De 7 HR trends voor 2022 die álle managers moeten weten

Na een bewogen 2021 zijn we weer toe aan een nieuw jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Dat brengt ook op HR-vlak nieuwe ontwikkelingen met zich mee. Waar we vorig jaar rekenden op maandelijkse check-ins en leiderschap op afstand, kijken we nu naar 7 hele nieuwe HR-trends voor 2022. 

Trend 1: Focus op mentale gezondheid

“Hey, het is oké!” Zo luidt het statement van de Rijksoverheid. Volgens hen krijgt zo’n 43% van de mensen ooit in hun leven last van een psychische aandoening. Waaronder dus ook bedrijfsziekte nummer 1: een burn-out. Maar dat is niet het enige. Veel organisaties hebben medewerkers die kampen met mentale klachten. Vaak durven ze dit niet te delen en weten leidinggevenden niet hoe ze dit gesprek aan kunnen gaan.

Aandacht voor de mentale gezondheid van medewerkers is erg belangrijk. Als hier een open gesprek over wordt gevoerd, kan dat verzuim tegengaan. En ziekteverzuim heeft een hoog prijskaartje voor organisaties. Vraag daarom niet per se naar psychische klachten, maar wel naar wat iemand nodig heeft om zijn/haar werk goed te kunnen doen.

Trend 2: De krappe arbeidsmarkt

De ‘war for talent’ is nog niet voorbij. In het derde kwartaal van 2021 waren er volgens het CBS 126 openstaande vacatures per 100 werklozen. Dat betekent dus dat er voor mensen die solliciteren genoeg keuze is, maar dat het voor organisaties moeilijker is om talent aan te trekken.

Niet alleen dat, je moet ook zorgen dat je huidig talent aan je organisatie blijft binden. Als er meer mensen bij jouw organisatie weglopen, heb je ergens een lek dat moet worden gedicht. Want een hoog verloop komt met de huidige markt niet zo goed uit. Daarom is het goed om met je vertrekkende medewerkers een eerlijk en open gesprek te voeren: waarom gaan ze weg? Had je het kunnen voorkomen? Een goede offboarding procedure is een reactieve aanpak – over de proactieve aanpak lees je meer in een van de volgende HR trends van 2022.

Trend 3: Hybride werken is blijvend

Deze hadden we misschien allemaal al wel aan zien komen; hybride werken is here to stay. In de afgelopen (bijna) 2 jaar zijn we veel geswitcht van thuiswerken, naar hybride en weer terug. Maar één ding is duidelijk: een goed hybride werken beleid is essentieel voor de toekomst van jouw organisatie. Dat we deels thuiswerken betekent namelijk ook dat er minder verbinding tussen collega’s en teams plaatsvindt. En de online spelletjes en meetings zijn na anderhalf jaar nog moeilijk op te brengen.

Tijdens hybride werken ontstaat een zekere isolatie van teams of individuele medewerkers. En het is belangrijk om dat tegen te gaan. Daarom zal HR in 2022 bewuster en meer betrokken moeten zijn bij het hervormen van de manier waarop samenwerking en co-creatie plaatsvinden. Denk aan het inrichten van een goede (fysieke of digitale) werkplek en digitale platforms waarmee medewerkers altijd en overal kunnen samenwerken. En vergeet vooral niet te vragen naar de ervaring van hybride werken bij je medewerkers.

Trend 4: Duurzaam werkgeverschap wordt een eis

Hierboven werd het al genoemd: in de huidige arbeidsmarkt moet je medewerkers zo veel mogelijk behouden. Dat kan reactief (onderzoeken waarom mensen weg gaan) maar ook proactief: een duurzaam werkklimaat creëren waarin medewerkers niet weg wíllen.

Volgens onderzoek van Berenschot zijn onderwerpen als ontwikkeling en inzetbaarheid nog steeds de topprioriteit van respondenten. Een duurzaam werkgever zorgt ervoor dat medewerkers zo lang mogelijk, op welk niveau dan ook, met plezier kunnen blijven werken. Dat betekent dus ook investeren in professionele en persoonlijke ontwikkeling. Voor veel sollicitanten is zo’n werkklimaat nu eerder een eis, dan een leuke bijkomstigheid. Investeer daarom in 2022 in het duurzaam werkklimaat van jouw organisatie!

Trend 5: De ‘Great Resignation’

Misschien komt de term ‘Great Resignation’ je wel bekend voor. Vooral in landen als de Verenigde Staten zien we dit sinds het voorjaar van 2021. Daar worden steeds records verbroken van het aantal mensen dat vrijwillig hun baan opzegt. Aflopen jaar hebben wij in Nederland de eNPS (score die medewerkers geven voor goed werkgeverschap) flink zien stijgen, dus het is de vraag of wij deze trend overnemen. Maar ook hier geldt: als je daar goed op voorbereid bent en een gezonde werkcultuur hebt, kun je hier heel wat schade voorkomen.

Trend 6: Diversiteit, inclusie en saamhorigheid op de werkvloer

Diversiteit op de werkvloer wordt steeds belangrijker. Hier hoort bij dat je jezelf kunt zijn op het werk, maar ook dat de organisatie een divers medewerkersbestand heeft. Niet alleen op het gebied van culturele achtergrond, maar ook op leeftijd, opleidingsniveau, geslacht of seksualiteit. En vergeet vooral ook medewerkers met een beperking niet.

Toch zijn heel veel organisaties hier nog niet actief mee bezig. Want hoe kun je zorgen dat je een inclusieve werkcultuur creëert? Dat ligt vaak moeilijker dan alleen zeggen dat iedereen (ongeacht bovenstaande aspecten) welkom is in jouw organisatie. Daarom verwachten we dat hier in 2022 meer stappen in gemaakt zullen worden.

Trend 7: ‘Continuous listening’ naar je medewerkers

Continuous listening’ is een term die we bij 2DAYSMOOD al regelmatig voorbij hebben horen komen. Daarom hoort deze zeker thuis in het rijtje van HR trends voor 2022! Een continue luisterstrategie houdt in dat je je medewerkers vaker om feedback vraagt. Veel organisaties maken nog gebruik van het jaarlijkse medewerkertevredenheidsonderzoek. Maar dit neemt veel tijd in beslag en is vaak al niet meer representatief zodra de resultaten bekend zijn.

Daarom moet je continu luisteren: geef medewerkers de kans om betrokken te zijn en input te geven. Door regelmatig korte enquêtes te versturen gaat er weinig tijd in zitten en heb je sneller inzichten. Zo anticipeer je ook sneller op verandering en hou je in de gaten hoe het met je medewerkers gaat. Luisteren is een van de belangrijkste skills die je als leidinggevende, teamleider of HR manager moet bezitten!

Welke HR trends verwacht jij voor 2022?

Dit zijn de 7 HR trends die wij in 2022 verwachten te zien. Hopelijk zet deze vooruitblik op de HR trends van 2022 je in de actiemodus. Wat ga jij nu doen om soepeler en sneller in te kunnen spelen op de veranderingen die er op korte termijn aan komen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie