5 adviezen om racisme op het werk te ontmantelen

Het is een uitdaging voor mij om dit artikel te schrijven in deze buitengewone tijden, maar ik heb een verantwoordelijkheid tegenover mijn 6-jarige dubbelbloed zoon om aanbevelingen te delen met anderen over hoe racisme op de werkvloer kan worden aangepakt. Onlangs heb ik onderstaande post gedeeld om een van de uitdagingen te laten zien waar ik als zwarte moeder tegen aan loop. Ik ben aangenaam verrast en dankbaar dat zoveel mensen hun steun hebben laten zien voor hoe ik me in deze tijd voel.

Racisme is dodelijk

De manier waarop ik racisme op de werkvloer heb ervaren, is alsof ik word gestoken door een ‘killer bee’ (een uiterst agressieve bijensoort) en dat ik mij na de aanval ‘normaal’ moet gedragen omdat de persoon het als een geintje beschouwde. Ik heb nog nooit over mijn ervaringen met racisme gesproken omdat het niet makkelijk is, zeker niet als de werkomgeving niet veilig (genoeg) is om dat te doen.

Mijn ervaring

Ik wilde ook niet dat deze negatieve ervaringen me zouden belemmeren bij het vinden van een baan of een interim-opdracht. Zoals veel mensen van kleur heb ik het weggestopt en heb ik mijn eigen manieren gevonden om met racisme om te gaan. Twaalf jaar geleden heb ik gesolliciteerd naar een IT-functie bij een IT-bedrijf. In de vacature stond, ‘native Dutch person’. Ik ben geboren en getogen in Nederland, ik kan goed Nederlands spreken en schrijven en mijn verhaal overbrengen. Na het interview ben ik afgewezen omdat ik niet ‘native Dutch’ ben. Ik lees: niet wit.

Niet lullen, maar poetsen!

Na het delen van een van mijn persoonlijke ervaringen met racisme  heb ik een sprankje van hoop wanneer bedrijven zoals Twitter en LEGO de Black Lives Matter beweging oprecht steunen.

Bron: #BlackLivesMatter Brand Responses

Helaas zijn er bedrijven die de Black Lives Matter beweging op social media steunen, maar ze doen niet aan ‘Walk The Talk’. Kijk maar naar dit artikel dat Mark Ritson heeft geschreven. Voor mij doen deze bedrijven aan ‘window dressing’ en bij deze wil ik dus ook bedrijven uitdagen om verder te gaan dan deze eerste stap. Het steunen van de Black Lives Matter beweging moet gevolgd worden door actie, anders lopen deze bedrijven het risico hun geloofwaardigheid in het openbaar te verliezen. Probeer je best te doen om vanuit de werkvloer verandering te creëren om racisme te bestrijden.

Ik heb ook een boodschap voor de bedrijven die niks zeggen:

Weet dat zwijgen gelijk staat aan toestemmen. Het negeren van racisme maakt je bedrijf niet objectief, je bedrijf kiest een kant door niet op te komen voor gelijke rechten op de werkvloer. Ik ben bedroefd en geschokt om te zien dat zelfs Nederlandse bedrijven niet vocaal zijn over dit onderwerp.

(On)Trouw

De redactie van Trouw heeft recentelijk een artikel gedeeld over een spiegel voor houden, maar ik zie niet terug wat voor actie ze zelf gaan ondernemen om racisme op de redactie tegen te gaan. Lees in dit verband ook het verhaal van Seada Nourhussen, waarom zij echt is gestopt bij Trouw.

HR inspiratie?

Sinds de dood van George Floyd, ben ik op een aantal HR platformen zoals XpertHR, HR Community, PWnet, HR & Communicatie en HR Praktijk gaan volgen hoe zij de HR professionals inspireren op het gebied van racisme en discriminatie. Ik heb op vrijdag 12 juni bij deze LinkedIn groepen en op Twitter de onderstaande vragen gesteld:

Bovenstaande vragen heb ik gedeeld naar aanleiding van het FD artikel Leiders van Nederland, kom uit je witte cocon en ga binnen je bedrijf in gesprek van Christine Changoer. Op het nieuws wordt volop aandacht gegeven aan het onderwerp racisme en discriminatie, maar (nog) niet op de HR platformen waar ik mij door laat inspireren. Gelukkig heeft HR & Communicatie actie ondernomen door het artikel Nog steeds nemen we liever Mark dan Mohammed in dienst te publiceren.  Zij nodigen organisaties, directies, managers, HR- en communicatieprofessionals uit voor een online dialoog om onderstaande vraag te beantwoorden.

Hoe voorkomt jouw organisatie (institutioneel) racisme op de werkvloer en voor de arbeidsmarkt?

 

Op 22 juli is er een online constructieve masterclass om racisme binnen de organisatie aan te pakken.

 

Vijf antiracisme adviezen

Voor de organisaties die stil zijn, maar niet weten hoe ze het beste verder kunnen gaan en voor de bedrijven die de ‘niet lullen maar poetsen’ methode willen hanteren, hieronder staan vijf adviezen om jou en je bedrijf aan te moedigen zich in te spannen om het racisme op de werkvloer te ontmantelen.

  1. Creëer een veilige ruimte voor de werknemers om zich uit te spreken!
    C-suite, managers, HR-professionals en DEI-professionals moeten samenwerken bij het creëren van een werkomgeving waar werknemers zich veilig voelen om hun stem te laten horen en hun uitdagingen op de werkvloer te bespreken. Mensen die zich wel uitspreken, voelen zich vaak als een klokkenluider en/of verlaten het bedrijf vanwege de onveilige omgeving, zie ook het verhaal van Fatima Aboulouafa bij de politie.
  1. Racial Bias trainingIk herinner me nog dat Starbucks een paar jaar geleden al zijn winkels had gesloten voor een eendaagse “racial bias” training. Dit werd gedaan nadat er een aantal incidenten met “racial bias” hadden plaatsgevonden in een aantal Starbuckswinkels. De training was bedoeld om mensen bewust te maken van onbewuste vooroordelen en om de Starbuckswinkels te vermenselijken. Ze lieten de video The Story Of Access zien, een video die de pijn van het dagelijks omgaan met racisme deelt. Bekijk deze video met je team, creëer opnieuw een veilige ruimte om over deze video en/of persoonlijke ervaringen te praten.Ik ben me er terdege van bewust dat Starbucks zijn medewerkers recentelijk heeft verboden om Black Lives Matter kleding te dragen. Ze hebben dit later weer terugdraait vanwege de sociale druk op social media.Bovenstaand is een voorbeeld van een bedrijf die een geweldige initiatief start, maar er blijft een kloof tussen hetgeen wat verwacht wordt van het personeel in de frontlinie en het topmanagement.
    Het topmanagement heeft een leidende rol bij veranderingen en in dit geval bij het opnemen van de lessen van de “racial bias” training in de cultuur van de organisatie.
  1. Word een bondgenoot!
    Als je in een positie zit waar je van privileges geniet, dan is het tijd om deze ten goede te gebruiken. Gebruik je positie om op te komen voor de medewerkers die dat niet kunnen. Zoals je kan zien in de onderstaande infografiek die door LinkedIn gemaakt werd, hebben zwarte medewerkers vele systematische uitdagingen binnen de werkomgeving.

    Verder verwijs ik naar de onderstaande bronnen.
  • Volkskrant Waar moeten we beginnen als we racisme in de praktijk willen aanpakken?
  • De antiracisme bibliotheek samengesteld door Org.
  1. Humanize The Workplace
    Ik begin met deze quote van Maya Angelou: “I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Laat echt zien dat je geeft om je mensen, hun waarden en hun behoeften. Investeer in je mensen, pak aan wat aangepakt moet worden, want zonder je mensen zou je bedrijf niet kunnen groeien.
  2. Word een mentor
    Je denkt misschien: “Wat kan een mentor doen met betrekking tot racisme op de werkvloer?De studie van executive search bedrijf Heidrick & Struggles, Creating a culture of mentorship, werpt licht op het belang van mentorprogramma’s op de werkplek voor vrouwen en minderheden, waardoor effectieve mentorprogramma’s worden benadrukt die kunnen helpen bij het ontmantelen van racisme en genderongelijkheid op het werk.

Enkele voorbeelden van de bevindingen van de studie Creating a culture of mentorship:

  • Minderheden waren eerder geneigd om te zeggen dat ze een mentor in dienst namen vanwege een vergelijkbare achtergrond (45 procent vs. 34 procent).
  • Meer dan de helft van de deelnemers aan formele mentorprogramma’s op de werkvloer was tevreden met de ervaring, maar 27 procent zei dat hun organisatie deze programma’s aanbiedt.

Mijn belofte

Door deze kennis te delen hoop ik dat jij – HR- en/of communicatieprofessional – jouw organisatie aanzet tot het ontmantelen van racisme op de werkvloer. Ik geef hier echt om, want ik heb een belofte gemaakt aan mijn zoon. Om van de wereld een betere plek te maken, beginnend bij de werkplek. Tegen de tijd dat hij volwassen wordt, wil ik niet dat hij met dezelfde BS te maken krijgt waar ik mee te maken heb gehad als het gaat om racisme en discriminatie. Dat is ook de reden waarom ik met verschillende experts ben gaan praten op Let’s Humanize The Workplace om zo inspirerende ‘zaadjes’ te planten in de hoofden van werkgevers en werknemers.

Tot slot wil ik de volgende personen bedanken

  • Marjolijn Vlug voor de nudge.
  • Melissa Romero, voor het bieden van een veilige Lean In omgeving om racisme op de werkvloer bespreekbaar te maken.
  • De mensen achter het IncludeNow platform voor het delen van waardevolle berichten over inclusiviteit.

Op 22 juli is er een online constructieve masterclass om racisme binnen de organisatie aan te pakken.

Auteur: Vivian Acquah

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie