Top 5 HR thema’s en tips voor 2023

Zoals elk begin van het nieuwe jaar delen we de belangrijkste HR-thema’s voor het aankomende jaar.

-> Top 5 HR-thema’s van 2023 mét tips
-> Deze ‘Vitaliteitskalender 2023’ zet je direct in

Welke HR-topics horen de focuspunten te zijn, en wat doe je ermee?

De thema’s zijn niet verrassend, als je het ons vraagt. Maar de aanhoudende onderwerpen zouden nu toch echt op de agenda moeten staan. Zo gaat jouw organisatie verzuim en verloop tegen, in deze krappe arbeidsmarkt.

Dit zijn de top 5 HR thema’s van 2023:

  1. Duurzame inzetbaarheid
  2. Opleiding & ontwikkeling
  3. Werving & selectie
  4. Werkgeluk
  5. Verzuim

1. Duurzame inzetbaarheid medewerkers

Organisaties besteden al jaren veel aandacht aan duurzame inzetbaarheid, maar dit jaar is het prioriteit 1 op de HR-agenda. Medewerkers die duurzaam inzetbaar blijven vormen namelijk het belangrijkste kapitaal in jouw organisatie.

Tip: Meer over duurzame inzetbaarheid lees je in deze white paper ‘Duurzaam duurt het langst‘.

2. Investeren in een positieve leercultuur en scholing

Op dit moment is Learning & Development vooral ingericht om de vakspecifieke competenties (hard skills) of sociale competenties (soft skills) van medewerkers te ontwikkelen. Een mooi uitgangspunt om medewerkers betrokken en gemotiveerd te houden, maar de aandacht verzwakt! Leren en investeren in jezelf vinden medewerkers nog steeds zeer waardevol, maar corona veranderde de leerrichting.
We zijn meer dan eens geconfronteerd met ons zelf, onze persoonlijke omgeving en persoonlijke problemen.

De blijvende ontwikkelingen van de techsector sturen daarnaast op de oneindige toegankelijkheid van online media. Persoonlijk contact en verdieping leiden tot steeds meer B2B gerichte leer- en coaching omgevingen.

Deze ‘next step’ zet ook door in welzijn en vitaliteit. Het wordt steeds makkelijker om direct contact tussen deskundigen, coaches en werknemers te faciliteren en slimmer om te gaan met de vitaliteit van werknemers. Een mooie ontwikkeling, die behoeften en mogelijkheden verbindt!

Tip: Bekijk de mogelijkheden om het leeraanbod te combineren met jouw vitaliteitsbeleid, door het L&D budget ook in te zetten voor de leefstijlontwikkeling van werknemers. Dáár ligt de focus.

3. Werving & selectie

Uiteraard is het belangrijk om nieuwe mensen aan te trekken om de bezetting op orde te houden. Maar nog belangrijker is het, om het talent in jouw organisatie te behouden. De krapte op de arbeidsmarkt doet indirect ook een oproep om anders te kijken naar werk. Het advies is je te richten op het verbeteren van het werkgeversimago (employer brand) van jouw organisatie.

Tip: Begin binnen jouw organisatie bij je eigen mensen, en richt je vanuit daar naar buiten. ‘Walk by your talk’ versterkt direct het imago als goed werkgever. Als werknemers dan toch kunnen kiezen, kiezen ze de werkgever die naast professionele uitdaging ook in de persoonlijke behoeften voorziet. Zo verbeter je op een natuurlijke manier jouw werkgeversimago en worden je medewerkers de ambassadeurs.

4. Werkgeluk

Door het relatief hoge verzuim, de arbeidsmarktkrapte en toenemende focus op well-being, heeft werkgeluk een hogere prioriteit gekregen. Medewerkers ‘moeten’ vanuit huis weer terug naar kantoor en zoeken een werkomgeving met een positieve sfeer en fijne collega’s. Ze willen hun talenten kunnen inzetten en opnieuw zingeving ervaren in wat zij doen. Aan welk doel kunnen ze werken in jouw organisatie en hoe voorziet dat in de persoonlijke purpose? Werkgeluk wordt inmiddels dus gezien als thema waar je je als organisatie op kunt onderscheiden en zie je steeds vaker terugkomen in de vacatureteksten.

Tip: We zeiden het al eerder; “Walk by your talk”. Wees betrouwbaar en zorg dat de boodschap ook ‘echt’ klopt, met hoe werkgelukkig de organisatie in de praktijk is. Het is geen ‘check-the-box’ op de agenda, maar een commitment en doorlopende actie.

5. Verzuim

En nog steeds als hot-topic bestaat helaas het onderwerp ‘verzuim’. Medewerkers vallen vaker en langer uit door psychisch verzuim, als gevolg van een hoge werkdruk en emotionele belasting. Dit is een flinke kostenpost voor iedere organisatie. De gemiddelde burn-out kosten liggen op maar liefst 125.000 euro(!!!) per medewerker. In de huidige economie hebben ook organisaties te herstellen en is kostenreductie één van de middelen, om daarbij te ondersteunen. Leg dit naast de eerste vier HR-thema’s van 2023, en dan begrijp je dat het niet langer een optie is, om de portemonnee te trekken als iemand ziek is. Dat vergt een nieuwe aanpak. Door de focus op vitaliteit en preventie te leggen, kan je verzuim en hoge kosten voorkomen. Een medewerker hoeft niet ziek te zijn om beter te worden!

Tip: Wist je dat 63% van verzuim vanuit privé komt? Kijk dus in jouw aanbod ook naar preventieve oplossingen, die bijdragen aan privé dilemma’s.

Wij helpen je hierbij graag!

Wil jij het in 2023 écht anders gaan doen en met resultaat op tafel komen?
Dan heb je op een laagdrempelige en effectieve manier je werkgeversimago te verbeteren en vitaliteit in het DNA van je organisatie op te nemen. Neem contact met ons op, we helpen je graag met advies, begeleiding en uitvoering!

Boek vrijblijvend een online kennismaking in → 

Uitdagingen met jouw vitaliteitsbeleid?

Ook in 2023 zullen we weer periodiek gratis webinars verzorgen, waarin we je de geheimen gaan ontrafelen hoe je duurzaam een effectief amplitief of preventief vitaliteitsbeleid kunt implementeren en uitrollen.We helpen mee in de zorg voor gezonde, productieve en gelukkige medewerkers!

Vitale groet,

Fleur van den Horn
Founder en co-owner Hashtagsam
fleur@hashtagsam.nl | www.hashtagsam.nl | 06-5755 9650
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie