40 jaar en nog niet eens op de helft

We worden steeds ouder. Ik leef waarschijnlijk tien langer dan mijn ouders, en mijn kind wordt misschien wel 105. Dat heeft impact op alle aspecten van ons leven. Staan we daar eigenlijk voldoende bij stil? Ik nog niet, vrees ik…

Het lijkt wel alsof ik overal om me heen zie, hoor en lees dat de wereld zo snel verandert en dat al die veranderingen enorme impact (kunnen) hebben op de manier waarop we nu werken en leven. Ik geloof zeker dat het waar is, maar wat doe ik daar dan concreet mee? Eigenlijk niet zo veel, moet ik schoorvoetend toegeven. Veel te druk met de praktische dingen van alledag (met plezier overigens, dit is geen klaagzang over hoe druk ik het heb :-)). 

Tijden veranderen

Maar ik zou wel stil moeten staan bij wat die veranderingen voor mij betekenen, en wat ik wíl dat ze voor mij betekenen. En dat zouden we allemaal moeten doen. We worden een stuk ouder dan onze ouders en het beeld dat we van leven en werken hebben is daar nog niet op aangepast. In ons brein zit een standaard-schema ingeprent: je gaat naar school tot je een jaar of 22-25 bent, dan ga je werken en misschien wel een gezin stichten, en als je dan 65 – 67 bent dan ga je met pensioen.

Dat was zo, ja. Maar die verhaallijn klopt vandaag de dag niet meer. Bij de totstandkoming van dit schema was de levensverwachting veel lager dan nu, je had na je 65e nog een paar jaar om van je pensioen te genieten. Nu we veel ouder worden, moeten we opnieuw bedenken hoe we willen dat ons leven er uit gaat zien.

Langer werken dus?

Ja, maar ook anders werken en misschien wel verschillende carrières na of naast elkaar. Want ik moet er niet aan denken om straks 20 jaar achter de geraniums te gaan zitten. Nog even los van het feit dat ik het waarschijnlijk niet kan betalen om zo lang in mijn onderhoud te voorzien zonder te werken.

Het Nieuwe Leven

De onderzoekers Lynda Gratton en Andrew Scott van de London Business School hebben onderzoek gedaan naar, en een boek geschreven over: ‘The 100-Year life‘. In deze korte video geven ze, in vogelvlucht, suggesties wat te doen om jouw 100 jaar in te vullen:

Ook als werkgever, en meer specifiek als HR is het slim om hier bij stil te staan. Een langer leven en langer deelnemen aan het arbeidsproces heeft immers impact op zo goed als alle aspecten van ons vakgebied. Van de wettelijke pensioenleeftijd tot misschien wel zes generaties tegelijk op de werkvloer, van Het Nieuwe Leven & Werken tot aandacht voor (duurzame) inzetbaarheid. Hoe zetten we onze diensten, instrumenten en uitgangspunten zo in dat mensen in elke fase van hun leven zo optimaal mogelijk kunnen werken, leven en ontwikkelen?

Ik heb net een afspraak met mezelf gemaakt om aan het einde van dit jaar een plan te hebben voor de volgende 40 jaar. Dat is dan wel weer lekker aan het besef dat we nog heel lang de tijd hebben, dat plan hoeft niet morgen af.

Foto credits: Iris Apfel, Flickr
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie