Een arbeidsgehandicapte aannemen? Zo doe je dat

Het kabinet heeft bekend gemaakt de regels omtrent arbeidsgehandicapten te gaan versimpelen. Toch bleek uit eerder onderzoek van het Social en Cultureel Planbureau dat meer dan 50% van Nederlandse werkgevers niet van plan is om meer arbeidsgehandicapten aan te nemen. De voornaamste reden hiervoor is onwetendheid. Om de Nederlandse werkgevers een handje te helpen, geeft dit artikel je een aantal exclusieve tips van experts.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland zo’n 1.7 miljoen arbeidsgehandicapten. Iets meer dan 1 miljoen hiervan zijn officieel arbeidsongeschikt verklaard, maar 660.000 behoren nog steeds tot de beroepsbevolking. Door een ziekte of een (mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke) handicap worden deze mensen belemmerd in het vinden of uitvoeren van werk. Dit terwijl 25% van de jonge arbeidsgehandicapten (25-40 jaar) wel (meer) wil werken.

Naast deze ‘officiële arbeidsgehandicapten’, telt Nederland ook veel mensen met een arbeidsbeperking. Een voorbeeld van een persoon met een arbeidsbeperking, maar zonder de titel ‘arbeidsgehandicapte’ is iemand met dyslexie. Deze mensen vallen niet onder de regels van arbeidsgehandicapten, maar ondervinden wel zeker belemmeringen in het vinden en uitvoeren van werk.

Toch is de helft van Nederlandse werkgevers niet van plan om meer mensen met een beperking aan te nemen, zo melde het Sociaal Cultureel Planbureau vorig jaar. Deze werkgevers stellen dikwijls geen geschikte functies te hebben voor arbeidsgehandicapten of niet over genoeg capaciteit te beschikken om geschikte aanpassingen te maken.

Veel voordelen

Dit is jammer, want er hangen veel voordelen aan het aannemen van personen met een beperking. Zo krijgen werkgevers die barrièrevrij werkplekken creëren, zodat werknemers met een handicap gemakkelijk kantoorgebouwen en werkmaterialen kunnen bereiken, toegang tot zeer gemotiveerde, loyale en gekwalificeerde werknemers op de arbeidsmarkt. Daarnaast biedt het aannemen van arbeidsgehandicapten en personen met een beperking toegang tot nieuwe talenten, klantgroepen en markten. Het zou zonde zijn om zulke talenten te laten schieten.

De drempel over

“De grootste drempel voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen is dat ze niet weten, waar ze moeten beginnen,” aldus Olav van Doorn van Nationale Talentenbank. Om deze drempel te overbruggen helpt de Nationale Talentenbank werkgevers vacatures te vullen met geschikte kandidaten die een arbeidshandicap hebben. Ook Bert van Boggelen, van De Normaalste Zaak – een organisatie die zich inzet voor een inclusieve arbeidsmarkt – sluit zich hierbij aan. Ook noemt van Boggelen bureaucratisch papierwerk en onvoldoende ondersteuning bij de begeleiding van arbeidsgehandicapten als drempel.

Wat zijn dan de goede stappen tussen het zoeken en het aannemen van een arbeidsgehandicapte of een persoon met een arbeidshandicap?

Communicatie

De belangrijkste stap van het proces zal altijd de communicatie zijn. Van Boggelen geeft als tip om iedere arbeidsgehandicapte als een individu te behandelen en geen overhaaste aannames te maken over hun behoeften. Houd ook in het achterhoofd dat niet iedereen zijn of haar beperking of ziekte meteen zal delen. Er bestaat immers een groot scala aan onzichtbare beperkingen.

Creëer dus een ruimte waar mensen ook na hun eerste werkdag open hun behoeften kunnen aankaarten. Je zult zien dat je hiermee niet alleen voor arbeidsgehandicapten een betere arbeidssfeer creëert, maar voor iedereen in je organisatie een fijne werkplaats schept. Daarnaast is het ook belangrijk om de communicatie naar de buitenwereld aan te passen. Van Boggelen stelt: “Vertel hoe je wil investeren in mensen en dat je graag ziet dat iedereen de kans krijgt om zijn or haar talenten in te zetten. Kijk goed naar de eisen die je stelt in een vacature en of die wel echt nodig zijn. Een voorwaarde stellen als het hebben van een rijbewijs, kan bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking afschrikken. Maar als er staat dat de kandidaat bereid moet zijn om op verschillende plekken in het land aan het werk te gaan, haal je de drempel weg.”

Tot slot is het handig om in je achterhoofd te houden dat een redelijke aanpassing voor arbeidsgehandicapten geen voordeel is voor hen, maar slechts de benadeling van deze mensen compenseert.

Klik hier voor dit stappenplan in een handige infographic op groter formaat.

Heb jij ervaring met het aannemen van arbeidsgehandicapten? Of heb je een beperking en weet jij hoe (goed of slecht) werkgevers omgaan met arbeidsgehandicapten? Reageer en voeg jouw ervaring en tips toe aan dit artikel.

 

Dit sympathieke artikel is eerder verschenen op de website van Viking Direct.

Foto: Yomex Owo via Unsplash
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie