van employee engagement op een rij:

  • Organisaties die hoog scoren op het gebied van employee engagement, zijn 17% productiever en 21% winstgevender zijn dan organisaties die laag scoren. (Gallup’s State of the Global Workplace, 2017)
  • Betrokken medewerkers zijn 87% minder geneigd om een organisatie vroegtijdig te verlaten.
  • Betrokken medewerkers verlaten de organisatie zelfs 5x minder snel dan niet-betrokken medewerkers.

Die statistieken spreken voor zich: employee engagement is essentieel voor je organisatie. Daarom moet je er nu mee aan de slag.

Hoe meet je employee engagement?

Zoals al eerder genoemd zijn er 15 drijfveren die bijdragen aan het verbeteren van employee engagement. Die zijn weer onderverdeeld in 4 categorieën: Organisatie, Mensen, Werk en Welzijn.

Door het meten van de 15 drijfveren kom je erachter hoe je op deze categorieën scoort. Daarmee zie je hoe betrokken jouw medewerkers zijn en of ze een stapje extra zouden doen voor jouw organisatie.

Meet de employee Net Promotor Score

Maar een andere manier om er snel achter te komen hoe betrokken je medewerkers zijn is de employee Net Promotor Score (eNPS). Met de eNPS meet je in hoeverre jouw medewerkers jou als werkgever aanraden aan anderen. Met andere woorden: hoe loyaal en betrokken jouw medewerkers zijn naar jouw organisatie. Dat meet je op een schaal van 1 tot 10. De scores zijn onderverdeeld in drie groepen:

  • 0-6: Ze raden jou niet aan als werkgever en zijn dus niet betrokken (detractors).
  • 7-8: Ze raden je niet aan, maar ook niet af – ze zijn onverschillig (passives).
  • 9-10: Dit zijn ambassadeurs voor jouw organisatie! Die willen dat de organisatie zo goed mogelijk presteert (ambassadors).

Die laatste groep wil je dus zo veel mogelijk hebben. En hoe creëer je die? Door goed te scoren op de 15 drijfveren. Door te meten, weet je concreet waar je actie kunt ondernemen. En door het oplossen van mogelijke pijnpuntjes worden jouw medewerkers blijer met jou als werkgever. Kijk maar eens naar de onderstaande grafiek: sinds meer dan 50 organisaties zijn gestart met continu meten, is er een duidelijke stijging te zien in hun eNPS.

Employee engagement is dus een essentieel onderdeel van jouw organisatie. Om het wat makkelijker te maken, hebben we een aantal voorbeeldvragen voor het verbeteren van medewerkersbetrokkenheid voor je op een rij gezet.

Lees ook: Download de vragenlijst voor medewerkersbetrokkenheid

Wil je concrete stappen en tips die je meteen kunt toepassen om jouw employee engagement te verbeteren? Download dan hier het handige 3-stappenplan van employee engagement experts, met als toetje 3 actiegerichte tips uit de praktijk. Wil je meer de diepte in met meten? Dan moet je specifiek iedere drijfveer meten. Met de tool van 2DAYSMOOD doe je dat in slechts 15 seconden!

Ben jij klaar om de employee engagement in je team een boost te geven? Kijk dan hier hoe je dit doet met de tool van 2DAYSMOOD! Makkelijk, innovatief en snel, met altijd relevante inzichten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie